Μοσχαράκι κοκκινιστό με δεμένη σαλτσούλα και γεύση λουκούμι
Αν υπάρχει ένα σπιτικό φαγητό που όλοι αγαπούν, αυτό είναι αναμφισβήτητα το μοσχαράκι κοκκινιστό στην κατσαρόλα.
Σήμα κατατεθέν της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, αυτό το αγαπημένο φαγητό θα σου ξυπνήσει μνήμες απ' όταν η γιαγιά μας προσκαλούσε όλους στο Κυριακάτικο τραπέζι να γευτούμε την πεντανόστιμη συνταγή της με την πηχτή δεμένη σάλτσα και τα πλούσια αρώματα που γέμιζαν το σπίτι.
Οι δυο βασικές προϋποθέσεις για ένα εξαιρετικά πετυχημένο κοκκινιστό μοσχαράκι είναι πρώτον η υφή του κρέατος και της σάλτσας και δεύτερον ο ισορροπημένος συνδυασμός μπαχαρικών που του δίνουν την υπέροχη γεύση και τα αρώματα του.
Η παρακάτω συνταγή που βρήκαμε από την ιστοσελίδα «Νόστιμες συνταγές της Γωγώς» είναι το κλειδί για το τέλειο γιαγιαδίστικο μοσχαράκι.
Υλικά:
- Μοσχάρι ελιά κομμένο σε μέτριες μπουκιές
- 1 κιλό κρεμμύδι ξερό
- 1 τεμ. μεγάλο σκόρδο λιωμένο στην πρέσα
- 2 κ.σ. πελτέ τομάτας
- 1 κ.σ. γεμάτη τοματοχυμό
- 500 γρ. κανέλα τριμμένη
- 1 κ.γλ. ή 1 ξυλάκι μπαχάρι τριμμένο
- 1/2 κ.γλ. ή 6 κόκκους φύλλο δάφνης
- 1 τεμ. κρασί λευκό ή κόκκινο
- 100 ml Ελαιόλαδο
- Νερό
Εκτέλεση:
- Αλατίζουμε τo κρέας από όλες τις πλευρές.
- Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχάρι, απ' όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει καλό χρώμα.
- Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και το σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας.
- Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, και τα μπαχαρικά, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγη ζάχαρη.
- Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, για 2 περίπου ώρες.
- Παρότι θέλουμε να υπάρχει σάλτσα στο μοσχάρι, δεν θέλουμε πολλά υγρά. Αν λοιπόν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε σιγομαγειρεύουμε χωρίς καπάκι ώστε να εξατμιστούν. Aν κρίνουμε ότι λείπουν υγρά προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό στην πορεία.