Τα νέα μαγαζιά της Αθήνας -5 αφίξεις για φαγητό και ποτό που έκαναν ντεμπούτο τους τελευταίους μήνες
Ο γαστρονομικός χάρτης της Αθήνας συνεχώς αναπτύσσεται και όπως όλα δείχνουν ο μαγειρικός οργασμός δεν έχει τέλος.
Άνθρωποι με ιδέες και πολλή αγάπη για τη μαγειρική και τη φιλοξενία βρίσκουν το δικό τους σημείο στην πόλη και ξετυλίγουν μέσα από τις γεύσεις τους την έμπνευσή τους. Άλλοι επιλέγουν ένα πιο χαλαρό vibe και άλλοι κάτι πιο εστιατορικό, ωστόσο, πυρήνας όλων είναι τα εξαιρετικά υλικά και η νοστιμιά.
Η πόλη είναι στα καλύτερα της και αυτό μας το αποδεικνύουν οι νέες τις προσθήκες που επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για προορισμό γεύσης.
Λούνα
Λένε ότι οι παρέες γράφουν ιστορία και αυτό επιβεβαιώνεται στην περίπτωση του Λούνα, το οποίο άνοιξε στην πλατεία Χριστιανουπόλεως, στη γειτονιά του Σταυρού του Νότου. Τα τραπέζια απλώνονται στην πλατεία και γεμίζουν με φίλους, ζευγάρια και οικογένειες που επιθυμούν να απολαύσουν ο ένας την παρέα του άλλου και να φάνε καλά.
Τίποτα στημένο, τίποτα δήθεν, το Λούνα σερβίρει πιάτα με ελληνική έμπνευση, τα οποία θα μπουν στη μέση για να τσιμπήσουν όλοι. Η αρχή γίνεται με το καλωσόρισμα ψωμί με ελιές και ένα άλειμμα ντομάτας. Στο τραπέζι φτάνουν πικάντικη τυροκαυτερή και νόστιμη ταραμοσαλάτα με πιτάκια. Το οσομπούκο με τραχανά είναι ένα ποίημα και λιώνει στο στόμα, ενώ τα τηγανητά κουτσομουράκια είναι τραγανά και χορταστικά. Για κλείσιμο επιλέξτε πεντανόστιμη γαλατόπιτα που δεν θα σας βαρύνει- με παγωτό κανέλα.
Το μενού αλλάζει συχνά, οπότε μπορείτε να το επισκεφθείτε ξανά, ξανά περιμένοντας πάντα μια έκπληξη.
Κυρίαρχο στοιχείο η λίστα κρασιών, ελληνικού και ξένου αμπελώνα. Μάλιστα, μόλις τελειώσετε το μπουκάλι σας μπορείτε να γράψετε μια αφιέρωση και αυτό θα κρεμαστεί και θα σας περιμένει.
Πλατεία Χριστιανουπόλεως 3, Νέος Κόσμος
Επτά Μάρτυρες
Από την πρώτη που άνοιξαν τις πόρτες τους οι Επτά Μάρτυρες έγιναν προορισμός των Αθηναίων, οι οποίοι στέκονταν στο πεζοδρόμιο της Μεναίχμου. To wine bar με το όνομα εμπνευσμένο από το εκκλησάκι της Σίφνου που είναι χτισμένο πάνω σε βράχο μέσα σε μερικές ημέρες έγινε το θέμα συζήτησης της πόλης. Όχι, άδικα βέβαια, καθώς προσφέρει αυτό που αγαπούν όλοι κρασί, μεζέ και παρέα, συνδυάζοντας κάτι από βολιώτικο τσιπουράδικο και γαλλικό μπιστρό.
Εδώ, θα απολαύσετε πιάτα από τη συγκομιδή του σεφ Σεραφείμ Αθανασίου. Μπορεί να βρείτε στρείδια, χταπόδι αλλά και πατατοσαλάτα και ξιδάτη πιπεριά με ψητό λάχανο.
Από τη λίστα με τα κρασιά αναμφίβολα θα απολαύσετε εκείνο που ταιριάζει στη δική σας στιγμή. Αποτελεί δημιουργία του Bradley Tomlinson, με κρασιά, κλασικής αλλά και ήπιας οινοποίησης, από τον ελληνικό και το γαλλικό αμπελώνα.
Μεναίχμου 3Β, Νέος Κόσμος
Ευλόγησον
Το φαγητό είναι ευλογία και έτσι το αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι πίσω από το «Ευλόγησον», το οποίο σερβίρει ένα αμαρτωλό σουβλάκι. Φίλοι που το έχουν δοκιμάσει μιλούν για το καλύτερο σουβλάκι που έχουν γευτεί -και δεν έχω λόγο να μην τους πιστέψω.
