Λιβανέζικος μπακλαβάς σε 10 λεπτά -Σιροπιαστός, με τραγανό φύλλο
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΗ ⸻ 18 OCT 2021
Αγαπάμε όλα τα γλυκά, τα παραδοσιακά, όμως, είναι το κάτι άλλο.
Ο παραδοσιακός μπακλαβάς είναι ένα από τα αγαπημένα μας. Είναι λαχταριστός, σιροπιαστός, με τραγανό φύλλο, που κάθε μπουκιά του τρώγεται με απόλαυση.
Το απίθανο αυτό γλυκό δεν το συναντάμε μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες της Ανατολής. Είναι το κατ' εξοχήν κέρασμα σε γιορτές που όλοι λατρεύουν να τρώνε,
Ψάχνοντας για την τέλεια συνταγή, βρήκαμε μια για σπιτικό, λιβανέζικο μπακλαβά, που θέλει μόνο 10 λεπτά για να τον προετοιμάσεις.
Γίνεται εύκολα και γρήγορα, με απλά υλικά και το αποτέλεσμα είναι θεϊκό και κολασμένο!
Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να τον φτιάξεις και ξεκίνα:
ΥΛΙΚΑ
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- ¾ της κούπας (190 γρ.) λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
- 1 κούπα (150 γρ.) ωμά ή ψημένα καρύδια
- 1 κούπα ωμά φιστίκια
- 1 κούπα ωμά αμύγδαλα
- ½ κούπα ζάχαρη
- 2 κ.σ. κανέλα
Για το σιρόπι:
- 1 κούπα (200 γρ.) ζάχαρη
- ¾ της κούπας (150 γρ) νερό
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. ροδόνερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για το σιρόπι: Αναμειγνύουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια με υψηλή φωτιά. Φέρνουμε το μείγμα σε βράση και χαμηλώνουμε, ανακατεύοντας μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί και το μείγμα να γίνει παχύ, για 5-7 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ροδόνερο και αφήνουμε να κρυώσει.
- Για την γέμιση: Χτυπάμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα μπλέντερ. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ, μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλα και αναμειγνύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175C. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε μερικά φύλλα στον πάτο.
- Απλώνουμε τη γέμιση και κλείνουμε με μερικά φύλλα.
- Κόβουμε σε σχήμα διαμαντιού και περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Αφήνουμε να κάτσει για 5 λεπτά.
- Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει για 50 λεπτά και περιχύνουμε με το σιρόπι.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!