Μηλόπιτα

Νηστίσιμη μηλόπιτα από τον Στέλιο Παρλιάρο -Πλούσια σε άρωμα και γεύση

Διανύουμε την περίοδο νηστείας πριν το Πάσχα και τα νηστίσιμα εδέσματα έχουν την τιμητική τους.

Μπορεί να μην είμαστε ακόμη στη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά μπορείς να δημιουργήσεις απίθανα νηστίσιμα πιάτα, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα «κανονικά».

Τι θα έλεγες για μια νηστίσιμη μηλόπιτα, που θα τρως στο σπίτι και στο γραφείο; Πρόκειται για ένα απίθανο γλυκό που είναι τέλειο σνακ για να απολαύσεις μαζί με τον καφέ σου.

Η συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου είναι εύκολη και απίθανη. Μάλιστα, βάζει στη γέμιση σταφίδες, κανέλα και μαύρη ζάχαρη που χαρίζουν πλούσιο άρωμα στα μήλα και κάνουν τη μηλόπιτα να μυρίσει σε όλο το σπίτι.

Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τι θα χρειαστείς για να την φτιάξεις:

ΥΛΙΚΑ

Ζύμη
300 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
115 γρ. καλαμποκέλαιο
115 γρ. ελαιόλαδο
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
κανέλα

Μήλα
1 κιλό μήλα, καθαρισμένα και κομμένα στα 8
100 γρ. σταφίδες
100 γρ. καρύδια
50 γρ. ζάχαρη καστανή (σκούρα)
1/2 κ.γ. κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη

Ζυμώνουμε με τα χέρια όλα τα υλικά μαζί έτσι μέχρι να σχηματιστεί μία αρκετά μαλακή ζύμη. Εναλλακτικά, τα ζυμώνουμε στο μίξερ με το φτερό. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.

Μήλα

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Συναρμολόγηση

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο πάχους 4 χλ.

Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. στη λαμαρίνα του φούρνου και μεταφέρουμε στο εσωτερικό του το ένα φύλλο ζύμης.

Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα των μήλων. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο ζύμης και πιέζουμε περιφερειακά να κολλήσει με τη ζύμη στα πλαϊνά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και πασπαλίζουμε με κανέλα και άχνη ζάχαρη.

Έτοιμη η νηστίσιμη μηλόπιτα! Καλή απόλαυση!

Η συνταγή είναι από το steliosparliaros.gr