Μπιφτέκια με ντομάτα λεμόνι και ελιές

Λαχταριστά και ζουμερά μπιφτέκια στο φούρνο -Συμβουλές για τη ζύμη και το ψήσιμο που υπόσχονται υπέροχη γεύση

Μικροί και μεγάλοι λατρεύουν τα μπιφτέκια. Λαχταριστά, ζουμερά. Σε burger ή σκέτα με πατάτες τηγανητές, αποτελούν το «αντικείμενο» του πόθου κάθε πιστού καλοφαγά και την επιτομή του comfort food!

Ωστόσο, αν δε μας το σερβίρουν έτοιμο και πρέπει να μπούμε εμείς στη διαδικασία να φτιάξουμε τη ζύμη και για να το ψήσουμε, τότε πρέπει να δώσουμε προσοχή σε αρκετά σημεία-κλειδιά, ώστε να πετύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα, που θα μας κάνει ν’ αναφωνήσουμε «αλληλούια!».

Παρακάτω, ακολουθούν μερικά tips που δοκιμάσαμε από το livestrong.com και thespruceeats.com, τα οποία υπόσχονται κρέας ζουμερό και ένα σπιτικό μπέργκερ που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας.

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και ετοιμάστε τη ζύμη.
  • Όταν πλάθετε τα μπιφτέκια, φροντίστε να μην ξεπερνούν τα 2,5 εκατοστά σε πάχος, ώστε να αποφύγετε να ξεραθούν απ’ έξω, μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό ψήσιμο. Προσπαθήστε, μάλιστα, τα μπιφτέκια σας να είναι πιο παχιά στις άκρες, παρά στη μέση. Αυτό θα σας βοηθήσει να ψηθούν ομοιόμορφα, καθώς οι άκρες τείνουν αν ψήνονται πιο γρήγορα.
  • Πριν βάλετε τα μπιφτέκια στο φούρνο, «ασφαλίστε» τα ζουμιά τους. Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι, ψήστε την κάθε μεριά για 2 λεπτά. Ύστερα, τοποθετήστε τα σε ταψί, πάνω στο οποίο θα έχετε απλώσει ένα χαρτί φούρνου. Καλό θα ήταν το ταψί να το έχετε ήδη βάλει στο φούρνο όσο προθερμαίνεται και να είναι καυτό. Αυτό θα βοηθήσει στο ομοιογενές ψήσιμο και θα βοηθήσει το κρέας να διατηρήσει τους χυμούς του.
Louis Hansel @shotsoflouis/ Unsplash
  • Ύστερα από πέντε λεπτά στον φούρνο, όταν θα αρχίσουν να τρέχουν τα ζουμιά των μπιφτεκιών (ένδειξη ότι ψήνεται και το εσωτερικό τους), βγάλτε το ταψί και αναποδογυρίστε τα.
  • Βάλτε το ταψί στο φούρνο. Αφήστε τα μπιφτέκια να ψηθούν για 5-12 λεπτά ακόμα, μέχρι το εσωτερικό τους να μην είναι πια ροζ και ανάλογα με το πώς προτιμάτε το κρέας. Σύμφωνα με το www.thespruceeats.com το μπιφτέκι είναι safe προς κατανάλωση όταν η θερμοκρασία του είναι πάνω από 70 βαθμοί Κελσίου (πληροφορία για όσους διαθέτετε θερμόμετρο κρέατος -αν ο κιμάς είναι από κοτόπουλο ή γαλοπούλα, η ασφαλής θερμοκρασία κατανάλωσης αυξάνεται στους σχεδόν 75 βαθμούς).
  • Για ακόμα πιο ζουμερό μπιφτέκι, το Livestrong.com προτείνει στη ζύμη να προσθέσουμε δύο κουταλιές της σούπας μαγιονέζας ή (για μια πιο υγιεινή εκδοχή) ελληνικό γιαούρτι, ενώ ανάμεσα στα τρικ που προτείνει, συμβουλεύει να τοποθετήσετε στο κέντρο του μπιφτεκιού ένα παγάκι, το οποίο διατηρεί την υγρασία του κρέατος και το βοηθά να μην ξεραθεί ή (αν δε σας πειράζουν οι έξτρα θερμίδες) ένα κομμάτι βουτύρου.
  • Αν θέλετε να φτιάξετε cheeseburgers, δύο λεπτά πριν βγάλετε τα μπιφτέκια βάλτε από πάνω τους μια φέτα τυρί που λιώνει.
  • Αντί για το κλασικό ψωμάκι του μπέργκερ, το thespruceeats.com προτείνει να δοκιμάσουμε και άλλα είδη ψωμιού, όπως την ιταλική τσιαμπάτα ή τη φοκάτσια ή την ελληνική πίτα. Και αντί για το κλασικό κίτρινο τυρί, να βάλουμε μοτσαρέλα ή blue cheese.
  • Μην αφήνετε ποτέ το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από δύο ώρες, ώστε να αποφύγετε την ανάπτυξη μικροβίων.