Φωτογραφία: shutterstock

Κρητική συνταγή για νηστίσιμη σταφιδόπιτα -Απλή και πεντανόστιμη

Παραδοσιακή, νηστίσιμη σταφιδόπιτα από την Κρήτη, θρεπτική και ιδανική για την περίοδο της σαρακοστής.

Πρόκειται για μία πεντανόστιμη και πανεύκολη συνταγή, ενώ το καλύτερο απ' όλα είναι πως θα σας βγει πολύ οικονομικά καθώς το πιθανότερο είναι πως πολλά από τα υλικά που θα χρειαστείτε υπάρχουν ήδη στην κουζίνα σας.

Χορταστική και γευστική, με έντονα τα αρώματα της κανέλας και του γαρύφαλλου, αυτή η νόστιμη σταφιδόπιτα από το paxxi.gr θα συναρπάσει εσάς και τους καλεσμένους σας. Λιώνει στο στόμα καθώς οι μαστιχωτές σταφίδες προσθέτουν γλύκα, ενώ τα τραγανά χοντροκομμένα καρύδια δίνουν την τέλεια τραγανότητα σε κάθε μπουκιά.

Υλικά

  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 350 γρ ζάχαρη
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
  • 1 ΚΣ κανέλα
  • ¼ κγ γαρύφαλλο σκόνη
  • 250 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κγ μαγειρική σόδα
  • 120 ml ρακί την αντικαθιστούμε με νερό αν δεν θέλουμε αλκοόλ
  • 450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ καρύδια χοντροκομμένα στα 6
  • 250 γρ σταφίδες τεμαχισμένες στα 3
  • 1 ΚΣ σουσάμι ωμό για πασπάλισμα προαιρετικά

Εκτέλεση

  • Κόβω τις σταφίδες σε κομμάτια (με το ψαλίδι κουζίνας ή το μαχαίρι) και τις ανακατεύω με 1 ΚΣ από το αλεύρι.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάω με το ξύρμα ή το μίξερ.
  • Προσθέτω τα αρωματικά, το ξύσμα του πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  • Βάζω και τη ρακή και ανακατεύω.
  • Σε ένα μεγάλο δοχείο κρατάω το χυμό πορτοκαλιού πάνω από το μπολ, προσθέτω τη σόδα και ανακατεύω. Ο χυμός θα αφρίσει και θα χύνεται μέσα στο μπολ όπου βάζω μετά και τον υπόλοιπο.
  • Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας να ενσωματωθεί στο μείγμα και θα δημιουργηθεί ένας πυκνός χυλός.
  • Βάζω τα καρύδια, τις σταφίδες και τα ανακατεύω όλα καλά με μια σπάτουλα.
  • Μεταφέρω το μείγμα σε ένα ταψί πυρίμαχο λαδωμένο και πασπαλίζω με σουσάμι την επιφάνειά του.
  • Το ψήνω, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 60-70 λεπτά, αν χρειαστεί σκεπάζω με αλουμινόχαρτο προς το τέλος.
  • Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει και το κόβω σε κομμάτια για να το σερβίρω.

Δείτε το βίντεο εκτέλεσης της συνταγής: