Νηστίμο σάμαλι, αρωματικό και πεντανόστιμο -Η εύκολη συνταγή για όλη την οικογένεια
Δοκιμάστε μια υπέροχη, νηστίσιμη συνταγή για σάμαλι, η οποία θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας.
Από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά της ελληνικής παράδοσης είναι σίγουρα το σάμαλι, το οποίο την περίοδο της Σαρακοστής έχει την τιμητική του, αφού η νηστίσιμη βερσιόν του είναι εξίσου νόστιμη και αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.
Αν φτιάξετε σάμαλι, η κουζίνα σας θα γεμίσει αρώματα πορτοκαλιού και μαστίχας και θα ξυπνήσουν μνήμες από τα παιδιά σας χρόνια και τα οικογενειακά τραπεζώματα και τις φορές που το έφτιαχνε η μητέρα ή η γιαγιά σας.
Στην ιστοσελίδα της Misko βρήκαμε μια εύκολη και λαχταριστή συνταγή για νηστίσιμο σάμαλι, που σίγουρα θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια και είναι ό,τι πρέπει για τα κεράσματα της Σαρακοστής.
Συνταγή για νηστίσιμο σάμαλι:
Υλικά:
- 340 γρ. Σιμιγδάλι Ψιλό MISKO
- 170 γρ. Σιμιγδάλι Χονδρό MISKO
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. τριμμένη μαστίχα
- 200 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- 480 ml νερό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ελαιόλαδο (για το ταψί)
- φιλέ αμυγδάλου για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι
- 500 γρ. ζάχαρη
- 420 ml νερό
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
Προετοιμασία:
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να διαλυθεί καλά ή ζάχαρη. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μπολ ανακατεύουμε το Σιμιγδάλι Ψιλό MISKO, το Σιμιγδάλι Χονδρό MISKO, το μπέικιν πάουντερ, τη μαστίχα, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το νερό και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε πηχτό χυλό.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί (25Χ25εκ.) και ισιώνουμε την επιφάνειά του. Το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα. Έπειτα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για περίπου 45-50 λεπτά μέχρι να χρυσίσει καλά.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το περιχύνουμε με το σιρόπι σε όλη την επιφάνειά του. Το καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα, χωρίς να ακουμπά το σάμαλι και το αφήνουμε ιδανικά για 6-8 ώρες να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Το κόβουμε σε κομμάτια, τα πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και σερβίρουμε.