Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για παραδοσιακή φάβα Σαντορίνης -Βελούδινη, με πλούσιο άρωμα

Η φάβα είναι ένα από τα πλέον παραδοσιακά πιάτα και μάλιστα οι περισσότεροι την έχουν συνδυάσει με ξέγνοιαστες στιγμές, με παρέα σε κάποια ταβέρνα το καλοκαίρι.

Η φάβα άλλωστε δεν είναι μόνο ένα συνοδευτικό πιάτο την περίοδο της Σαρακοστής. Είναι ένα πιάτο που καταναλώνεται και το καλοκαίρι με την ίδια ευκολία.

Είτε ζεστή, είτε παγωμένη, ανάλογα πώς σου αρέσει, η φάβα παραμένει ένα πιάτο πλούσιο σε θρεπτικά υλικά αλλά και γεύση.

Το μυστικό της; Το σωστό μαγείρεμά της, για αυτό σου έχουμε μια από τις πιο εύκολες συνταγές για να φτιάξεις στο σπίτι, για την οικογένεια και τους φίλους σου, την πιο βελούδινη και απολαυστική φάβα.

Η συνταγή είναι από από το paxxi.gr

Συνταγή για βελούδινη φάβα

Υλικά:

  • 250 γρ φάβα
  • 750 ml νερό
  • 1 κρεμμύδι κομμένο
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • ¼ κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • κρεμμύδι για γαρνίρισμα
  • κάπαρη ή ελιές για γαρνίρισμα
  • ελαιόλαδο για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Βάζουμε τη φάβα σε σουρωτήρι και την ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό.Τη βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το νερό σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει.

Χαμηλώνουμε την ένταση και ξαφρίζουμε 2-3 φορές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και την αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει το νερό, περίπου 40 λεπτά (αν χρειαστεί ενδιάμεσα συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό).

Όταν είναι έτοιμη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά ακόμη.

Με ραβδομπλέντερ είτε σε μπλέντερ είτε σε μούλτι πολτοποιούμε τη φάβα. Την αποθηκεύουμε σε μπολ με μεμβράνη να κολλάει στην επιφάνεια της. Σερβίρουμε γαρνίροντας από πάνω με λίγο κρεμμύδι, κάπαρη ή ελιές και έξτρα ελαιόλαδο.