Κιμαδόπιτα

Λαχταριστή κιμαδόπιτα με τραγανό φύλλο και νόστιμη αρωματική γέμιση

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι πίτα με τραγανό φύλλο και αρωματική γέμιση; Η απάντηση είναι κανείς!

Οι πίτες είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά, κάθε εποχή του χρόνου, και τις απολαμβάνουμε τόσο με αλμυρή γέμιση όσο και με γλυκιά. Ο κάθε τόπος, ανάλογα τα προϊόντα, φτιάχνει τη δική του παραδοσιακή πίτα.

Από τις αγαπημένες μας πίτες είναι με τον κιμά, η οποία είναι ιδανική για κυρίως γεύμα, σε ένα γιορτινό τραπέζι, ακόμα και να συνοδέψει τον πρωινό σου καφέ. Το μυστικό για πεντανόστιμη κιμαδόπιτα είναι η γέμιση που θα φτιάξεις.

Ο Τάσος Αντωνίου μας έδωσε συνταγή για πεντανόστιμη κιμαδόπιτα με απίστευτο τραγανό φύλλο, υπέροχη γέμιση με αρωματικό κιμά που θα λατρέψουν όλοι στο τραπέζι.

Υλικά

  • 1 συσκευασία τόσο απλά
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το λάδωμα των φύλλων
  • 200 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος σπάλα
  • 200 γρ. κιμάς χοιρινός
  • 2 αυγά
  • 1 σφηνάκι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 35 ml φρέσκο γάλα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Πλένουμε τα πράσα, τα χαράζουμε κατά μήκος και στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε και τα ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ μαζί με το κρεμμύδι. 

Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα πράσα και τα αχνίζουμε για 4 - 5 λεπτά στα υγρά που θα βγάλουν. Αν καθυστερήσουν να βγουν τα υγρά τους, ρίχνουμε εμείς 2 - 3 κουτ. σούπας νερό. 

Οταν αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε τον κιμά και τον δουλεύουμε γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κάνει σβόλους (προσέχουμε γιατί μαγειρεύεται γρήγορα). Αλατοπιπερώνουμε. 

Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ αποσύρουμε από τη φωτιά. 

Μόλις το μείγμα κρυώσει ελαφρώς, προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα, ανακατεύουμε και, αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο.

Ανοίγουμε τη συσκευασία “τόσο απλά”. Σηκώνουμε το πάνω φύλλο, αποσύρουμε το χαρτί και αδειάζουμε στη βάση τη γέμιση. Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο. 

Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά στο χάρτινο ταψί της συσκευασίας μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλάει η πίτα από το ταψί.