Ντανιέλα Σότο Ινές

Οι δυναμικές κυρίες της υψηλής γαστρονομίας -Γυναίκες σεφ που κάνουν τη διαφορά

Ο χώρος της υψηλής γαστρονομίας είναι κατεξοχήν ανδροκρατούμενος, καθώς η κουζίνα θεωρείται μια επίπονη και βαριά δουλειά, που για χρόνια θεωρούνταν ακατάλληλη για γυναίκες.

Σήμερα όμως οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι μπορούν όχι απλώς να τα βγάλουν πέρα στα μεγάλα τερέν, αλλά και να κατακτήσουν την κορυφή, δημιουργώντας τον δικό τους προσωπικό μύθο.

Cat Cora

Mε καταγωγή από τη Σκόπελο αυτή η Ελληνοαμερικανίδα είναι η πρώτη και μοναδική γυναίκα στις ΗΠΑ που έχει λάβει τον τίτλο «Iron Chef» από το Food Network «Iron Chef America». Μέντοράς της ήταν η Julia Child, από την οποία έμαθε πολλά, όπως λέει. Η Cora πλέον έχει ανοίξει περισσότερα από δεκαοκτώ εστιατόρια σε ολόκληρη την Αμερική και παγκοσμίως, συστήνοντας στο κοινό την ελληνική κουζίνα με ένα σύγχρονο twist. Είναι επίσης συγγραφέας πολλών και βραβευμένων βιβλίων, καθώς και Πρόεδρος του φιλανθρωπικού σωματείου «Chefs for Humanity».

Clare Smyth

Γεννημένη στη Βόρεια Ιρλανδία, η Smyth έχει λάβει τον τίτλο του καλύτερου σεφ στον κόσμο, αλλά και τρία αστέρια Michelin, τα οποία διατηρεί ως σήμερα -μια διάκριση που δεν έχει καμία άλλη Βρετανίδα.

Ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στο πλευρό του Gordon Ramsay, όπου έμαθε όλα τα μυστικά της κουζίνας. Εκεί ήρθε αντιμέτωπη με την καχυποψία λόγω του φύλου της, όμως η ίδια έχει δηλώσει πως είναι αρκετά σκληρή για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις αυτής της δουλειάς. Έτσι σε ηλικία 29 ετών έγινε η head chef του διάσημου εστιατορίου.

Αργότερα όμως αυτονομήθηκε για να χαράξει τη δική της πορεία. Όταν μάλιστα ανέλαβε και το catering για τον βασιλικό γάμο του Πρίγκιπα Χάρι με την Μέγκαν Μαρκλ, η φήμη της εκτοξεύτηκε, οπότε το εστιατόριό της, το «Core by Clare Smyth,» που άνοιξε το 2017 θεωρείται από τους τοπ γαστρονομικούς προορισμούς, αφού μέσα από τα πιάτα της, προσεγγίζει τη βρετανική μαγειρική παράδοση με μια μοντέρνα οπτική, βασισμένη στη βιωσιμότητα. Είναι επίσης γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο, αλλά και για την αυστηρότητά της.

Cristeta Comerford

Με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, η Comerford έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να κυνηγήσει το μεγάλο της όνειρο: να γίνει μαγείρισσα. Ξεκίνησε αρχικά να εργάζεται σε ένα ξενοδοχείο στο Σικάγο και σύντομα τα πιάτα της έγιναν ανάρπαστα. Το 2005, η φήμη της ήταν τέτοια, που προσελήφθη από τον Πρόεδρο Clinton ως Executive Chef στον Λευκό Οίκο. Έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα φιλιππινέζικης-αμερικανικής καταγωγής, που εργάστηκε στη θέση αυτή. Η αγάπη της για την υγιεινή διατροφή αλλά και τα παιδιά, καθώς και η δημιουργικότητα και η φαντασία της, γοήτευσαν τη Michelle Obama, η οποία και της πρότεινε να παραμείνει στην κουζίνα του Προεδρικού Μεγάρου.

Elizabeth Falkner

Αν και αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών, η Falkner που πάντα είχε αδυναμία στο καλό φαγητό σύντομα αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματική ρότα και να ασχοληθεί με τη ζαχαροπλαστική. Ιδιοκτήτρια και executive pastry chef δυο εστιατόριων, φημίζεται για τα ιδιαίτερα γλυκά της, που συνδυάζουν τη γλυκιά γεύση με μια αλμυρή νότα.

Elena Arzak

Η Ισπανίδα Elena Arzak βραβεύτηκε το 2012 ως η καλύτερη γυναίκα σεφ παγκοσμίως και μαζί με τον πατέρα της, τον γνωστό σεφ Juan Mari Arzak, είναι ιδιοκτήτρια του βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin εστιατορίου «Arzak». Επηρεασμένη από τις συνταγές της γιαγιάς της, τη βασκική κουζίνα και τα πολλά ταξίδια της, έγινε διάσημη για τους γευστικούς της πειραματισμούς, μετατρέποντας το πάλαι ποτέ μικρό οικογενειακό εστιατόριο στην επαρχιακή πόλη San Sebastián σε ένα από τα καλύτερα του κόσμου.

