Πού θα φας τις καλύτερες σούπες της Αθήνας -Από λαχταριστή κρεατόσουπα μέχρι πεντανόστιμη pho
Κάποτε οι σούπες συνδέονταν με τη γιατριά κάποιας ασθένειας. Όταν κάποιος είχε σούπα στο σπίτι αυτομάτως ο νους πήγαινε σε δύο καταστάσεις: Είτε υπήρχε άρρωστός, είτε έκανε πολύ κρύο.
Όμως, οι σούπες δεν είναι μόνο αυτό. Αποτελούν το comfort food πολλών, κουταλιές ζεστασιάς και θαλπωρής. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο αποκάλυψε ότι η σκέψη για τα comfort foods μπορεί να μειώσει το αίσθημα της μοναξιάς, καθώς αυτά τα φαγητά ξυπνούν αναμνήσεις από κοινές στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα. Για τα άτομα με σταθερές σχέσεις, τα comfort foods μπορούν να χρησιμεύσουν ως υποκατάστατα των κοινωνικών συνδέσεων, προσφέροντας συναισθηματική ανακούφιση κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων.
Αυτά τα συναισθήματα προσφέρουν απλόχερα σε πολλούς οι σούπες και ευτυχώς στην Αθήνα υπάρχουν μαγαζιά για κάθε γούστο, από πιο παραδοσιακά και μερακλίδικα μέχρι νόστιμα ethnic.
Hanoi
Σούπες «σκέτη αγκαλιά» σερβίρουν στο Hanoi. Στο δημοφιλές βιετναμέζικο σερβίρουν αξεπέραστη αχνιστή pho, με ρυζομακάρονα, φρέσκο κόλλιανδρο, χλωρό και ξερό κρεμμύδι, έχοντας επιλογές από μοσχάρι και κοτόπουλο ή χωρίς κρέας. Υπάρχει επίσης, η σούπα wonton με χοιρινό και νουντλς.
Η σούπα έρχεται καυτή και τα υλικά επιπλέουν μέσα στον ζωμό. Πάρτε μια γεμάτη κουταλιά και απολαύστε, αρχικά τη φρεσκάδα των μυρωδιών, και λίγο μετά τη νοστιμιά.
Πού: Πετράκη 12, Αθήνα
Οινομαγειρείο «Η Ήπειρος»
Αφήνοντας πίσω το Βιετνάμ, ερχόμαστε στα δικά μας, στα απόλυτα comfort foods. Οι δρόμοι οδηγούν στην Βαρβάκειο, στο μαγαζί που έχει ακούσει όλες τις ιστορίες της πόλης και έχει γιάνει τους ξενύχτηδες.
Στην Ήπειρο, οι σούπες μοσχοβολούν μέσα στις τσίγκινες κατσαρόλες όπου ετοιμάζονται καθημερινά. Εδώ, θα δοκιμάσετε ψιλοκομμένο πατσά, μερακλίδικο με σκορδοστούμπι και μπούκοβο, γίδα βραστή, ψαρόσουπα, κρεατόσουπα αλλά και μαγειρίτσα.
Πού: Φιλοποίμενος 4
Feyrouz
Feyrouz, είναι το όνομα της πιο διάσημης Λιβανέζας τραγουδίστριας αλλά και το όνομα της μαγείρισσας ενός εκ των δημοφιλέστερων στεκιών της Αθήνας. Τα λαχματζούν και το μοσχοβολιστό της ρύζι με τα ρεβύθια και το κοτόπουλο με κάρυ ξεπουλούν, ταΐζοντας μόνιμους θαμώνες αλλά και καινούργιους.
Στο Feyrouz, όμως, είναι μάστορες και στη σούπα με τη μαχλούτα να είναι ιδανική για κάθε εποχή. Πρόκειται για όκκινη φακή με μαραθόριζα, κολοκύθα, ζωμό κοτόπουλου παραγωγής μας και φρεσκοκαβουρντισμένο αγριοκύμινο.
Πού: Καρόρη 23 και Αγάθωνος 1, Αθήνα
Το Βραστό
Μια ιστορία που κρατά εδώ και 55 χρόνια, αν μη τι άλλο έχει μεγαλώσει γενιές. Απόλυτα σπιτικό φαγητό, το ζεστό μαγαζί στη ρεματιά στο Πολύδροσο Χαλανδρίου αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς.
Σπεσιαλιτέ του, φυσικά, το βραστό, η κλασσική και comfort κρεατόσουπα: μοσχαρίσιο κρέας από ελιά και κότσι με πατάτες, καρότα και σέλινο σε ζωμό κονσομέ.
Για την ιστορία, το μαγαζί έλαβε το όνομά του χάρη στις ατάκες πελατών του που έλεγαν «πάμε για βραστό», «θα τα πούμε στο βραστό». Και έτσι έμεινε!
Πού: Ρόδων 3, Πολύδροσο Χαλανδρίου
Polpo
Η λίστα δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει μία ψαρόσουπα-βάλσαμο για κάθε μέρα. Μια τέτοια σερβίρουν στο Polpo, στο μαγαζί απέναντι από την πύλη της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών.
Η ψαρόσουπα φτιάχνεται κάθε ημέρα βάσει των φρέσκων ψαριών που φτάνουν στο μαγαζί. Ο ζωμός μυρίζει θάλασσα και τα λαχανικά λιώνουν στο στόμα.
Το Polpo συστήθηκε πέρυσι στο κοινό ως ένα ψαρομάγαζο για καλοφαγάδες, που δεν πουλά θέα αλλά αυθεντική νοστιμιά, χαρακτηριστικό που έχει κάνει να ξεχωρίσει.
Πού: Τζoν Κέννεντυ 6, Άγιος Ιωάννης Ρέντης