To ιστορικό «Κεντρικόν» στην Κολοκοτρώνη ανοίγει και πάλι τις πόρτες του
Αναμφίβολα το «Κεντρικόν» στην Κολοκοτρώνη είναι ένα ορόσημο της Αθήνας. Πήρε το όνομά του από το παρακείμενο θέατρο και για χρόνια υπήρξε στέκι σημαντικών προσωπικοτήτων (σσ. όπως του Μίκη Θεοδωράκη και του Καρόλου Κουν).
Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1935 ως καφενείο- τότε, μάλιστα, ονομαζόταν «Λεύκες» -απέναντι ακριβώς από το σημείο που σήμερα βρίσκεται το εστιατόριο από τον Νίκο Νάνο. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η λειτουργία διακόπηκε και οι Γερμανοί μετέτρεψαν τον χώρο σε γκαράζ. Με την απελευθέρωση, όμως, η γυναίκα του Νάνου άρχισε να φτιάχνει κεφτεδάκια και άλλους μεζέδες και γρήγορα η τοποθεσία έγινε σημείο αναφοράς.
Το 1963 η κόρη του Νάνου παντρεύεται τον Δημήτρη Κουτουζή, σερβιτόρο του King George, που ξαφνικά βρίσκεται να είναι ιδιοκτήτης και μάγειρας του καφενείου. Το 1965 ο διορατικός Κουτουζής μετατρέπει το καφενείο σε μικρό εστιατόριο που ζει στιγμές δόξας καθώς η Αθήνα αρχίζει να γίνεται τουριστικός προορισμός. Από το 1971, όμως, άρχισε να σερβίρει πιάτα της αυθεντικής ελληνικής κουζίνας, όπως θα τα έφτιαχνε η μαμά ή η γιαγιά μας. Το 2018, όμως, το «Κεντρικόν» κατέβασε ρολά και πολλοί μιλούσαν για το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Τελικά, όμως, η αλυσίδα «Μπιφτεκάκια και Σουβλάκια», με καταστήματα σε Κηφισιά, Ψυχικό, Δροσιά και Γλυφάδα αγόρασε την επιχείρηση. Οι λόγοι ήταν πολλοί: οι νέοι ιδιοκτήτες αγαπούν το συγκεκριμένο εστιατόριο, πιστεύουν στη διαχρονικότητά του και ήθελαν να αναβιώσουν την αστική αθηναϊκή κουζίνα.
Γι’ αυτό κράτησαν τον χαρακτήρα του χώρου, παρά το γεγονός ότι έκαναν μια συνολική ανακαίνιση, διατηρώντας τα βασικά του στοιχεία, όπως το δάπεδο από μωσαϊκό και ξύλο τους πίνακες στους τοίχους, ακόμα και τα φωτιστικά. Όσο για την υπέροχη σκάλα, αυτή οδηγεί στις επάνω σάλες, οι οποίες θα διατίθενται άμεσα για prive εκδηλώσεις. Το «Κεντρικόν» ξεκινάει να σερβίρει από τις 8:30 ( τα Σαββατοκύριακα από τις 10:00) καφέ και brunch μέχρι τις 12:30, ενώ στη συνέχεια η κουζίνα παίρνει φωτιά. Υπάρχουν δύο κάρτες μενού που τις έχει επιμεληθεί ο σεφ Άρης Τσανακλίδης.
Η πρώτη περιλαμβάνει συνταγές από τη μεσογειακή παράδοση εστιασμένες στο κρέας και το ψάρι, ενώ, η δεύτερη αποτελείται από μαγειρευτά φαγητά που εναλλάσσονται καθημερινά.
Ο κύριος Τσανακλίδης και η ομάδα του επιλέγουν προσεκτικά τις πρώτες ύλες, που, ως επί το πλείστον, βασίζονται στα ελληνικά προϊόντα από διάφορες περιοχές της χώρας- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ματσάτα από τη Φολέγανδρο, φέτα Ηπείρου, ψάρια από τις ελληνικές θάλασσες- και δημιουργούν κλασικά πιάτα που ξέραμε και από τον παλιό κατάλογο, όπως η αθηναϊκή σαλάτα με το ψάρι, γλώσσα Menier dover με φρέσκο βούτυρο και κάπαρη Τήνου, μπουγιαμπέσα με μύδια και γαρίδες.
Δεν λείπουν, όμως, και πιο ψαγμένες προτάσεις με τη σφραγίδα του κύριου Τσανακλίδη, όπως χτένια με μπισκ αστακού και πουρέ κουνουπιδιού, ή τατάκι τόνου με µεσογειακή σος σόγιας και ταχίνι µε wasabi, αλλά και πιάτα με παραδοσιακό άρωμα, όπως οι λαδόπιτες Ρόδου με ψαρονέφρι, σος πικάντε και γιαούρτι, ή οι τραβηχτές Μάνης με µανιτάρια Portobello, πουρέ καπνιστής µελιτζάνας, µετσοβόνε, µαύρη τρούφα και τυρί κατσικίσιο.
Τα επιδόρπια, επίσης, παρασκευάζονται in situ από τη δημιουργική ομάδα και αλλάζουν καθημερινά, ανάλογα με την έμπνευση.
Στην καλά ενημερωμένη κάβα που περιλαμβάνει περίπου εξήντα ετικέτες θα βρείτε ως επί το πλείστον ελληνικά κρασιά από γνωστούς αλλά και μικρότερους παραγωγούς, ενώ υπάρχουν και κάποιες ετικέτες εισαγωγής. Το βράδυ, όμως, μπορείτε να δοκιμάσετε κοκτέιλς που έχει επιμεληθεί ο Τέλης Χρυσικός και να τα απολαύσετε στην εντυπωσιακή μαρμάρινη μπάρα.
Οι μουσικές επιλογές κινούνται στον χώρο της τζαζ και της έθνικ που επιμελούνται διάφοροι Dj’s, ενώ, αργότερα υπάρχει η σκέψη να διοργανώνονται και κάποιες ειδικές βραδιές με ζωντανή μουσική.
Κολοκοτρώνη 3, Σύνταγμα, 2103232482