Λαγάνα με ελιές σε τραπέζι

Εύκολη συνταγή για λαγάνα χωρίς ζύμωμα και χωρίς μίξερ

Ταραμάς, χαλβάς, παραδοσιακή λαγάνα και χταποδάκι. Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια ανάσα μακριά και εμείς κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες για να τιμήσουμε τα έθιμα δεόντως.

Το ελληνικό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι μια καλή αφορμή να μαζευτούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να απολαύσουμε στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης.

Η μεγάλη πρωταγωνίστρια της ημέρας δεν είναι άλλη απ' τη λαχταριστή, παραδοσιακή λαγάνα, το νηστίσιμο ψωμί και σήμα κατατεθέν της νηστείας. Εμείς βρήκαμε στην ιστοσελίδα μαγειρικές απολαύσεις μια απλή και εύκολη συνταγή για λαχταριστή σπιτική λαγάνα που θα ξετρελάνει τους φίλους και τους συγγενείς σας.

Υλικά

  • 700γρ +100 αλεύρι γοχ (ή ό,τι αλεύρι θέλετε)
  • 500γρ νερό (χλιαρό μέχρι 40 βαθμούς)
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά η 50γρ νωπή
  • 40γρ ζάχαρη
  • 15γρ αλάτι

Πασπάλισμα:

    null
  • 300γρ σουσάμι
  • 1κ.σ ζάχαρη
  • 200γρ νερό

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα 700γρ αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύουμε και αφήνουμε για 45-50 λεπτά να διπλασιαστεί (μπορείτε να το κάνετε από την προηγούμενη μέρα και να το βάλετε ψυγείο).
  • Μετα τα 50 λεπτά απλώνετε τα 100γρ αλεύρι στον πάγκο και ρίχνετε το ζυμάρι κάνετε διπλώματα μέχρι το ζυμάρι να μην κολλάει στα χέρια (ανάλογα το αλεύρι μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω) χωρίζετε το ζυμάρι στην μέση και δίνετε σχήμα επάνω σε μια λαδόκολλα.
  • Μεταφέρετε την λαδόκολλα σε ταψί αλείφετε με την ζάχαρη και το νερό και ρίχνετε το σουσάμι να κολλήσει.
  • Αφήνετε 20 λεπτά και ανάβετε τον φούρνο στους 200-220 βαθμούς αντιστάσεις πριν βάλετε το ταψί στο φούρνο θα πατήσετε με τα δάχτυλα σας το ζυμάρι ώστε να κολλήσει το κάτω με το επάνω μέρος. Ο χρόνος ψησίματος είναι 15-20 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.

Δείτε το βίντεο εκτέλεσης της συνταγής: