Ώρα για ζεστό κρασί: Μαγαζιά στην Αθήνα που σερβίρουν το αρωματικό κοκτέιλ
Αρκετοί έχουν συνδέσει το ζεστό κρασί με τις ημέρες των Χριστουγέννων, ωστόσο, όταν η θερμοκρασία πέφτει χαμηλά, όπως τώρα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από να κρατήσετε ένα μοσχοβολιστό ποτό σαν αυτό στα χέρια.
Αν και στην Αθήνα αρκετά μαγαζιά εντάσσουν στο μενού τους το ζεστό κρασί τις χριστουγεννιάτικές ημέρες, υπάρχουν εκείνα που τα δημιουργούν και το σερβίρουν, φτιάχνοντας εικόνες θαλπωρής.
Γιασεμί
Τα Αναφιώτικα ανέκαθεν ασκούσαν μια ιδιαίτερη γοητεία στους Αθηναίους και τους ταξιδιώτες της πόλης. Τα σκαλάκια με τα τραπεζάκια από τη μία και από την άλλη πλευρά αποτελούν σήμα-κατατεθέν και ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία. Εκεί, το Γιασεμί έχει δημιουργήσει τον δικό του μικρόκοσμο όπου τα αρώματα ζεστών καφέδων και λιχουδιών γεμίζουν την ατμόσφαιρα.
Το καφέ-μπιστρό με την άκρως φιλόξενη αύρα, υποδέχεται τους θαμώνες στους χώρους του, που θυμίζουν σπίτι. Εκεί, θα απολαύσετε ζεστό κρασί με μπαχαρικά, του οποίου η μυρωδιά θα κατακλύσει και θα ζεστάνει το μέσα σας.
Lalupa Athens
Στην καρδιά της πολύβουης γειτονιάς του Ζωγράφου, με θέα το αστικό τοπίο της πόλης, το Lalupa υπόσχεται να σας παρασύρει μακριά από την καθημερινότητα. Ανεβείτε στην ταράτσα και ξεφύγετε από τους γρήγορους ρυθμούς. Τώρα, όπου το κρύο είναι τσουχτερό το gluhwein του Lalupa αποτελεί μονόδρομο. Η αυθεντική συνταγή με βαθύ κόκκινο κρασί από επιλεγμένες ποικιλίες και ετικέτες, κανέλλα, γαρύφαλλο και φρέσκο αρωματικό πορτοκάλι σε φέτες. Σερβίρεται, μάλιστα, σε σκεύος με κεράκι ρεσό για να το κρατάει ζεστό καθ’ όλη την διάρκεια που το απολαμβάνετε.
Το gluhwein δεν είναι το μόνο ζεστό κοκτέιλ. Το Grandma είναι ένα ζεστό κοκτέιλ με βαθύ άρωμα και χρώμα βατόμουρου. Μαστίχα, σιρόπι τζίντζερ, φρεσκοστιμμένος χυμός λεμονιού και πουρέ βατόμουρο. Αρωματίζεται με αιθέρια έλαια λεμονιού και σερβίτεται στο φλιτζάνι της γιαγιάς! Το Buzzer butter, από την άλλη, είναι ένα ζεστό κοκτέιλ με ε κλεκτό μαύρο ρούμι. Αρωματική κανέλλα, σιρόπι τζίντζερ, χυμό lime, angostura bitters και αρωματικό βούτυρο. Όλα μαζί παίρνουν φωτιά στην κυριολεξία και σερβίρονται καυτά στο τραπέζι σας!
Upupa Epops
Το φημισμένο Upupa Epops αγαπιέται όσο λίγα μαγαζιά στην Αθήνα. Το μαγαζί στεγάζεται σε σπίτια της δεκαετίας του ’30 και η αυλή του διατηρεί την γοητεία μιας άλλης εποχής. Η vintage διακόσμηση με το ασπρόμαυρο πλακάκι, τα ιδιαίτερα έπιπλα και τους καναπέδες με τα κρόσια συνεχίζουν με τον δικό τους τρόπο την ιστορία του χώρου.
Στο Upupa θα απολαύσετε gluwhein με κόκκινο κρασί, πετιμέζι, λικέρ κεράσι, punt e mes bitters, μοσχοκάρυδο, metaxa, otto’s Athens vermouth και έλαια πορτοκαλιού. Βέβαια, δεν είναι το μόνο ζεστό κοκτέιλ που μπορείτε να γευτείτε, καθώς υπάρχει το Blazer με τζίντζερ, μέλι, pamper anejo especial, bitters, wray & nephew και κανέλα, αλλά και το Signore με κονιάκ hennessy v.s., βενεδικτίνη, Campari, έλαια πορτοκαλιού και κανέλα.
Η ιστορία του ζεστού κρασιού
Το ζεστό κρασί δημιουργήθηκε τον 2ο αιώνα. Οι Ρωμαίοι ζέσταιναν το κρασί τους και το έπιναν όταν έκανε κρύο τον χειμώνα. Καθώς οι Ρωμαίοι κατέκτησαν μεγάλο μέρος της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του επόμενου αιώνα, η αγάπη τους για το ζεστό κρασί εξαπλώθηκε στην αυτοκρατορία τους και στις περιοχές με τις οποίες συναλλάσσονταν.
Καθώς η δημοτικότητά του συνέχισε να αυξάνεται κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι Ευρωπαίοι ανακάτευαν το ζεστό κρασί με μπαχαρικά, επειδή πίστευαν ότι έτσι προάγεται η υγεία και αποφεύγονται οι αρρώστιες. Χρησιμοποιούσαν επίσης βότανα και λουλούδια ως φυσικά γλυκαντικά για να καλυτερεύσουν τη γεύση.
Με την πάροδο του χρόνου, η τρέλα για το ζεστό κρασί εξασθένησε στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, εκτός από τη Σουηδία, όπου η δημοτικότητά του μόνο αυξήθηκε. Το Claret (κρασί Rhen, ζάχαρη, μέλι και μπαχαρικά) και το Lutendrank (διάφορα μπαχαρικά, κρασί και γάλα) ήταν μόνο δύο από τις παραλλαγές που η σουηδική μοναρχία έκανε διάσημες τους επόμενους αιώνες.
Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκαν περισσότερες εναλλακτικές και τα βιβλία συνταγών άρχισαν να χρησιμοποιούν την ονομασία glögg, η οποία αναφέρεται για πρώτη φορά το 1609. Η επόμενη μεγάλη αλλαγή έγινε το 1800, όταν άρχισε να γίνεται δημοφιλής και η ονομασία cognacs-glögg.
Η μεγάλη αλλαγή ήρθε τη δεκαετία του 1890, όταν το glögg συνδέθηκε με τα Χριστούγεννα. Κάθε έμπορος κρασιού σε όλη τη χώρα είχε τη δική του μοναδική συνταγή να μοιραστεί. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα μοναδικά μπουκάλια (τα περισσότερα απεικόνιζαν τον Άγιο Βασίλη) διανεμήθηκαν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και κάπως έτσι το ζεστό κρασί επανήλθε δυνατά.
Τις επόμενες δεκαετίες, το ζεστό κρασί είχε γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, με τις χώρες σε όλο τον κόσμο να δημιουργούν τα δικά τους μοναδικά μείγματα. Οι παραλλαγές περιλαμβάνουν πλέον τα πάντα, από κόκκινα και λευκά κρασιά μέχρι μείγματα σανγκρίας και από βερμούτ μέχρι πόρτο, διαφέρουν ελαφρώς από χώρα σε χώρα.