Μικές: Ενα all time classic ζαχαροπλαστείο στην Πλατεία Μαβίλη φημίζεται για την τυρόπιτά του
Στον Μικέ, στην Πλατεία Μαβίλη, ένα από τα πιο παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, οι συνταγές περνάνε από γενιά σε γενιά και η παράδοση συναντάει το σήμερα, απογειώνοντας τις αισθήσεις.
Ήταν 1956 όταν ο Μιχάλης (Μικές) Ραγουζαρίδης, Έλληνας από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ήρθε στην Αθήνα και αποφάσισε να αξιοποιήσει τις συνταγές της οικογένειας του, δημιουργώντας ένα γλυκοπωλείο στη συμβολή των οδών Σούτσου και Δορυλαίου.
Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια,διαβαίνοντας όμως το ροζ κατώφλι του Mικέ, θα βρείτε ακόμη τα ίδια γλυκά, που γέμιζαν παλιά τις προθήκες του. Με επιμονή στην ποιότητα και στα καλύτερα υλικά, οι σημερινοί ιδιοκτήτες έχουν διατηρήσει αναλλοίωτες συνταγές του χτες, χωρίς όμως να λείπουν και κάποιες πιο μοντέρνες προστέθηκε στον κατάλογό.
Από τα must του Mικέ, οι all time classic πάστες, ειδικά η κλασική αμυγδάλου και σοκολατίνα με τις τρεις ορόφους, αλλά και η συγκλονιστική μπαβαρουάζ, ενώ ξεχωριστή θέση στην καρδιά των σταθερών θαμώνων του κατέχει και το μιλφέιγ, που βγαίνει σε ατομική και οικογενειακή βερσιόν. Με την πλούσια βουτυράτη κρέμα ανάμεσα στα χοντρά του φύλλα, δικαίως συμπεριλαμβάνεται στις λίστες με τα καλύτερα της πόλης.
Αξίζει επίσης να δοκιμάστε τα λαχταριστά τρουφάκια, τα φρεσκοψημένα ταρτάκια φρούτων με κρέμα ζαχαροπλαστικής, ή τα ιδιαίτερα ταρτάκια «βιενουά», γεμιστά με μια στρώση από κέικ αμυγδάλου ποτισμένο με ρούμι και μια ροζέτα πηχτής σοκολατένιας κρέμας από πάνω, τις κλασικές φλωρεντίνες με πολύ αμύγδαλό, αλλά και τα φρέσκα κουλουράκια βουτύρου, που κάνουν τον δρόμο να μοσχομυρίζει.
Στον Μικέ υπάρχουν και γλυκά χωρίς ζάχαρη, κατάλληλα για διαβητικούς, που αποτελούν όμως μία καλή επιλογή και για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους -εμείς αγαπάμε ιδιαίτερα τους εργολάβους
Την περίοδο των Χριστουγέννων, οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα (κανονικά και χωρίς ζάχαρη), αλλά και οι περίφημες μπουκίτσες με δαμάσκηνο και κακάο γίνονται ανάρπαστες, ενώ διάσημη είναι και η τριφτή βασιλόπιτα με το τριμμένο αμύγδαλο.
Πλέον, Μικέ θα βρείτε και στην αγορά της Φιλοθέης, αφού ο Τρύφων Διαμαντάκης, γόνος των πρώτων ιδιοκτητών, αποφάσισε να επεκταθεί και στα βόρεια προάστια. Εκείνος άλλωστε ως θεματοφύλακας της παράδοσης επιμένει στην vintage αισθητική, που μας ξυπνάει οικείες αναμνήσεις, αλλά και στις συνταγές μας ταξιδεύουν πίσω στα παιδικά μας χρόνια.
Γιατί η τυρόπιτα του Μικέ θεωρείται η καλύτερη της πόλης
Διαχρονικό hit και σήμα κατατεθέν του Μικέ, είναι οι τυρόπιτες που εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού από τις λαμαρίνες. Με χειροποίητο φύλλο και πικάντικη φέτα είναι όντως σπιτικές, αν και δεν θυμίζουν καθόλου αυτές που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Το βασικό συστατικό τους είναι το φρέσκο βούτυρο, που δίνει βελούδινη υφή στη γέμιση, όμως το μυστικό που τις κάνει μοναδικές κρατείται επτασφράγιστο, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να αποκαλύψουν πολλά για τη «φουντωτή πρωταγωνίστριά» τους, όπως την αποκαλούν.
Φανατικός της τυρόπιτας του Μικέ λέγεται ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος συχνά αιφνιδίαζε τους υπαλλήλους με την παρουσία του, ζητώντας «μία στο χέρι»!
Σούτσου 9 και Δορυλαίου, Πλατεία Μαβίλη, 2106463091
Καλλιγά 33, Φιλοθέη, 210 6800062