Καριόκες χωρίς ζάχαρη με χουρμάδες -Τόσο νόστιμες που δεν θα το πιστεύεις
BOVARY ⸻ 24 OCT 2022
Ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκίσματα της ελληνικής ζαχαροπλαστικής είναι οι καριόκες. Νόστιμες, λαχταριστές, τρώγονται εύκολα και κανείς δε σταματάει μόνο στη μία!
Το αγαπημένο γλύκισμα επιδέχεται πάρα πολλές παραλλαγές, και μπορείτε να φτιάξετε τη γέμιση αναλόγως με τις προσωπικές σας προτιμήσεις.
Η συγκεκριμένη συνταγή από το Miss Healthy Living είναι μια από τις πιο υγεινές και θρεπτικές εκδοχές καριόκας που μπορείτε να συναντήσετε, καθώς δε χρησιμοποιεί ζάχαρη.
Ωστόσο την γλύκα της ζάχαρης αναπληρώνουν οι πεντανόστιμοι χουρμάδες και το λάδι καρύδας που δίνουν στη νόστιμη λιχουδιά ενδιαφέροντα αρώματα και μια πολύ πλούσια γεύση.
Υλικά
- 200 γρ καρύδια καλής ποιότητας και φρέσκα
- 200 γρ χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- 50 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ)
- 50 γρ άοσμο λάδι καρύδας (προαιρετικά)
- 8 γρ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
- μια τσιμπιά τριμμένο γαρύφαλλο
- 300 γρ κουβερτούρα
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε τα καρύδια στο μπλέντερ, τα θρυμματίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Τοποθετούμε τους χουρμάδες στο μπλέντερ και τους χτυπάμε μέχρι να λιώσουν και να γίνουν μια πάστα. Έπειτα τους προσθέτουμε στα καρύδια.
- Ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας και το προσθέτουμε στο μείγμα καρύδια- χουρμάδες.
- Προσθέτουμε την κανέλα και το αλεύρι βρώμης. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
- Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε και άλλη κανέλα εάν το επιθυμούμε. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες μέχρι να σφίξει.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στη λαμαρίνα του φούρνου.
- Φοράμε γάντια μιας χρήσης, πλάθουμε σε μέτριο μέγεθος, σαν αυτές που αγοράζουμε και τοποθετούμε στο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί και με τη βοήθεια δύο πιρουνιών, βουτάμε στην κουβερτούρα και αφήνουμε στο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Αφού έχουν κρυώσει, κόβουμε σε τετράγωνα το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο και κλείνουμε μέσα τις καριόκες μας. Διατηρούμε στο ψυγείο.