«Μαργιώρα»: Το γαστρονομικό στέκι στην Κύθνο που υμνεί την πολυδιάστατη ομορφιά των Κυκλάδων
Όταν κανείς ακούει τις λέξεις «ελληνικό καλοκαίρι», στο μυαλό του έρχονται εικόνες απέραντου γαλάζιου, ήχους της θάλασσας να «ξεπλένει» τον χειμώνα από πάνω του και γεύσεις γνήσιες και μοναδικές. Μια τέτοια εμπειρία θα ζήσετε στην Κύθνο.
Το υπέροχο νησί των Κυκλάδων αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια σε εξαιρετικά δημοφιλή προορισμό -και όχι άδικα, αφού οι μαγικές παραλίες, τα εκπληκτικά χρώματα του μπλε και του λευκού και τα φανταστικά σοκάκια του υπόσχονται διακοπές στα καλύτερά τους.
Βέβαια, τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει ένας ακόμα λόγος να επισκεφτεί κανείς την Κύθνο, ειδικά αν δηλώνει λάτρης του καλού φαγητό. Ο λόγος για την εξαιρετική «Μαργιώρα», ένα στέκι αυθεντικά νησιώτικο, που καταφέρνει με έναν μοναδικό τρόπο να εξωτερικεύει την πολύπλευρη ομορφιά του νησιού σε πιάτα που όμοιά του δεν έχετε δοκιμάσει.
Στο πρώτο άκουσμα του ονόματος μας ήρθε στο μυαλό μια γυναίκα δυναμική, αρχοντική, με επιβλητική παρουσία, αλλά δίκαιη και φιλόξενη, με γαστρονομικές γνώσεις που δεν της αγγίζει κανείς εύκολα και με την ικανότητα να σκαλίζει τις παραδοσιακές γεύσεις με έναν δικό της τρόπο, σύγχρονο. Και κοίτα να δεις που πέσαμε μέσα.
Η «Μαργιώρα» στην Κύθνο πήρε το όνομά της από τη Μαργιώρα Βλαστάρη, μια ισχυρή γυναίκα και εμβληματική παρουσία στη ζωή της Κύθνου κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Η ίδια ήταν και ιδιοκτήτρια του εκπληκτικού αρχοντικού όπου στεγάζεται το εστιατόριο, το οποίο χρονολογείται από το 1866. Λευκό και επιβλητικό, συνθέτει το ιδανικό περιβάλλον για να απολαύσει κανείς γεύσεις πρωτότυπες, που παίζουν ανάμεσα στο πιο παραδοσιακό και το νέο.
Οι ιδιοκτήτες της «Μαργιώρας» είναι ο Φώντας Διαλεισμάς -δισέγγονος της ομώνυμης κραταιάς κυρίας- και ο Μιχάλης Δανεσσής, οι οποίοι αποφάσισαν να ανακαινίσουν στην πρώτη καραντίνα το επιβλητικό κτίριο και να δημιουργήσουν ένα στέκι που να εκφράζει την πολυδιάστατη προσωπικότητα των Κυκλάδων. Ένα στέκι που θα ξεφεύγει από τα όρια της Κύθνου και θα απλώνεται και στα υπόλοιπα νησιά, τιμώντας τους «γείτονές» της και τις γεύσεις τους. Ένα στέκι που θα είναι κάτι περισσότερο από ένα εστιατόριο -και αυτό έκαναν.
Η «Μαργιώρα» είναι εστιατόριο/ wine & cocktail bar και εκλεκτό delicatessen. Βρίσκεται στη Χώρα και είναι σαν να σε καλωσορίζει σχεδόν στο νησί, ένα καλωσόρισμα φιλόξενο, γεμάτο μυρωδιές. Εδώ, θα βρεις δύο δροσερές αυλές και μια χαριτωμένη πλατεία μπροστά από το επιβλητικό κτίριο για να καθίσεις. Η ατμόσφαιρα αποπνέει μια τέτοια αρχοντιά, σαν να είσαι σε ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.
Αφού, λοιπόν, καθίσεις με την παρέα σου, κλείσεις τα μάτια σου και εισπνεύσεις τον υπέροχο κυκλαδίτικο αέρα, ευγνώμων που βρίσκεσαι σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη του πλανήτη, τις Κυκλάδες, πιάσε στα χέρια σου το μενού, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά μια ωδή στην γαστρονομική παράδοση των νησιών.
Προσεγμένο, αλλά και παιχνιδιάρικο, εκλεκτό αλλά και ανεπιτήδευτο, το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ Άρης Ρούσος, με καταγωγή από την Αμοργό, λατρεία για τον τόπο του και πάθος για τις κυκλαδίτικες γεύσεις. Δίνοντας έμφαση στην ποιότητα των πρώτων υλών -όλες εκ των Κυκλάδων φερμένες- δημιουργεί πιάτα-αριστουργήματα, που υπηρετούν μια ελληνική κουζίνα δημιουργική -παραδοσιακή, με ένα σύγχρονο twist που τα «φρεσκάρει» και τα κάνει, θα έλεγε κανείς, πιο συναρπαστικά.
