Συνταγή για μακαρονόπιτα με φέτα, το φαγητό που λατρεύουν μικροί-μεγάλοι
Κάποιος που δεν την έχει δοκιμάσει πιθανόν να παραξενεύεται με την έμπνευση που είχαν οι γιαγιάδες μας, να τοποθετήσουν τα χοντρά (ελαφρώς βρασμένα) μακαρόνια σε ένα ταψί, να τα ανακατέψουν με φετούλα και να τα βάλουν να ψηθούν σαν πίτα.
Όμως αυτές γνώριζαν καλά, ότι όλα τα μέλη της οικογένειας θα φάνε από ένα πεντανόστιμο κομμάτι και θα χορτάσουν.
Η μακαρονόπιτα είναι μια πανεύκολη πίτα, απαιτεί λίγα και βασικά υλικά και χορταίνει όχι μόνο τα στομάχια αλλά και τις ψυχές των ανθρώπων εδώ και πολλά χρόνια.
Δεν χρειάζεται κανένα συνοδευτικό και ποτέ κανείς δεν θα παραπονεθεί ότι δεν του αρέσει. Ίσως κάποιοι να ζητήσουν και δεύτερο κομμάτι, αλλά μέχρι εκεί.
Αρκεί να έχετε στα ράφια σας χοντρά μακαρόνια (Νο 5) και στο ψυγείο σας φύλλο κρούστας, γάλα και αυγά.
Φτιάξτε την μακαρονόπιτα το πρωί του Σαββάτου για να μοσχοβολήσει το σπίτι και διατηρήστε την στο ψυγείο.
Υλικά
400 γρ μακαρόνια (Νο 5)
Μισό κιλό φύλλο κρούστας
1 λίτρο γάλα
4 αυγά
400 γρ. φέτα
100 γρ. βούτυρο
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τα μακαρόνια και και αρκετό αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά. Προσοχή τα θέλουμε al dente γιατί θα χρειαστεί να μπουν και στο φούρνο. Αφού τα σουρώσουμε τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτοντας το γάλα, τη φέτα, την οποία τρίβουμε με τα χέρια και τα αυγά, τα οποία έχουμε χτυπήσει ελαφρώς με έναν αυγοδάρτη. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά.
Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα μισά φύλλα κρούστας βουτυρωμένα ένα προς ένα. Πάνω από τα βουτυρωμένα φύλλα τοποθετούμε το μείγμα μας και κλείνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που έχουμε βουτυρώσει με ένα πινέλο. Προαιρετικά, χαράσουμε τα πάνω φύλλα με ένα μαχαίρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 και ψήνουμε για περίπου μία ώρα σε χαμηλή θέση.