Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο -Εύκολη και μυρωδάτη, θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους
Δοκιμάσαμε μια εύκολη και νόστιμη μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο, που σίγουρα θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.
Στην ελληνική κουζίνα, οι πίτες κάθε λογής παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ οι περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν τη δική τους χαρακτηριστική, ντόπια συνταγή με βάση τα τοπικά προϊόντα.
Τα παραδοσιακά φαγητά με μελιτζάνα είναι τα αγαπημένα μας και αυτή η πίτα μας κέντρισε το ενδιαφέρον.
Η παρακάτω κλασική και γευστική πίτα με βάση τη μελιτζάνα που ανακαλύψαμε στο Instagram προφίλ του Live Kitchen είναι η ιδανική επιλογή για ένα τραπέζι με την οικογένεια ή την παρέα μας.
Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο:
Για τις μελιτζάνες:
- 2 μελιτζάνες (400 γρ)
- 1 κτσ αλάτι
- 1 κτγ μαγειρική σόδα
- Νερό
Για τον χυλό
- 270 γρ αλεύρι γ.ο.χ (1 κούπα και 1/4)
- 250 μλ νερό (1 κούπα)
- 200 γρ στραγγιστό γιαούρτι (1 κεσεδάκι)
- 3 κτσ ελαιόλαδο (30 γρ)
- 1 μέτριο αυγό
- 1 κτγ αλάτι
- Πιπέρι
- 2 κτγ μπέικιν πάουντερ
Για τα λαχανικά
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 3 κτσ ελαιόλαδο
Για το πασπάλισμα
- Κεφαλοτύρι
- 200 γρ τυρί φέτα
Για το πυρέξ
- Ελαιόλαδο
- Φρυγανιά
- Πυρέξ 32 εκ.
Εκτέλεση
Προετοιμασία Μελιτζανών:
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κυβάκια και τις βάζουμε σε μπολ με νερό, αλάτι και μαγειρική σόδα.
Αφήνουμε για 30 λεπτά.
Προετοιμασία Χυλού:
Σε μπολ, ανακατεύουμε νερό, γιαούρτι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και αλεύρι.
Προσθέτουμε το αυγό και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.
Σοτάρισμα Λαχανικών:
Σοτάρουμε σε τηγάνι το κρεμμύδι και την πιπεριά με ελαιόλαδο για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε τις στραγγισμένες μελιτζάνες και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Προετοιμασία Πυρέξ:
Αλείφουμε το πυρέξ με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
Σύνθεση και Ψήσιμο:
Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τον χυλό στο πυρέξ.
Προσθέτουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τον υπόλοιπο χυλό
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά.
Ολοκλήρωση:
Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.