Nηστίσιμη μανιταρόπιτα χωρίς φύλλο -Έυκολη συνταγή με πλούσια αρώματα
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μία λαχταριστή συνταγή για πίτα χωρίς φύλλο και αρωματική γέμιση;
Οι πίτες είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά, και τις απολαμβάνουμε τόσο με αλμυρή γέμιση όσο και με γλυκιά κάθε εποχή του χρόνου. Με το Πάσχα να είναι μία ανάσα μακριά, πολλοί από εμάς αναζητούμε ευφάνταστες νηστίσιμές συνταγές που θα εμπλουτίσουν το διατροφικό μας πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.
Εμείς λοιπόν ψάξαμε και βρήκαμε στην ιστοσελίδα των theveggiesisters μία λαχταριστή συνταγή για νηστίσιμη μανιταρόπιτα με πλούσια γεύση και αρώματα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις μη νηστίσιμες πίτες.
Η συγκεκριμένη πίτα είναι μάλιστα τόσο νόστιμη που αξίζει ακόμα και μία θέση στο πασχαλινό τραπέζι! Κι ενώ η ναυαρχίδα του γιορτινού γεύματος παραμένει το ψητό κρέας που θα επιλέξετε να βάλετε στο κέντρο, τα συνοδευτικά, οι σαλάτες και τα ορεκτικά είναι οι απαραίτητες πινελιές που ολοκληρώνουν το «εορταστικο τραπέζι» .
Υλικά
- 500 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα (εγώ έβαλα μισά λευκά και μισά πορτομπέλο)
- 200 γρ. κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
- φρέσκια ρίγανη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
Για τον χυλό:
- 180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 175 γρ. γάλα σόγιας
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. baking powder
- 2 κ.σ. σουσάμι
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζω τις 2 κ.σ. λάδι να ζεσταθούν και ρίχνω τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και την ρίγανη να σοταριστούν. Θα τα αποσύρω από την φωτιά όταν έχουν σωθεί τα υγρά των μανιταριών.
- Αλατοπιπερώνω, πασπαλίζω με την διατροφική μαγιά και το σουσάμι κι αφήνω στην άκρη.
- Σε ένα μπολ χτυπώ το λάδι με το γάλα κι ενσωματώνω μετά το αλεύρι και το baking powder.
- Ρίχνω μέσα στο τηγάνι με τα μανιτάρια τον χυλό και ανακατεύω καλά ώστε ο χυλός να αναμειχθεί καλά με τα μανιτάρια. Λαδώνω ένα πυρέξ, το πασπαλίζω με λίγο σουσάμι και αδειάζω μέσα το μείγμα.
- Πατικώνω με μια μαρίζ, ρίχνω λίγο ακόμα σουσάμι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 70 περίπου λεπτά στις αντιστάσεις. Κόβω, αφού κρυώσει. Καλή σας απόλαυση!
- Σημ: αν ψιλοκόψετε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, να το στίψετε καλά για να μην έχει υγρασία. Επίσης, μπορείτε προς το τέλος να βάλετε να ψηθεί για λίγα λεπτά στον αέρα για να πάρει χρώμα.