Ο Στέλιος Καρδαμίστης είναι ο άνθρωπος πίσω από το «Ευλόγησον» το σουβλατζίδικο με το χειροποίητο σουβλάκι που έκανε κατοίκους περιοχών της Αττικής να σπεύσουν στο Ίλιον για να δουν τι παίζει.
Ντόπια κρέατα, ανάμεσά τους μοσχάρι ξηρής ωρίμανσης και μπιφτέκι αγριογούρουνου, τυλίγονται σε χειροποίητη πίτα με φρέσκια ντομάτα και μοσχοβολιστό κρεμμύδι. Από τις πίτες μέχρι το γιαούρτι και τη μουστάρδα, όλα είναι φτιαγμένα στο χέρι, σπιτικά, γι΄αυτό και μένουν αξέχαστα.
Όπως άλλωστε και το ίδιο το μαγαζί το οποίο έχει μικρές «θρησκευτικές» πινελιές, όπως κατακόκκινες βελούδινες κουρτίνες με σταυρούς με χρυσή κλωστή, αλλά και έναν εκκλησιαστικό πολυέλαιο να κρέμεται πάνω από την ψησταριά και τον πάγκο.
Αγίου Φανουρίου 18, Ίλιον
+2H Restaurant
Στην κορυφή του Ergon Bakehouse Athens, εκεί που καθημερινά φουρνίζονται καλούδια που γεμίζουν αρώματα την Μητροπόλεως, άνοιξε πριν λίγο καιρό το +2H Restaurant, ως μια συνέχεια των 72 ωρών που χρειάζεται να ξεκουραστεί η ζύμη.
Στην ταράτσα με τα γήινα χρώματα κυριαρχεί το ξύλο, το μάρμαρο και το αλουμίνιο, ενώ άκρως χαριτωμένη διάθεση έχει η ριγέ τέντα. Το μενού μοιάζει να μην έχει όρια, έχοντας ως σημείο αναφοράς το ζυμάρι.
Το γεύμα ξεκινά, αναμφίβολα, με ψωμί ελαιόλαδο και βούτυρο και συνεχίζεται με πιάτα από τις «βούτες», όπως τυροκαυτερή με κατσικίσιο κορμό, πιπεριά κέρατο, ελιές, ρόδι σε ζύμωση και ελαιόλαδο αλλά και το πολύ νόστιμο και πικάντικο μπαρμπούνι μπουρδέτο με τομάτα και κρεμμύδια.
Το απόλυτο πιάτο, βέβαια, που αξίζει να δοκιμάσετε είναι το caccio e pepe, καβούρι, λεμόνι. Το φρέσκο σπαγγέτι στο απόλυτο βράσιμο συνδυάζεται με το τυρί και το πιπέρι, ενώ το καβούρι στέκεται ακριβώς και όλα μαζί ενώνονται μέσα σε μία μπισκ.
Μητροπόλεως 27, Αθήνα
The Yellow Oven
Πριν ο Νέος Κόσμος γίνει κουλ, ο Πέτρος Ζήσου είδε σε μια γωνιά πίσω από τη Στέγη το σημείο που θα μετατρεπόταν το στέκι της πόλης. Το Naif με τις πολύχρωμες καρέκλες και τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο γεμίζει από το πρωί με εκείνους που ανοίγουν το laptop, πίνοντας καφέ και τρώγοντας στραπατσάδα μέχρι το βράδυ με όσους θέλουν να απολαύσουν θεϊκό negroni ή αρωματική Noctua.
Απέναντι, όμως, άνοιξε πριν λίγους μήνες το The Yellow Oven. Το νέο εγχείρημα έδωσε «σπίτι» στην αγαπημένη πίτσα του Naif. Στον χώρο κυριαρχεί ο κίτρινος φούρνος ο οποίος φουρνίζει κάθε απόγευμα πίτσες με κρατσανιστό ζυμάρι και πλούσια σε υλικά.
Οι πελάτες του Naif μπορούν να απολαμβάνουν το ποτό τους και περνώντας απέναντι να παραγγέλνουν την πίτσα που επιθυμούν για να συνοδεύσουν τις μπύρες ή τα ποτά τους. Όταν το στρογγυλό κίτρινο «καμπανάκι» χτυπήσει, η πίτσα σας είναι έτοιμη και σας περιμένει αχνιστή. Δομιμάστε την provolone με μοτσαρέλα, τομάτα, μπέικον, ελιές, παρμεζάνα και αυγό στο κέντρο και την white που μοσχοβολά μανιτάρια και δενδρολίβανο.
Ευρυδάμαντος 6, Νέος Κόσμος