Συνταγή για εκμέκ με ψωμί του τοστ -Λαχταριστό κι εύκολο γλυκό για όλους
BOVARY ⸻ 15 AUG 2022
Λίγα γλυκά έχουν αγαπηθεί από γενιές και γενιές Ελλήνων όσο το λαχταριστό Εκμέκ.
Κατ' εξοχήν φαγητό «της γιαγιάς» φτιαγμένο πάντοτε με μεράκι, το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.
Ανά τα χρόνια έχουν προκύψει πολλές διαφορετικές παραλλαγές του αγαπημένου εκμέκ αλλά η συγκεκριμένη συνταγή σίγουρα θα σας εκπλήξει. Δε θα περιμένατε ποτέ πόσο πλούσια γεύση μπορεί να έχει ένα επιδόρπιο με βάση ένα υλικό τόσο απλό όσο το ψωμί του τοστ.
Υλικά
- 8 φέτες του τοστ
- 750 ml (3 φλιτζάνια) γάλα
- 600 ml κρέμα
- 75 γραμ. ζάχαρη
- ½ κούπα cornflour
- ½ φλιτζάνι αλεύρι
- 100 γρ φιστίκια Αιγίνης
- Σιρόπι
- 440 g (2 φλιτζάνια) ζάχαρη άχνη
- 1 κσ χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας ροδόνερο
Εκτέλεση:
- Βάζετε τη ζάχαρη και τα 375 ml (1½ φλιτζάνι) νερό σε μια κατσαρόλα και τα αφήνετε να βράσουν, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέστε το χυμό λεμονιού, χαμηλώστε τη φωτιά σε ελαφριά βράση και μαγειρέψτε για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με το ροδόνερο.
- Τοποθετήστε το τοστ ώστε να καλύψει τη βάση ενός τετράγωνου ή παραλληλόγραμμου ταψιού 23 εκ.
- Περιχύνουμε το τοστ με το μισό σιρόπι ζάχαρης, κρατώντας το υπόλοιπο.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το απλό αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά. Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, για 8 λεπτά μέχρι να γίνει παχύρρευστη με υφή σαν γιαούρτι.
- Ρίξτε την κρέμα πάνω από τη φρυγανιά, χτυπήστε στον πάγκο μερικές φορές για να πήξει η κρέμα και αφήστε την στην άκρη να κρυώσει για 1 ώρα. Πασπαλίζουμε με τα αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Σερβίρετε κρύο με επιπλέον σιρόπι στο πλάι.
Τη συνταγή πήραμε απ' την ιστοσελίδα «Χρυσό σκουφάκι».