Κανόλι: Τα τυλιχτά γλυκίσματα από τη Σικελία στα οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί
Οι Ιταλοί φημίζονται για τα elegant γλυκά τους. Κομψοτεχνήματα τόσο στην εικόνα όσο και στη γεύση, διαφέρουν πολύ από τη γνωστή μας πληθωρική ανατολίτικη ζαχαροπλαστική.
Τα κανόλι (cannoli) έχουν καταγωγή από τη Σικελία. Είχαν προοριστεί να είναι το γλυκό του Καρναβαλιού, γι αυτό και οι Σικελοί το παρασκεύαζαν εκείνη την περίοδο. Ήταν όμως τόσο νόστιμο και όμορφο που αποφάσισαν ότι κάθε εποχή είναι ιδανική για ένα κανόλι. Στα ιταλικά το όνομά του σημαίνει μικρός σωλήνας και προκύπτει από το σχήμα του, canulla.
Το μέγεθός τους ποικίλλει, υπάρχουν τα μικροσκοπικά cannulicchi, που μπορείς να τα καταβροχθίσεις με μια μπουκιά, αλλά και τα μεγάλα κανόλι που μπορείς να απολαμβάνεις για ώρα και συνήθως σερβίρονται στο Παλέρμο της Σικελίας.
Η συνταγή του Γιώργου Τσούλη, είναι λαχταριστή. Προμηθευτείτε τα υλικά και ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες.
Υλικά
Για τη ζύμη:
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ + extra για το άνοιγμα της ζύμης
2 αυγά, medium
1 κρόκο αυγού
25 ml ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για την κρέμα:
250 ml γάλα, πλήρες
25 γρ. κορν φλάουερ
2 κρόκους
50 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
25 γρ. βούτυρο, παγωμένο
200 γρ. κρέμα γάλακτος, πλήρης (για τη σαντιγί)
Για το σερβίρισμα:
Φιστίκια Αιγίνης, θρυμματισμένα
Εκτέλεση
Εκτέλεση για τη ζύμη: Αδειάζουμε το αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας και δημιουργούμε μία λακκούβα στη μέση με τα χέρια. Ρίχνουμε μέσα στη λακκούβα τα αυγά, τον κρόκο, το ελαιόλαδο και το αλάτι και σιγά σιγά προσθέτουμε αλεύρι από τα πλάγια της λακκούβας, ανακατεύοντας απαλά με τα χέρια.
Ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10' περίπου, μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμάρι. Ύστερα, τυλίγουμε το ζυμάρι με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
Εκτέλεση για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και τη μισή ζάχαρη και την τοποθετούμε πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια, το κορν φλάουερ και χτυπάμε με το σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψει λίγο το μείγμα.
Έπειτα, μόλις βράσει το γάλα, το μεταφέρουμε με μια κουτάλα σιγά-σιγά στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια.
Ύστερα, όταν πάρουν θερμοκρασία τα αυγά, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύοντας συνεχώς, σιγοβράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Αμέσως μετά, αδειάζουμε την κρέμα σε ένα βαθύ μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη η οποία ακουμπάει πάνω στην κρέμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Παράλληλα, αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνει σαντιγί.
Μόλις κρυώσει η κρέμα, την αφρατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, ρίχνουμε μέσα τη μισή ποσότητα από τη σαντιγί και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος, μεταφέρουμε την κρέμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνουμε στην άκρη (τη σαντιγί που μας περίσσεψε, την αδειάζουμε σε μία άλλη σακούλα ζαχαροπλαστικής και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο).
Μόλις περάσει η 1 ώρα, αφαιρούμε το ζυμάρι από το ψυγείο, το μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και το κόβουμε με ένα μαχαίρι στη μέση. Παίρνουμε το ειδικό μηχάνημα που ανοίγουμε ζυμαρικά και ορίζουμε το πάχος στο μέγιστο. Πατάμε λίγο με τα χέρια το ένα από τα δύο ζυμάρια και το ανοίγουμε ελαφρά με έναν πλάστη.
Κατόπιν, περνάμε από τη μηχανή το ζυμάρι μία φορά και στη συνέχεια το διπλώνουμε στη μέση. Ορίζουμε το πάχος της μηχανής ένα επίπεδο χαμηλότερα και περνάμε το ζυμάρι ξανά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία χαμηλώνοντας το επίπεδο πάχους της μηχανής κατά ένα κάθε φορά για άλλες 4 φορές. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο ζυμάρι.
Στη συνέχεια, κόβουμε και τα 2 ζυμάρια σε τετράγωνα κομμάτια διαστάσεων 8Χ8εκ., ρίχνουμε λίγο ηλιέλαιο σε μία βαθιά κατσαρόλα, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να κάψει.
Παράλληλα, παίρνουμε αλουμινόχαρτο και δημιουργούμε μπαστουνάκια μήκους 10 εκ. και πάχους 2 εκ. Αλείφουμε με νερό την πάνω και την κάτω πλευρά από το κάθε ζυμαράκι και τα τυλίγουμε γύρω από τα μπαστουνάκια.
Μόλις κάψει το ηλιέλαιο, τηγανίζουμε τα ζυμαράκια μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Για τη σύνθεση: Αφού κρυώσουν τα cannoli, τα γεμίζουμε με την κρέμα, κλείνουμε τις 2 άκρες με λίγη σαντιγί, πασπαλίζουμε με φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.
Ανακαλύψτε περισσότερες συνταγές στο site του Γιώργου Τσούλη