Εδώ ξεκινάς την ημέρα σου με ένα πρωινό πλουσιοπάροχο, το οποίο μπορεί εύκολα να μετονομαστεί και brunch, αφού σερβίρεται έως τις δύο. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα τον ελληνικότατο καγιανά με φέτα, χοιρινή λούζα από την Κέα, τοματίνια confit, τσίλι και σχοινόπρασο πάνω σε ωριμασμένο ζυμάρι, το οποίο μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με τις τηγανίτες με ωριμασμένη γραβιέρα Τήνου, μοσχαρίσιο νούμπουλο Κέρκυρας, πέστο μαϊντανού και κουκουνάρι -κάτι για τη μέση που λένε.
Εξαιρετική επιλογή και τα αυγά ποσέ με καβουρμάς Αμοργού, μυρωδικά βότανα και γραβιέρα Κύθνου πανέ, ενώ αν θες κάτι πιο healthy ή on the go, τότε προτίμησε το γιαούρτι με σπιτική γκρανόλα φυστικοβούτυρο, αμύγδαλα, φρέσκα φρούτα εποχής και θυμαρίσιο μέλι Κύθνου. Κάθε μπουκιά είναι και μια δροσερή απόλαυση!
Από τις 19:00 και έως τις 00:30 σερβίρεται το δείπνο -φυσικά, παραμένει ανοιχτό ανάμεσα στη λήξη του πρωινού και την έναρξη του βραδινού, προσφέροντας δροσερά ποτά και κοκτέιλ ή ένα ποτήρι από την ενημερωμένη κάβα του.
Αν βρεθείτε εδώ για το βραδινό σας, πάντως, προτείνουμε να ξεκινήσετε με μια δροσερή σαλάτα παντζάρι-καρπούζι με λευκό τυρί Άνδρου με μαστίχα και σουμάκ, κουκουνάρι και βασιλικό. Οπωσδήποτε προτιμήστε και το ταρτάρ σφυρίδας πάνω σε τοσταρισμένο ψωμί και καπνιστό θυμάρι -μια ευχάριστη έκπληξη για κάθε ουρανίσκο.
Περνώντας στα κυρίως, το μυρωδάτο τραχανότο με καπνιστές γαρίδες και τραγανή λούζα -ένα από τα πιο νόστιμα αλλαντικά που έχεις δοκιμάσει ποτέ, από την Κέα, θα σε κάνει να τρως πιο αργά, ώστε να διαρκέσει περισσότερο η απόλαυση. Αν είσαι fan των ζυμαρικών με θαλασσινά, ε τότε σίγουρη επιτυχία είναι οι παπαρδελες με μύδια και ελαφριά σάλτσα λευκού κρασιού αρωματισμένη με μάραθο -κάθε μπουκιά είναι σαν χάδι στην καρδιά (και το στομάχι).
Φυσικά μην ξεχάσετε να δοκιμάστε την παραδοσιακή πλακόπιτα -εμείς διαλέξαμε αυτήν με τη λούζα Κέας, ροδάκινο, δενδρολίβανο και τυρί chèvre, το οποίο ενημερωθήκαμε ότι είναι και το best-seller του μαγαζιού. Ένας πολύ ιδιαίτερος συνδυασμός που αξίζει να τολμήσετε.
Τέλος, ολοκληρώστε με ένα γευστικό γλυκό: σοκολάτα (σε διάφορες υφές), σάλτσα καραμέλα, χώμα σοκολάτας και παγωτό βανίλια.
Και επειδή με το σωστό κρασί το μενού απογειώνεται, η «Μαργιώρα» συνεργάζεται με τον κορυφαίο sommelier Άρη Σκλαβενίτη και παρουσιάζει μια λίστα με 70 εκλεκτές ετικέτες ελληνικών κρασιών. Βέβαια, εκτός από το κρασί, θα βρείτε και μια πλήρη λίστα cocktails και αποσταγμάτων, την οποία έχει επιμεληθεί ο Πάνος Κανατσούλης. Εγώ δοκίμασα την δική τους παραλλαγή του Negroni, τo Margioroni-Η επιστροφή (εξαιρετικό!), ενώ στην παρέα δοκίμασαν και το Φύκι-Φύκι (με London dry gin, αγγούρι, τζίντζερ, μαστίχα) και το Tropicana (λευκό ρούμι, νερό καρύδας, φράουλες, ανθόνερο).
Και αν θέλετε, φεύγοντας, να πάρετε κάτι μαζί σας από τις συγκλονιστικές γεύσεις που δοκιμάσατε, μπορείτε, καθώς λειτουργεί στο εσωτερικό του σπιτιού (στην παλιά «κυριακάτικη σάλα» που έχει διαμορφωθεί ανάλογα) ένα μικρό delicatessen με επιλεγμένα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών.
Παράλληλα, η «Μαργιώρα» συνδυάζει τη γεύση με την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού, λειτουργώντας και σαν χώρος διοργάνωσης πολύπλευρων πολιτιστικών εκδηλώσεων στην ειδικά διαμορφωμένη πίσω αυλή της: βραδιές κινηματογράφου σε συνεργασία με καταξιωμένα φεστιβάλ, παραστάσεις stand-up comedy και μουσικά lives, ζωντανεύουν τη «Μαργιώρα» με έναν ακόμα τρόπο, αναδεικνύοντάς την ως απαραίτητη στάση στις Κυκλάδες.
Και είναι. Εμείς, πάντως, φύγαμε με την υπόσχεση ότι, αν ο δρόμος μας φέρει ξανά στην Κύθνο, η επιστροφή στη Μαργιώρα είναι δεδομένη!
Info: τηλ. 2281 031809, Instagram: @margiora.kythnos
Φωτογραφίες: Νικίας Αλεξανδρής