Το «υποτιμημένο» superfood που θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη
Η νόσος του Αλτσχάιμερ βρίσκεται στο επίκεντρο γιατρό και επιστημόνων αναζητώντας ένα φάρμακο.
Έρευνες επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τη νόσο, εξετάζοντας πώς οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία. Για παράδειγμα, μια συστηματική έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα υποστηρίζει ότι η κατανάλωση κεφίρ μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.
Τι είναι το κεφίρ;
Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο και το οποίο έχει υποστεί ζύμωση με την προσθήκη καλλιεργιών ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος. Είναι παρόμοιο με το γιαούρτι, αλλά πιο λεπτόρευστο και έχει πιο ξινή γεύση.
Το ρόφημα είναι χαμηλό σε λακτόζη, αλλά πλούσιο σε προβιοτικά για την υγεία του εντέρου, πρωτεΐνη, ασβέστιο και βιταμίνες B, σύμφωνα με την Mayo Clinic.
Το κεφίρ, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει αρκετά δημοφιλές στη χώρα μας και θεωρείται superfood. Μπορεί να καταναλωθεί σκέτο, να γίνει σμούθι αλλά και να καταναλωθεί με δημητριακά.
Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ κεφίρ και Αλτσχάιμερ;
Για τη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain Behavior and Immunity Integrative, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα επτά μελετών, συμπεριλαμβανομένης μιας που περιλάμβανε ανθρώπους, οι οποίοι μελέτησαν τη σχέση μεταξύ κεφίρ και νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Με βάση μελέτες σε ζώα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κεφίρ είχε τα εξής θετικά αποτελέσματα:
- Μείωση της αποθήκευσης βήτα-αμυλοειδούς (μια βασική πρωτεΐνη στην παθοφυσιολογία της νόσου Alzheimer (AD) και άλλων νευροεκφυλιστικών διαταραχών)
- Μείωση της αγγειακής βλάβης και της νευροεκφύλισης
Με βάση τις μελέτες σε ανθρώπους, παρατηρήθηκαν τα εξής:
- Βελτίωση της μνήμης
- Μείωση των επιπέδων των φλεγμονωδών κυτοκινών (πρωτεΐνες που προάγουν τη φλεγμονή, η οποία είναι γνωστό ότι επιδεινώνει το Αλτσχάιμερ)
- Μείωση των επιπέδων των αντιδραστικών οξειδωτικών ειδών (που μπορεί να οδηγήσουν σε οξειδωτικό στρες και να προάγουν ασθένειες)
- Μείωση των επιπέδων των οξειδωμένων πρωτεϊνών (πρωτεΐνες που έχουν τροποποιηθεί από την αρχική τους μορφή και σχετίζονται με τις νόσους του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον)
Γιατί το κεφίρ έχει αυτά τα θετικά αποτελέσματα;
Σύμφωνα με το BestLife, η θετική σχέση μεταξύ κεφίρ και νευροεκφυλιστικής υγείας οφείλεται στα προβιοτικά του ροφήματος—τα οποία επηρεάζουν την υγεία του εντέρου και, επομένως, τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου.
«Τα μικρόβια του εντέρου παράγουν ή βοηθούν στην παραγωγή πολλών από τους χημικούς νευροδιαβιβαστές που μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου», εξηγεί η Cleveland Clinic. «Παράγουν επίσης άλλες χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλό σας μέσω του κυκλοφορικού συστήματος», προσθέτει.
Όπως σημείωσε το Best Life, το κεφίρ «περιέχει περίπου 60 είδη 25-30 δισεκατομμυρίων μονάδων αποικίας (CFUs) προβιοτικών για την υγεία του εντέρου. «Για να το θέσουμε αυτό σε προοπτική, το Γραφείο Διαιτητικών Συμπληρωμάτων (ODS) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) αναφέρει ότι «πολλά συμπληρώματα προβιοτικών περιέχουν 1 έως 10 δισεκατομμύρια CFU ανά δόση».
Επιπλέον, η διατροφολόγος Μπχαρατι Ράμες Bharathi εξήγησε ότι «σε αντίθεση με το γιαούρτι, το κεφίρ περιέχει συνήθως μια ευρύτερη ποικιλία στελεχών, κάτι που μπορεί να έχει πιο ολοκληρωμένη επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου».
Πώς συνδέονται όλα αυτά;
«Το κεφίρ μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου βοηθώντας στην αποκατάσταση ενός ισορροπημένου εντερικού μικροβιώματος, μειώνοντας τη συστηματική φλεγμονή και ενισχύοντας τον εντερικό φραγμό, ο οποίος μπορεί να περιορίσει τη νευροφλεγμονή», εξήγησε στο MedicalNewsToday ο Πίτερ Γκλίμπους, MD, διευθυντής γνωστικής και συμπεριφορικής νευρολογίας στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Marcus (ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη).
«Οι βιοδραστικές ενώσεις του κεφίρ έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα νευρώνες από το οξειδωτικό στρες», συνέχισε. «Αυτή η προστασία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων, πιθανόν επιβραδύνοντας την νευροεκφύλιση».
Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης και ο Γκλίμπους συμφωνούν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους για τη σχέση του κεφίρ με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.