πανακότα

Πανακότα χιώτικη: Το δροσιστικό και ελαφρύ επιδόρπιο με μαστίχα που θα λατρέψεις

Τι κι αν τελειώνει ο Αύγουστος; Το καλοκαίρι είναι ακόμη εδώ. Τα μπάνια και οι εξορμήσεις θα συνεχιστούν και τον Σεπτέμβριο όσο κρατά η ζέστη.

Ένα δροσερό γλυκάκι έχει πάντα μια θέση στην καρδιά μας. Αυτό που θέλουμε είναι κάτι ελαφρύ και δροσιστικό, ό,τι πρέπει για την εποχή.

Ψάχνοντας για κάτι γευστικό αλλά και πρωτότυπο, βρήκαμε μια απίθανη συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη.

Πρόκειται για μια λαχταριστή «χιώτικη» πανακότα, που γίνεται -φυσικά- με μαστίχα. Είναι πολύ εύκολη, πεντανόστιμη και γίνεται με λίγα υλικά.

Είναι τέλειο επιδόρπιο και θα το λατρέψουν και τα παιδιά.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς και ξεκίνα να την φτιάχνεις:

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κ.γ. μαστίχα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 ποτήρι χυμό μανταρίνι
  • 6 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φλ. κορν φλάουρ
  • Γλυκό τριαντάφυλλο για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα γουδί ρίχνουμε τη μαστίχα και τη ζάχαρη και τα κοπανάμε μαζί μέχρι να γίνουν σκόνη.
  • Σε μία μεγάλη κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και το χυμό μανταρίνι.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη μαστίχα και το κορν φλάουρ διαλυμένο σε ελάχιστο κρύο νερό. Ανακατεύουμε καλά και ανάβουμε τη φωτιά στο 1 1/2.
  • Δεν σταματάμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα αρχίσει να ζεσταίνεται, να πήζει και να αποκτήσει διαφάνεια. Μόλις γίνει πηκτό σαν κρέμα το βγάζουμε από τη φωτιά και το αδειάζετε μέσα σε μια παραλληλόγραμμη φόρμα. Την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον για 3 ώρες.
  • Περιχύνουμε τη φόρμα με λίγο ζεστό νερό για να ξεκολλήσει η κρέμα από τα τοιχώματα και την αναποδογυρίζουμε σε μια μακρόστενη πιατέλα. Ρίχνουμε από πάνω άφθονο γλυκό τριαντάφυλλο.

Έτοιμη! Καλή απόλαυση!

Η συνταγή είναι από το eliasmamalakis.gr