Στιφάδο

Τα παραδοσιακά φαγητά του Δεκαπενταύγουστου -Από χοιρινό ρόστο μέχρι στιφάδο

Η ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, το «Πάσχα του Καλοκαιριού» όπως ονομάζεται γιορτάζεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Κάθε τόπος έχει τις δικές του παραδόσεις προκειμένου να τιμήσει τη μεγάλη αυτή γιορτή. Ο Δεκαπενταύγουστος έρχεται μετά από ημέρες νηστείας, όποτε το τραπέζι στρώνεται με κάθε λογής εδέσματα. Φυσικά, κάθε περιοχή διατηρεί τα έθιμά της και στο φαγητό, όπου κυριαρχεί το κρέας.

Γίδα βραστή με πιλάφι στα Χανιά

Τα καζάνια ανάβουν και το κρέας συνήθως γίδα ή ζυγούρι βράζει για ώρα. Το πιλάφι δεν γίνεται να λείπει από το τραπέζι, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα συνοδευτικά στην Κρήτη.

Παστιτσάδα στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, η παστιτσάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του τραπεζιού του Δεκαπενταύγουστου. Κόκορας με χοντρό μακαρόνι, μπαχάρια και αρώματα που «σπάνε» ρουθούνια.

Χοιρινό ρόστο στις Κυκλάδες

Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνεται τον Δεκαπενταύγουστο και σε μεγάλες γιορτές. Το χοιρινό ψήνεται αργά-αργά σε χαμηλή φωτιά και συνοδεύεται με ζυμαρικά ή πατάτες φούρνου.

Στιφάδο στην Εύβοια

Το έθιμο του στιφάδου στην Εύβοια ξεχωρίζει λίγο παραπάνω. Στο χωριό Οξύλιθος, προσφέρεται στιφάδο λουκούμι, κρατώντας την παράδοση. Σε αυτό το χωριό, σύμφωνα με το evima, μετά τη λειτουργία προσφέρεται κατά παράδοση σε όλους τους προσκυνητές, εκλεκτή ρετσίνα και στιφάδο.

Κόκορας κρασάτος

Σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στην Εύβοια και την Κρήτη, κεντρικό πιάτο στο τραπέζι είναι ο κοκκινιστός κόκκορας. Μαλακός, κοκκινιστός και μυρωδάτος με μακαρόνι χοντρό.

Αρνάκι γεμιστό στην Αστυπάλαια

Το παραδοσιακό πιάτο του νησιού είναι ο «Λαμπριανός», που πρωταγωνιστεί όχι μόνο το Πάσχα αλλά και σε κάθε γλέντι και κάθε πανηγύρι. Η σπεσιαλιτέ έχει αρνί γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια και ψήνεται από το βράδυ σε ξυλόφουρνο με χαμηλή φωτιά.

Κρεατόπιτα στην Κεφαλονιά

Οι Κεφαλονίτες συνηθίζουν στα τραπέζια τους κρεατόπιτες όπου συναντάται σε διάφορες παραλλαγές. Κάποιες γεμίζουν με τρία κρέατα και άλλες μόνο με τράγο, δίχως να λείπει το ρύζι.