Lost Αthens: Ένα νέο στέκι στο Παγκράτι με γεύσεις από τη Μεσόγειο, την Αμερική και την Ασία
Ο πιο must δρόμος της Αθήνας αυτή τη στιγμή για να βγει κάποιος είναι η Αρχελάου, που συνεχώς μας εκπλήσσει με νέες αφίξεις και προτάσεις για όλα τα γούστα.
Εκεί, μόλις εμφανίστηκε το «Lost» του Βασίλη Στεφανάκη, ο οποίος, αφού δραστηριοποιήθηκε για χρόνια στη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο, βρέθηκε ερωτικός μετανάστης στην Αθήνα και αποφάσισε να στραφεί στον τομέα της εστίασης.
«Βασικά είχα βγάλει ένα εισιτήριο για το Άμστερνταμ και μάλιστα one way, αλλά τελικά τα παράτησα όλα κι ήρθα στην Αθήνα. Ήθελα χρόνια να φτιάξω ένα εστιατόριο μαζί με τον συνέταιρό μου τον Γιώργο Τσούμα, γιατί είναι αυτό που με εκφράζει περισσότερο από όλα. Παλιότερα ασχολούμουν με τη διασκέδαση, αλλά πάντα ήμουν λάτρης του φαγητού. Θεωρώ ότι τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής μας τις ζούμε γύρω από ένα τραπέζι. Μεγαλώνοντας καταλαβαίνω πόση αξία έχουν αυτές οι στιγμές, στιγμές που όσο και να θέλει ο χρόνος να τις πάρει από μέσα σου είναι αδύνατον, μπορεί να θολώνουν με τον καιρό ίσως και να ξεθωριάζουν λίγο, αλλά πάντα θα υπάρχει ένα πρόσωπο, ένα χαμόγελο, ένα άρωμα που θα τα κάνει όλα να μοιάζουν ξεκάθαρα.
Τέτοιες στιγμές σαν τις παραπάνω, τις έχω ταυτίσει με ένα τραπέζι, ένα τραπέζι γεμάτο δικούς μου ανθρώπους. Άνθρωποι που πάντα θα μου θυμίζουν ότι δεν υπάρχει το για πάντα και ποσό αξία έχει το σήμερα. Γι' αυτό άλλωστε στο Lost λέμε ότι σερβίρουμε memorable food».
Το πλήρες όνομα του χώρου είναι «Lost Athens», που μπορεί να σημαίνει «μια Αθήνα χαμένη», μιας και το Παγκράτι είναι κέντρο απόκεντρο, όπως λέει ο Βασίλης, ή «χαμένος στην Αθήνα», ή ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί ο καθένας -μιας και η ταυτότητα ενός μέρους ορίζεται από τους θαμώνες του.
Σε industrial γραμμές κινείται η αισθητική του μαγαζιού που την διακόσμησή του ανέλαβε το Circus design studio, ένα γραφείο του Βόλου όπου παλιότερα ήταν μέτοχος ο Βασίλης, αλλά και η αγαπημένη του φίλη, Μαρία Μαυρογιάννη.
Στους τοίχους, κυριαρχούν τα γκράφιτι και πίνακες του Έλληνα καλλιτέχνη Μποέμ, που, όπως μαθαίνω συχνά θα αλλάζουν, ανανεώνοντας την ατμόσφαιρα. Ανάμεσα σε αυτά κι ένα σπουργίτι, που έγινε η μασκότ του «Lost» κι έχει την δική του ιστορία.
«Είχα βρει μια φωτογραφία που την είδε ο γραφίστας μας και από εκεί εμπνεύστηκε για το λογότυπό μας. Στη συνέχεια, ακολούθησε και ο Μποέμ που αποφάσισε να φτιάξει κι ένα γκράφιτι στο τοίχο με το σπουργίτι μας», μας εξηγεί ο Βασίλης. Μπαίνοντας στο μαγαζί, θα δείτε κι ένα ανατρεπτικό μότο που με τη φράση «Εnjoy your fucking dinner» μάς προσκαλεί να αισθανθούμε άνετα και να περάσουμε καλά.
«Όταν φτιάχνω ένα μαγαζί, θέλω πρωτίστως να αρέσει σε εμένα. Έτσι δημιουργήσαμε έναν χώρο με βασικό άξονα το φαγητό, που απευθύνεται σε παρέες, γι’ αυτό άλλωστε υποστηρίζουμε τη λογική του sharing».
Ο σεφ Κώστας Νασιόπουλος με τη δημιουργική ομάδα της κουζίνας που αποτελείται από τους Σπύρο Καπάτο, Μαρία Τσάκα, Γιωργο Ζαχείλα και Στράτο Βλασόπουλο, προτείνει γεύσεις με διεθνείς επιρροές, από τη Μεσόγειο, την Αμερική ή την Ασία, χωρίζοντας το μενού όχι στις κλασικές κατηγορίες, δηλαδή ορεκτικά, κυρίως κτλ, αλλά ανάλογα με το πώς τρώγεται το κάθε φαγητό.
Έτσι θα βρείτε νοστιμιές που τρώγονται με το χέρι, που ακολουθούν τη λογική του street food όπως τα μεξικάνικα tacos με κοτόπουλο, ή τα bao με μπιφτέκι black angus, συνταγές για κουτάλι και πιρούνι, όπως οι παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες που εδώ συνδυάζονται με φαγόπυρο και πράσο, ενώ, δεν λείπουν και κάποιες προτάσεις σε pasta, όπως τα λαζάνια με ραγού μανιταριών, μπεσαμέλ από αγκινάρα Ιερουσαλήμ και τρούφα, αλλά και προτάσεις με ψάρια και θαλασσινά.
Σημαντικό είναι ότι σε κατηγορία υπάρχουν και vegetarian επιλογές. Τα επιδόρπια, τώρα, που παραδοσιακά τρώγονται με «κουτάλι», περιλαμβάνουν μια τάρτα με passion fruit, υφές σοκολάτας, ή μήλο με grumble ginger για να κλείσετε το δείπνο με τον πιο γλυκό τρόπο.
Στην κάβα θα βρείτε πενήντα μπύρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες και μια wine list από ελληνικά κρασιά, τα οποία αγαπάει πολύ ο Βασίλης. «Βασικός σκοπός μας είναι να γνωρίσουμε στον κόσμο την παραγωγή της μπίρας.
Έχουμε, μάλιστα, βάλει ένα ψυγείο όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί την μπίρα του για τον δρόμο, ή αν είναι τουρίστας να την πάρει μαζί του στη χώρα του.
Επίσης, στο άμεσο μέλλον, έχουμε σκοπό να γυρίσουμε μικρά ντοκιμαντέρ για τα ζυθοποιεία που φιλοξενούμε, που στη συνέχεια, θα τα προβάλλουμε στα social media αναδεικνύοντας την φιλοσοφία του ζύθου, αλλά και την κάθε περιοχή ξεχωριστά», μας εξηγεί κλείνοντας ο Βασίλης.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 13:00- 00:00-Δευτέρα κλειστά
Αρχελάου 7 Παγκράτι, 210 723 0832