Φωτογραφία: shutterstock

Λαχταριστή τάρτα με κοτόπουλο, μπέικον και πιπεριά

Είτε γλυκές είτε αλμυρές, είτε με λαχανικά είτε με κρέας, οι τάρτες είναι ένα αγαπημένο φαγητό σε κάθε οικογενειακό τραπέζι.

Ειδικά στην αλμυρή εκδοχή της, η γέμιση μιας τάρτας επιδέχεται πάρα πολλές παραλλαγές και μπορεί κανείς εύκολα να αυτοσχεδιάσει στην παρασκευή της. Ο συνδυασμός με την τραγανή υφή της ζύμης, τα πλούσια αρώματα και τη λαχταριστή γεύση καθιστά μία αλμυρή τάρτα το ιδανικό κυρίως γεύμα.

Εμείς βρήκαμε μία λαχταριστή και πολύ απλή συνταγή για τάρτα κοτόπουλο και μπέικον από στην σελίδα του σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου. Πέραν του ότι είναι πεντανόστιμη και η επιτυχία εγγυημένη, η συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιεί έτοιμα φύλλα κουρού, επομένως θα αποφύγετε και την μπελαλίδικη διαδικασία του να ανοίξετε φύλλο.

Υλικά

  • 2 φύλλα ζύμης κουρού, αποψυγμένα
  • βούτυρο, λιωμένο, για άλειμμα
  • 2 φιλέτα κοτόπουλο, ψιλοκομμένα σε κύβους
  • 6 φέτες μπέικον
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη σε κύβους
  • 5 αβγά
  • 2/3 φλ. κίτρινο ημίσκληρο τυρί από αγελαδινό γάλα, τριμμένο
  • 1/3 φλ. γάλα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • χοντρό αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • σχοινόπρασο, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε το εσωτερικό και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας διαμέτρου 22 εκ.
  • Απλώνουμε το 1ο φύλλο ζύμης κουρού στο πυρίμαχο σκεύος και αλείφουμε με βούτυρο. Σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο ζύμης κουρού, τοποθετώντας το σταυρωτά και αλείφοντάς το με βούτυρο ενδιάμεσα.
  • Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα περισσεύματα των φύλλων ζύμης κουρού, που προεξέχουν και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε τη ζύμη στα τοιχώματα της ταρτιέρας.
  • Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη σε αρκετά σημεία και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  • Σε ένα μεσαίου μεγέθους τηγάνι ψήνουμε το μπέικον σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει τραγανό. Μεταφέρουμε το μπέικον σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει.
  • Στραγγίζουμε το λίπος από το τηγάνι και ζεσταίνουμε σε αυτό το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη πιπεριά και μαγειρεύουμε για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε το κοτόπουλο στις πιπεριές, για να ζεσταθεί και αλατοπιπερώνουμε.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αβγά. Προσθέτουμε το γάλα και το τυρί, ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και αλατοπιπερώνουμε.
  • Απλώνουμε ομοιόμορφα στη ψημένη βάση της ζύμης το μείγμα κοτόπουλο-πιπεριές. Περιχύνουμε με το μείγμα από τα αβγά και το τυρί.
  • Θρυμματίζουμε το τραγανό μπέικον και πασπαλίζουμε με αυτό την τάρτα.
  • Ψήνουμε την τάρτα μας για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να δέσει. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά.
  • Γαρνίρουμε με σχοινόπρασο και σερβίρουμε.