Τσουρέκια σε τραπέζι

Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς μίξερ -Αφράτο, αρωματικό και πεντανόστιμο

To Πάσχα είναι μία ανάσα μακριά κι εμείς ανυπομονούμε να φτιάξουμε τα πασχαλινά εδέσματα που λατρεύουμε να τρώμε κάθε χρόνο -μεταξύ άλλων το αγαπημένο όλων μαςτσουρέκι.

Η νηστεία ωστόσο μας κάνει να περιμένουμε την Κυριακή του Πάσχα για να φάμε το αγαπημένο μας πασχαλινό γλυκό. Ή μήπως όχι; Αν θέλεις να απολαύσεις το αγαπημένο σου τσουρέκι ενώ νηστεύεις μπορείς να το κάνεις, καθώς εμείς βρήκαμε μια νηστίσιμη, πεντανόστιμη συνταγή.

Για πολλούς από εμάς, η παρασκευή τσουρεκιών φαντάζει μία μπελαλίδικη διαδικασία, καθώς απαιτεί χρόνο και υπομονή. Ωστόσο, πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλυκό που αναμφισβήτητα αξίζει να μαγειρέψει κανείς κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου.

Πέραν του ότι η γλύκα ενός σπιτικού τσουρεκιού που έχουμε φτιάξει με αγάπη και μεράκι δε συγκρίνεται με το αγορασμένο, η παρασκευή του τσουρεκιού είναι ένα παραδοσιακό πασχαλινό έθιμο που είναι ωραίο να τιμούμε.

Εμείς λοιπόν, για να σας ενθαρρύνουμε να δοκιμάσετε να φτιάξετε το δικό σας τσουρέκι, βρήκαμε μία απλή συνταγή του σεφ Στράτο Πέτρου που θα σας λύσει τα χέρια. Όχι μόνο θα σας βοηθήσει να φτιάξετε αφράτα και πεντανόστιμα τσουρέκια, αλλά αυτή η νηστίσιμη συνταγή δε χρειάζεται καν μίξερ!

Υλικά

Για το Προζύμι

  • 117 γρ χλιαρό νερό
  • 60 γρ νωπή μαγιά
  • 25 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 87 γρ αλεύρι γ.ο.χ

Για τα Τσουρέκια Αφρός

  • 500 γρ χυμό πορτοκάλι σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 γρ Μαχλεπι
  • 1 κουτ γλυκού κακουλε τριμμένο
  • 3 δάκρυα Μαστίχας Χίου σε σκόνη
  • 113 γρ Ηλιέλαιο
  • 2 βανίλιες
  • 310 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • Ξύσμα απο 2 Πορτοκάλια
  • Λίγο αλάτι
  • 1100 γρ Αλεύρι για Τσουρέκια

Για επάλειψη

  • 50 γρ γάλα αμυγδάλου
  • 1 κουτ γλυκού μέλι
  • Φουντούκια τριμμένα χονδροκομμένα

Εκτέλεση

Για το προζύμι:

  • Για να φτιάξουμε το προζύμι ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το χλιαρό νερό και τη νωπή μαγιά και τη διαλύουμε ανακατεύοντας. Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να ανακτεύουμε μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Μεγάλη προσοχή το νερό να είναι χλιαρό για να μη μας κάψει τη μάγια!
  • Αφού έχουμε διαλύσει τη μάγια προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε έναν ωραίο χυλό.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη και μία πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για τουλάχιστον μισή ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη ζύμη των τσουρεκιών:

  • Μετά το μισάωρο και αφού έχει φουσκώσει το προζύμι μας πάμε να φτιάξουμε τα τσουρέκια ρίχνοντας σε μία μεγάλη λεκάνη όλα τα υλικά εκτός από το σκληρό αλεύρι που θα προσθέσουμε στο τέλος.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ενοποιηθούν, έπειτα προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι και τέλος ρίχνουμε σε δύο δόσεις το σκληρό αλεύρι και τα ζυμώνουμε.
  • Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μία ζύμη που κολλάει ελαφρώς στο χέρι αλλά ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης χωρίς πολύ κόπο.
  • Εν συνεχεία, λαδώνουμε ελαφρώς τη λεκάνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο σκεπάζοντας την σε ζεστό περιβάλλον για περίπου μία με μιάμιση ώρα.
  • Μετά το χρόνο αναμονής και αφού η ζύμη έχει πάρει όγκο, την αδειάζουμε στον πάγκο εργασίας, την αλευρώνουμε ελαφρώς και την χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη.

Για το πλέξιμο των τσουρεκιών:

  • Το κάθε μέρος το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη και πλάθουμε μακρόστενες λωρίδες.
  • Πλαθουμε τις τρεις λωρίδες σε μία μακρόστενη πλεξούδα ή όπως επιθυμεί ο καθένας και την τοποθετούμε επάνω σε μία λαδόκολλα.
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη ώστε να έχουμε δύο τσουρέκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.
  • Αφήνουμε τα τσουρέκια σε ζεστό περιβάλλον για μισή ώρα να φουσκώσουν πριν τα ψήσουμε. 
  • Αφού προθερμάνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς, βάζουμε σε ένα μπολ λίγο μέλι, το διαλύουμε με γάλα αμυγδάλου και αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια των τσουρεκιών.
  • Τα πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο χοντροκομμένο φουντούκι και τα ψήνουμε για περίπου 35 με 40 λεπτά.