Καφενείο Καστέλλο στην καρδιά της Αθήνας

Καφενείο Καστέλλο: Ένα καρπαθιώτικο στέκι στην καρδιά της Αθήνας

Σαράντα  χρόνια τώρα το καφενείο Καστέλλο αποτελεί στέκι για τους Καρπαθιώτες της Αθήνας και όχι μόνο, αφού σερβίρει φρέσκα ψάρια που μυρίζουν θάλασσα.

Το 1982 τρεις Καρπαθιώτες από το χωριό Όλυμπος, ο Γιάννης Καστελοριζιός -από το επίθετο του πήρε το όνομά του το μαγαζί- και συγγενείς του, Γιώργος και Μηνάς Κελεμπέσης, οι οποίοι μόλις είχαν επιστρέψει από την Αμερική, έδωσαν τις δυνάμεις τους και άνοιξαν σε ένα στενάκι στην Ευριπίδου αυτό το παραδοσιακό καφενείο. Τότε τα καφενεία στην περιοχή αφθονούσαν, σήμερα όμως το Καστέλλο είναι ένα από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει,θυμίζοντας τις παλιές καλές εποχές, τότε που τα καφενεία ήταν σημείο συνάντησης και διαλόγου.

Αρχικά, οι ιδιοκτήτες σέρβιραν μεζεδάκια της οδοντογλυφίδας για να συνοδεύσει κάνεις το ούζο του και παράλληλα πουλούσαν γάλα και γιαούρτια. Μάλιστα, έμεναν ανοιχτά 24 ώρες την ημέρα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους εργαζόμενους των παρακείμενων τυπογραφείων και βιοτεχνιών.

Η επιχείρηση πλέον έχει περάσει στα χέρια του ανιψιού Γιώργου, ο οποίος έχει αποφασίσει να διαφυλάξει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του καφενείου, προσθέτοντας κάποια πράγματα στο μενού, που σε μεγάλο βαθμό καταφτάνουν από το νησί.

Στο εσωτερικό του μαγαζιού θα δείτε φωτογραφίες από την πανέμορφη Όλυμπο, ένα σκίτσο- αφίσα που γράφει «Kafenio Kastello», αλλά και φανέλες του Εθνικού, της ομάδας του Γιώργου, που τιμά κάθε Κυριακή, οπότε και κλείνει το καφενείο του για να μη χάσει κανέναν αγώνα.

Οι νοστιμιές του Καφενείου Καστέλλο, που έρχονται από την Κάρπαθο με το πλοίο

Εδώ θα δοκιμάσετε παραδοσιακά προϊόντα της Καρπάθου, όπως το κατσικίσιο αρμυροτύρι, κουσουμά, δηλαδή κριθαρένια παξιμάδια, γυαλόχορτο, που είναι σαν το κρίταμο και συνοδεύει τελεία τη ρακή, ψιλοελιές, ψιλοκούλουρα (μεγάλα στρογγυλά κουλούρια πασπαλισμένα με σουσάμι, στο εσωτερικό των οποίων τοποθετούνται δώδεκα ζυμαρένιες λωρίδες, κάθετα και οριζόντια, έτσι που να διασταυρώνονται σχηματίζοντας μικρά τετράγωνα μεταξύ τους), κάππαρη, μένουλα παστή, αλλά και θράψαλα, που πιάνει ο πατέρας του Γιώργου και του τα στέλνει με το πλοίο. Τα υπόλοιπα ψαρικά είναι φρέσκα, τα προμηθεύονται από τη Βαρβάκειο αγορά και ως επί το πλείστον μπαίνουν στο τηγάνι -μην το φοβηθείτε, οι άνθρωποι είναι μάστορες.

Μην παραλείψετε να παραγγείλετε τα άπαιχτα μικροσκοπικά παραδοσιακά ντολμαδάκια της Καρπάθου με κιμά, που τα φτιάχνει η μητέρα ενός φίλου του Γιώργου από το νησί και του τα στέλνει, αλλά και τις χειροποίητες μακαρούνες, που παρασκευάζει η δική του μητέρα. Εκείνος τις μαγειρεύει με κρεμμυδάκι, λάδι και βούτυρο και τις σερβίρει με αρμοτύρι.

Υπάρχουν και κάποια κλασικά ορεκτικά, όπως οι πατάτες τηγανιτές, χοντροκομμένες και με ριγανίτσα, φάβα και λοιπά εδέσματα ενός τυπικού καταλόγου, όλα από πρώτης ποιότητας υλικά.

Το Καστέλο ανοίγει πολύ νωρίς το πρωί, από τις οχτώ, και κλείνει στις έντεκα το βράδυ. Δυο Σάββατα του μήνα όμως, που δεν είναι στάνταρ, αλλά ανακοινώνονται από τη σελίδα του μαγαζιού στο Facebook, στήνεται εδώ γλέντι Καρπαθιώτικό. Οι ήχοι της λύρας, του λαούτου και της τσαμπούνας γεμίζουν τη γειτονιά, οι μουσικοί αυτοσχεδιάζουν πάνω στους 76 σκοπούς του νησιού και ο χορός καλά κρατεί μέχρι τα ξημερώματα. Πέρα από τους Καρπαθιώτες, που τιμούν αυτές τις συναθροίσεις, διατηρώντας ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους, μαζεύεται κόσμος κάθε ηλικίας από όλες τις γωνιές της Αθήνας για να ζήσουν μία πραγματικά ανεπανάληπτη εμπειρία, που δεν πρέπει να χάσετε.

Καστέλλο, Ευριπίδου 88, Πλατεία Κουμουνδούρου, 2103212789