Ο «Χαλβάς του Μπακάλη» -Το πιο παραδοσιακό γλυκό της Σαρακοστής γίνεται εύκολα στο σπίτι
Χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να χλευάσουμε κάποιον για την «μαλακή» του καρδιά. Η λέξη χαλβάς, μάς έχει δώσει άπειρες συγκινήσεις, σε όποια μορφή κι αν βρίσκεται.
Συνδεδεμένος με τα οικογενειακά σαρακοστιανά τραπέζια, υπήρξε ο λόγος που ως παιδιά θέλαμε να έρθει αυτή η εποχή. Τον έχουμε φάει σκέτο, με λαγάνα, με αλμυρά, ως κυρίως, ως συνοδευτικό και φυσικά ως γλυκό. Αυτή η τόσο χαρακτηριστική γεύση του ταχινιού σε συνδυασμό με την σχεδόν αμμώδη υφή του, τον κάνουν αξεπέραστο. Αυτός λοιπόν ο χαλβάς, ο σαρακοστιανός, ονομάζεται και χαλβάς του μπακάλη και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στη Μακεδονία. Το όνομά του, halwa, σημαίνει, γλυκό.Οι ρίζες του βρίσκονται στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι έφεραν μαζί τους την υπέροχη αυτή συνταγή. Αυτό λοιπόν το εκπληκτικό γλυκό θέλει να ακολουθήσεις την τεχνική και να προσθέσεις μέσα ό,τι τραβάει η όρεξή σου (κυρίως ξηρούς καρπούς).
Ο χαλβάς είναι πολύ πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά με την πρωτεΐνη του είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Υποκαθιστά έτσι εν μέρει το κρέας και γίνεται μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για ανθρώπους κατά τη διάρκεια της νηστείας. Είναι επίσης πλούσιος σε ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες για το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως λιγνάνες, βιταμίνη Ε και σελήνιο καθώς και σίδηρ, μαγνήσιο και κάλιο. Από θερμίδες, τα 100 γρ. χαλβά του Μπακάλη έχουν 330 και μια μικρή πηρουνιά 45 γρ.
Για την ιστορία υπάρχει και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, αλλά αυτός είναι μια διαφορετική ιστορία από μόνος του.
Πάμε να φτιάξουμε ταχινένιο χαλβά ή χαλβά του μπακάλη με μια εύκολη και νόστιμη συνταγή από την εκπομπή Μαγειρεύω Οικονομικά που παιζόταν στον ΣΚΑΙ.
Υλικά
Ζάχαρη 260 γρ.
10 γρ. γλυκόζη
450 γρ. ταχίνι
80 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 βανίλια
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα θα βάλουμε τη ζάχαρη μαζί με μία κουταλιά νερό και θα αρχίσουμε να ανακατεύουμε χωρίς να σταματήσουμε. Όταν ετοιμάζουμε χαλβά με ταχίνι χρειάζεται προσοχή στα γραμμάρια των υλικών.
Στη συνέχεια θα προσθέσουμε τη γλυκόζη και θα ανακατεύουμε με ένα σύρμα συνεχώς για να ετοιμάσουμε το μείγμα της καραμέλας.
Η καραμέλα είναι έτοιμη, όταν πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα. Δε σταματάμε στιγμή να ανακατεύουμε γιατί μπορεί να κολλήσει η ζάχαρη στην κατσαρόλα.
Σε ένα μπολ έχουμε ρίξει το ταχίνι. Προσθέτουμε τη βανίλια και την κουβερτούρα. Αυτό το στάδιο το ετοιμάζουμε λίγο πριν ολοκληρωθεί το μείγμα της καραμέλας.
Στη συνέχεια φορώντας το ειδικό γάντι, προσθέτουμε με μεγάλη προσοχή (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας) την καραμέλα στο μείγμα με το ταχίνι. Φροντίζουμε να ρίξουμε το μείγμα καραμέλας σε 2 διαδοχικές φάσεις, αργά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, ανακατεύουμε για να δέσουν και να σφίξουν τα υλικά.
Ο χαλβάς μας είναι έτοιμος όταν όλα τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί και όταν τον σηκώνουμε τα υλικά του χαλβά με ταχίνι δεν σκορπίζονται. Τοποθετούμε τον χαλβά στο σκεύος από το οποίο θέλουμε να πάρει το σχήμα του και τον να κρυώσει εκεί για 20-30 λεπτά.