κέικ μελιού

Κέικ μελιού με ελαιόλαδο, χωρίς βούτυρο και χωρίς ζάχαρη -Πεντανόστιμο, αφράτο κι ελαφρύ

Τι κι αν σας λέγαμε πως ένα κέικ μπορεί να είναι υγιεινό, εύκολο και πεντανόστιμο ταυτόχρονα. Ένα κέικ με μέλι αντί για ζάχαρη και ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Μια υγιεινή παραλλαγή του παραδοσιακού κέικ πορτοκαλιού της γιαγιάς.

Στις συνταγές με λίγα υλικά το μεγαλύτερο ρόλο παίζει ποιότητα της πρώτης ύλης. Ειδικά όταν η βάση του κέικ είναι το ελαιόλαδο και το μέλι, αγνά υλικά που πρωταγωνιστούν στην ελληνική γαστρονομία, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ποιοτικά προϊόντα.

Στην ιστοσελίδα coolartisan.gr εμείς βρήκαμε μία λαχταριστή και εύκολη συνταγή του σεφ Γκάμπριελ Νικολαΐδη για υγιεινό κέικ μελιού με λάδι που θα σας συναρπάσει. Αφράτο, ελαφρύ και πεντανόστιμο, είναι σίγουρο πως θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Υλικά

  • 200 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 γρ. θυμαρίσιο μέλι Ερμιόνης
  • 3 αυγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 50 ml χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
  • 1 κ.γ. baking powder

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170°C
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα υγρά στοιχεία δηλαδή τα αυγά, το ελαιόλαδο, το μέλι, τη βανίλια, το χύμο και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
  • Χτυπάμε καλά με ένα αυγοδάρτη
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.
  • Ενώνουμε τα στερά με τα υγρά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  • Μεταφέρουμε σε μια αντικοληητική φόρμα 30 εκ. x 17 εκ. Αν δεν έχουμε αντικολλητική φόρμα καλύπτουμε με ελαιόλαδο και αλεύρι τη φόρμα μας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175°C για 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.
  • Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Δείτε το βίντεο εκτέλεσης της συνταγής: