Τυροπιτάρια

Παραδοσιακά τυροπιτάρια Εύβοιας -Η πεντανόστιμη συνταγή του Βασίλη Καλλίδη

Κάθε πόλη, κάθε χωριό και κάθε σημείο της Ελλάδας, έχει τη δική του θέση στον γαστρονομικό χάρτη της χώρας.

Παραδοσιακές νοστιμιές που έχουν τις ρίζες τους πολύ πίσω στο παρελθόν, βρίσκουν θέση στα καθημερινά τραπέζια των οικογενειών. Αγνά υλικά, αγάπη και κέφι ζυμώνονται μαζί και δημιουργούν εξαιρετικά πιάτα, απλά αλλά τόσο νόστιμα. Στην Εύβοια, οι ντόπιοι συνοδεύουν το γεύμα ή το δείπνο τους με τυροπιτάρι. Πρόκειται για ένα είδος τηγανιτής τυρόπιτας απίστευτης νοστιμιάς, με γέμιση που περιέχει φέτα και ανθότυρο. Δεν νοείται εστιατόριο ή ταβέρνα στην περιοχή να μην έχει στον κατάλογο αυτό το τραγανό απ' έξω και αφράτο μέσα παραδοσιακό έδεσμα. Δεν νοείται μικρός ή μεγάλος να μην το έχει δοκιμάσει.

Μια από τις πιο ωραίες συνταγές είναι αυτή του Βασίλη Καλλίδη την οποία παρουσίασε στην (συλλεκτική πλέον) εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη. Η συνταγή είναι αρκετά εύκολη και τα υλικά πιθανόν να βρίσκονται ήδη στο ψυγείο σας.

Υλικά

Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας ξύδι
Λίγο χλιαρό νερό

Για τη γέμιση
500 γρ φέτα
500 γρ. ανθότυρο

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα υλικά για τη ζύμη μέσα στο μίξερ και αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα προσθέτοντας λίγο-λίγο το χλιαρό νερό.
Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, την αφήνουμε για λίγη ώρα να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια, κόβουμε σε ίσια κομμάτια τη ζύμη και σε έναν πάγκο αρχίζουμε να ανοίγουμε τα φύλλα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, τρίβουμε τα δύο τυριά.

Σε κάθε ένα από τα φύλλα τοποθετούμε λίγη γέμιση (στο μισό) και ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο και τυλίγουμε χωρίς να πιέζουμε το φύλλο. Προσοχή, όσο πιο πολύ αέρα έχει τόσο πιο ωραίο θα γίνει το τυροπιτάρι. Στη συνέχεια τυλίγουμε το ρολό γύρω από τον εαυτό του και τοποθετούμε σε τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο που καίει.
Αφήνουμε τα τυροπιτάρια να ροδίσουν για 4-5 λεπτά και μετά αφαιρούμε από το τηγάνι και τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.