Φωτογραφία: Emily Vagia/ YouTube

Νηστίσιμες καριόκες χωρίς ζάχαρη -Σοκολατένιες και λαχταριστές

Οι καριόκες είναι το γλυκό που έψαχνες για να πολεμήσεις τις υπογλυκαιμίες σου.

Σε περιόδους νηστείας η επιθυμία για γλυκό μπορεί να είναι μεγαλύτερη, δεν χρειάζεται όμως να απαρνηθείς τα λαχταριστά επιδόρπια.

Οι vegan συνταγές και οι νηστίσιμες επιλογές είναι πολλές και μάλιστα το γευστικό αποτέλεσμά τους είναι λαχταριστό, όπως ακριβώς η συνταγή για καριόκες. Καρύδια τριμμένα στην καρδιά και επικάλυψη σοκολάτας, μπουκιές που κανένας δεν μπορεί να πει όχι.

Οι καριόκες είνια ένα από τα γλυκά που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι ενώ παράλληλα είναι και υγιεινό.

Η συνταγή είναι της Emily Vagia

Συνταγή για νηστίσιμες καριόκες χωρίς ζάχαρη



Υλικά

  • 50 γρ. αλεύρι αμυγδάλου ή αλεύρι βρώμης
  • 200 γρ. καρύδια τριμμένα (εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε και μπισκότα χωρίς ζάχαρη)
  • 200 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι και χωρίς φλούδα
  • 20 ml. κονιάκ
  • 1/4 κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι)
  • 1 κ.σ. λάδι καρύδας ή vegan βούτυρο
  • 250 γρ. κουβερτούρα στέβια



Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα τριμμένα καρύδια, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το αλεύρι αμυγδάλου ή βρώμης, το σιρόπι σφενδάμου, το αλάτι και το vegan βούτυρο.

Αφού μουλιάσετε για 10 λεπτά τους χουρμάδες σε νερό βρύσης ξεφλουδίστε τους κάτω από το τρεχούμενο νερό. Χτυπήστε τους στο μπλέντερ με ελάχιστο νερό. Ανακατεύουμε τους χουρμάδες με το μείγμα καρυδιών. Φορώντας γάντια ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.

Σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ρίχνουμε το μείγμα και του δίνουμε κυλινδρικό σχήμα. Κλείνουμε καλά και το βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε νερό και το βράζετε. Πάνω από το κατσαρολάκι βάζετε ένα άλλο μπολάκι που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και ρίχνετε μέσα την κουβρτούρα. Εκεί την λιώνετε. Βγάλε το μείγμα από την κατάψυξη και με ένα μαχαίρι κόψτε κάθετες φέτες πάχους περίπου 3 εκατοστών.

Βουτήξτε κάθε κομμάτι στην κουβερτούρα και ακουμπήστε σε αντικολλητικό χαρτί το οποίο έχετε βάλει μέσα σε ταψί. Αφήστε τις καριόκες σας να κρυώσουν στο ψυγείο για 30 λεπτά και σερβίρετε.