Dominique Crenn

Αν και γεννήθηκε στις Βερσαλλίες, έγινε η μόνη τριάστερη γυναίκα σεφ στις ΗΠΑ (και μία από τις μόλις πέντε στον κόσμο), αφού στο Σαν Φρανσίσκο κέρδισε εκεί το πρώτο της αστέρι Michelin το 2009, στο «Luce» του Intercontinental. Αργότερα άνοιξε το δικό της εστιατόριο που το ονόμασε «Atelier Crenn» -προς τιμή του ζωγράφου πατέρα της- άλλωστε και η ίδια πέρα την κλίση της στην κουζίνα είναι και ποιήτρια. Εκεί, υλοποιώντας το concept που περιγράφει ως Poetic Culinaria, εξερευνά τα όρια της σύγχρονης γαστρονομίας. Πρόσφατα, μάλιστα αφαίρεσε τα λίπη από τις συνταγές της, ενώ συστηματικά προωθεί την ίση εκπροσώπηση φύλων και φυλών στις κουζίνες. Στην προσωπική της ζωή έχει δεσμό με την gender fluid ηθοποιό Maria Bello. Προσφάτως πέρασε μια σοβαρή περιπέτεια καρκίνου στο στήθος, τον οποίο ξεπέρασε. Έκτοτε άρχισε να λανσάρει τα VitaBowls, που βασίζονται σε super foods και παραδίδονται delivery, προσπαθώντας να συστήσει στον κόσμο τη θεραπευτική δύναμη της τροφής.

Daniela Soto-Innes

Η Μεξικανή σεφ και συνιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Cosme» στο Μανχάταν το 2019 πήρε τον τίτλο της καλύτερης σεφ, αν και αρχικά όνειρό της ήταν να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα την κολύμβηση. Όμως η οικογένειά της είχε παράδοση στη μαγειρική, οπότε δεν μπορούσε να ξεφύγει από αυτή τη δυνατή επιρροή. Ξεκίνησε να εργάζεται σε εστιατόρια από 15 ετών, αλλά μετά από την αποφοίτησή της από την Le Cordon Blue, μπήκε στην ομάδα του Gerardo Vazquez Lugo στο παραδοσιακό μεξικανικό εστιατόριο «Nicos». Αργότερα βρέθηκε στο πλευρό του διάσημου σεφ Enrique Olvera. Όταν εκείνος το 2014 άνοιξε το «Cosmo» στη Νέα Υόρκη επέλεξε την Sotto-Innes για chef de cuisine του, η οποία φάνηκε αντάξια των περιστάσεων, κερδίζοντας μέσα σε έναν μόλις χρόνο λειτουργίας του εστιατορίου το StarChefs Rising Stars Award το 2015, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά πήρε και το βραβείο James Beard για τον ανερχόμενο σεφ (Rising Star Chef).

Η Daniela πιστεύει στην ευεξία, γι’ αυτό και η δυνατή μουσική στην κουζίνα, αλλά και οι χορευτικές φιγούρες από την ομάδα της είναι στο καθημερινό μενού των εστιατορίων που διαχειρίζεται, κάνοντας τη βάρδια μια φιέστα με μεξικάνικο χρώμα. Ταυτόχρονα επιμένει πολύ στο να διατηρεί την αναλογία ανδρών γυναικών στην κουζίνα της και θεωρεί ως απαραίτητο προσόν των συνεργατών της να είναι κυρίως καλοί άνθρωποι.

May Chow

Η Chow που θεωρείται η εφευρέτρια του «κινέζικου μπέργκερ» (που φτιάχνεται με στρογγυλά ψωμάκια bao γεμισμένα με ασιατικές λιχουδιές), πήρε τον τίτλο της καλύτερης γυναίκας σεφ στην Ασία, από τον κατάλογο των «The World’s 50 Best». Αν και η ίδια μεγάλωσε στο Καναδά, αποφάσισε να μετακομίσει στο Χονγκ Κονγκ, όπου για πρώτη φορά επέδειξε τις δημιουργίες της σε ένα Food Market, προκαλώντας πανικό. Συνδυάζοντας τη φιλοσοφία του street food και του fine dining, αλλά και ούσα η ίδια ενεργό μέλος του LGBT κινήματος, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη μαγειρική ως πλατφόρμα για να προωθήσει την ελεύθερη έκφραση της προσωπικότητας του ανθρώπου, από τις επαγγελματικές του επιλογές, μέχρι και τις σεξουαλικές του προτιμήσεις.

Ana Roš

Αν και το εστιατόριό της βρίσκεται στη δυτική Σλοβενία, σε μια χώρα δηλαδή που δεν φημίζεται για τη γαστρονομική της παράδοση, εκείνη κατάφερε να το μετατρέψει σε ναό της υψηλής κουζίνας. Το συγκεκριμένο εστιατόριο στεγάζεται μέσα στο ξενοδοχείο της οικογένειας του άντρα της. Η ίδια βλέποντας την απροθυμία του τότε σεφ τους να διευρύνει τους ορίζοντές του, αποφάσισε να αναλάβει δράση: έτσι πήρε τις συνταγές της πεθεράς της, και παρόλο που δεν είχε λάβει καμία επίσημη εκπαίδευση, απέσπασε δύο αστέρια Michelin, τα πρώτα που έφτασαν ποτέ στη χώρα. Έγινε γνωστή στον κόσμο, όταν ρεπορτάζ για τη μαγειρική της τέχνη και τις γαστρονομικές της καινοτομίες παρουσιάστηκε στο αμερικανικό συνδρομητικό κανάλι Netflix.