Λαχταριστές μελιτζάνες τσακώνικες στο φούρνο -Πλούσια αρώματα και εύκολη εκτέλεση
Η μελιτζάνα είναι ίσως η βασίλισσα της ελληνικής κουζίνας, καθώς πρωταγωνιστεί σε αμέτρητα παραδοσιακά πιάτα και αποτελεί αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων.
Μια από τις πιο δημοφιλείς εκδοχές του αγαπημένου ζαρζαβατικού είναι στο φούρνο, μαγειρεμένη με ντομάτα και διάφορα μυρωδικά.
Εμείς βρήκαμε μια πανεύκολη συνταγή που συστήνει ο σεφ Γιώργος Τσουλής για μελιτζάνες τσακώνικες στο φούρνο, η οποία θα σας αφήσει έκπληκτους με την πλούσια γεύση της και γρήγορη εκτέλεσή της.
Η συγκεκριμένη συνταγή έχει ρίζες στην Πελοπόννησο, όπου και παράγεται το συγκεκριμένο είδος μελιτζάνας. Η τσακώνικη μελιτζάνα είναι πραγματικά πεντανόστιμη, γλυκιά με έναν ελαφρώς πικάντικο τόνο, και επομένως μπορεί να δώσει πλούσια γεύση σε ένα φαγητό χωρίς πολλά επιπρόσθετα υλικά.
Υλικά
- 6 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε ροδέλες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες
- 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ½ μάτσο βασιλικό, ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- Φέτα, θρυμματισμένη
- Βασιλικό, ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
- Απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο σκεύος, διαστάσεων 32x25 εκ., τις πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη φέτα, το σκόρδο και το βασιλικό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα ντομάτας και καλύπτουμε το σκεύος με ένα φύλλο αλουμινόχαρτου.
- Ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες. Τα τελευταία 10 λεπτά ψησίματος, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
- Σερβίρουμε τις τσακώνικες μελιτζάνες πασπαλίζοντας με έξτρα φέτα, βασιλικό και λίγο ελαιόλαδο.
#tip: Μπορούμε να κόψουμε τις μελιτζάνες στη μέση, αντί να τις κόψουμε σε ροδέλες και τις γεμίσουμε με το μείγμα της σάλτσας.