Συνταγή για μπριάμ: Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό που υμνεί τη νοστιμιά των λαχανικών
Ενα από τα φαγητά που φέρνει το καλοκαίρι στο πιάτο μας είναι χωρίς αμφιβολία το μπριάμ στον φούρνο.
Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας που είναι εύκολο και γρήγορο. Είναι μια κλασσική συνταγή που την τιμούν πολλές νοικοκυρές στο σπίτι τους και μοσχοβολάει η κουζίνα από φουρνιστά λαχανικά με ντομάτα.
Μερικοί λατρεύουν να τρώνε το μπριάμ τους με φέτα και φρέσκο ψωμί και είμαστε σίγουροι πως διαβάζοντας αυτές τις γραμμές σού έρχονται μνήμες από κάποια περασμένα καλοκαίρια με όλη την οικογένεια στο τραπέζι.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πολύ απλό πιάτο που όλη του η «ομορφιά» στηρίζεται στα φρέσκα, εποχικά λαχανικά. Η γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου μάς δίνει την συνταγή της για γευστικό μπριάμ (4 μερίδες), το οποίο θέλει 40 λεπτά στον φούρνο για να ετοιμαστεί και 20 λεπτά προετοιμασίας. Μάλιστα δίνει και ένα tip: διαλέξτε λαχανικά όσο γίνεται πιο ισόπαχα, ώστε να μπορέσετε να φτιάξετε εντυπωσιακά σχέδια στο ταψί.
Το καλοκαιρινό αυτό φαγητό με υλικά της εποχής, όπως νόστιμες μελιτζάνες, τρυφερά κολοκυθάκια, κρεμμύδια, πιπεριές και μυρωδάτη ντομάτα, μάς αρέσει πολύ!
ΥΛΙΚΑ
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού βασιλικό, ξερό
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 200 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 2 κρεμμύδια κόκκινα
- 2 ντομάτες
- 2 μικρές μελιτζάνες
- 2 μικρά κολοκύθια
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 κίτρινη πιπεριά
- 1 πράσινη πιπεριά
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Σε ένα μπολ ανακατεύω τη σάλτσα ντομάτας, το σκόρδο και 1 πρέζα από το κάθε μυρωδικό. Αδειάζω τη σάλτσα σε ένα παραλληλόγραμμο σκεύος και την απλώνω να καλύψω όλο σκεύος.
Χρησιμοποιώντας το μαντολίνο κόβω όλα τα λαχανικά σε στρογγυλές φέτες. Ξεκινάω να φτιάχνω σειρές εναλλάσσοντας τα λαχανικά για να δημιουργήσω εντυπωσιακές σειρές σε χρώμα και γεύσεις.
Ραντίζω με το ελαιόλαδο, πασπαλίζω με τα υπόλοιπα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και ψήνω στο φούρνο για 40 λεπτά. Σερβίρω το μπριαμ χλιαρό.
Καλή όρεξη!
Την συνταγή της Ντίνας Νικολάου βρήκαμε στο dinanikolaou.gr