Στο Καπλάνι η κρητική παράδοση συναντά την μοντέρνα γαστρονομία
Ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια κρητικής κουζίνας είναι τα «Ρωμανάκια» στην Αγία Παρασκευή, που εδώ και χρόνια μας έχει συνηθίσει σε παραδοσιακές γεύσεις υψηλού επιπέδου. Ο Παναγιώτης Ρωμανάκης, ιδιοκτήτης του και γνώστης της γαστρονομικής κουλτούρας της Μεγαλονήσου, αποφάσισε να κατεβεί στο κέντρο και να ανοίξει ακόμα ένα νέο στέκι.
Στην περιοχή του Κάραβελ βρήκε έναν υπέροχο χώρο που κινείται στις αποχρώσεις του λευκού και τον διακόσμησε με αντικείμενα εμπνευσμένα από την μινωική τέχνη, μιας και η κρητική γαστρονομία κρατάει από την αρχαιότητα –μάλιστα διατηρήθηκε αυτούσια ακόμα και στα ρωμαϊκά χρόνια.
Στο ισόγειο, κυριαρχούν μεγάλα τραπέζια για παρέες γιατί οι Κρητικοί ξέρουν ότι το φαγητό είναι τρόπος επικοινωνίας, ενώ στο πάνω επίπεδο που έχει θέα στον Λυκαβηττό, θα βρείτε αναπαυτικούς καναπέδες.
Το ονόμασε « Καπλάνι» -κι όχι δεν εμπνεύστηκε από το μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη αλλά από το παρατσούκλι του προγόνου του, Γιώργου Ρωμανού, που τον έλεγαν «καπλάνι», δηλαδή αγρίμι λόγω της ανδρείας του.
Ο παππούς Ρωμανός, λοιπόν, από στεργιανός αγωνιστής, γίνηκε χαΐνης των κυμάτων, κουρσεύοντας τουρκικά και συμμαχικά του εχθρού και γρήγορα η φήμη του απέκτησε διαστάσεις θρύλου.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, το παρατσούκλι του ακολούθησε τους απογόνους του, που ονομάζονται Καπλάνηδες.
Ο Μανώλης, τώρα, ως βέρος Κρητικός, γνωρίζει την αξία της κρητικής διατροφής, παίζει στα δάχτυλα τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού, όμως, δεν φοβάται να τις παντρέψει με μοντέρνα στοιχεία και σύγχρονες τεχνικές.
Γι’ αυτό, άλλωστε, οι θαμώνες του, που δεν είναι μόνο Κρητικοί, υποκλίνονται στην τέχνη του.
Φυσικά, οι περισσότερες πρώτες ύλες έρχονται από την Κρήτη, αλλά δεν λείπουν και προϊόντα από διάφορες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα τα λουκάνικα προβατίνας που φτάνουν από τις Σέρρες.
Στο μενού, φυσικά, πρωταγωνιστούν κλασικές γεύσεις της με πρώτο και καλύτερο το γαμοπίλαφο που σερβίρεται σε δυο εκδοχές- με ζυγούρι, θαλασσινό αλάτι και λεμόνι ή κοκκινιστό.
Στα ορεκτικά,θα βρείτε στάκα, ή απάκι για να συνοδεύσετε την τσικουδιά σας και να σας ανοίξει η όρεξη, μια φαβέτα με βόλους τουρσί που τους αποκαλούν ασκορδουλάκους, αλλά και κρητικά τυριά που ταιριάζουν τέλεια με το ζυμωτό ψωμί που θα σας έρθει μόλις καθίσετε.
Ακολουθούν οι παραδοσιακοί χοχλιοί μπουρμπουριστοί που τηγανίζονται εκείνη την ώρα με αρισμαρί και παλαιωμένο ξύδι- μπορείτε, όμως, να τους παραγγείλετε και σε κάποιες παραλλαγές- ένα λεμονοριγανάτο κουνέλι με φρέσκια ρίγανη και ξύσμα περγαμόντου, αλλά και το κλασικό οφτό αρνάκι που σιγοψήνεται με λουκουμένιες πατάτες και μυρωδικά.
Αξίζει, όμως, να δοκιμάσετε και πιο ιδιαίτερα πιάτα, όπως τα γουμίδια που είναι μια αρνίσια συκωταριά με βότανα και μυρωδικά, το κατσικάκι φρικασέ, ή τα μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ μελιτζάνας.
Πρέπει να ξέρετε ότι η διατροφή των Κρητών βασίζονταν ως επί το πλείστον στα θαλασσινά και τα όσπρια, γιατί τα ζώα προορίζονταν για θυσίες στους θεούς. Γι’ αυτό, στον κατάλογο θα βρείτε και σαρδέλες, λαβράκι αλλά και μια all time classic αθηναϊκή σαλάτα με φρέσκο ψάρι ημέρας, χειροποίητη μαγιονέζα και λαχανικά.
Ενδιαφέρον έχουν και τα ψητά της ώρας, που μαγειρεύονται με πιο ψαγμένους τρόπους. Για παράδειγμα, το χοιρινό φιλέτο συνδυάζεται με απάκι και πάπρικα, το κοτόπουλο μαρινάρεται σε σπόρους σιναπιού και αρωματικό βούτυρο, ενώ τα μοσχαρίσια φιλέτα συνοδεύονται με κρεμμύδια μαριναρισμένο σε στακοβούτυρο.
Για επιδόρπιο, δοκιμάστε την παραδοσιακή σφακιανόπιτα, περιχυμένη με μέλι παραγωγής του Μανώλη, που μυρίζει θυμάρι, ένα ασυναγώνιστο μαστιχόγλυκο, που μοιάζει κάπως με το σάμαλι και συνδυάζεται εξαιρετικά με μια μπάλα από παγωτό καϊμάκι, την αφράτη καρυδόπιτα της Χρυσής, μια κηρήθρα με το μέλι της -αναπόσπαστο στοιχείο της κρητικής κουζίνας- ενώ για τους λάτρεις της σοκολάτας υπάρχει κι ένα πιο «ευρωπαϊκό» σουφλέ.
Στην Κρήτη, βέβαια, εκτός από τη μαγειρική τους φημίζονται και για τη φιλοξενία τους, πράγμα που θα διαπιστώσετε με το που θα περάσετε την πόρτα του μαγαζιού έως το τέλος του γεύματος, όπου θα σας κεράσουν ζεστό ρακόμελο με θυμαρίσιο μέλι για το καλό κατευόδιο.
Ώρες λειτουργίας :
Δευτέρα-Σάββατο- Σάββατο: 13:00- 01:00
Κυριακή: 13:00-19:00
Ευφρονίου 47, περιοχή Caravel, 210 7211161