Ηπειρώτικη ζυμαρόπιτα -Ένα εύκολo αλμυρό σνακ για όλες τις ώρες
Στην ελληνική κουζίνα, οι πίτες κάθε λογής παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ οι περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν τη δική τους χαρακτηριστική, ντόπια συνταγή με βάση τα τοπικά προϊόντα.
Οι μεγαλύτεροι ειδήμονες ωστόσο στην τέχνη της πίτας και του ζυμαριού είναι αναμφισβήτητα οι Ηπειρώτες. Οι ηπειρώτικες πίτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής γαστρονομίας -είτε παραδοσιακές, είτε σε μοντέρνες παραλλαγές είναι πάντοτε λαχταριστές.
Οι αχνιστές πίτες από τον φούρνο, είτε τραγανές είτε αφράτες, με φύλλο ή χωρίς, γλυκιές ή αλμυρές είναι ένα ολοκληρωμένο φαγητό που μας προσφέρει όλη την γεύση που χρειαζόμαστε.
Η συγκεκριμένη συνταγή για Ηπειρώτικη ζυμαρόπιτα που βρήκαμε στην ιστοσελίδα xryssesyntages.gr αποδεικνύει ότι η νοστιμιά βρίσκεται στην απλότητας και το καλύτερο είναι πως θα χρειαστείτε μόνο υλικά που κατά πάσα πιθανότητα έχετε ήδη στην κουζίνα σας.
Υλικά
- 1 κούπα γάλα
- 200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
- 2 αυγά
- 2 φλ αλέυρι γ.ο.χ
- 1/2 φλ λάδι
- 250 γρ φέτα
- 50 γρ κεφαλοτύρι
- Λίγο σιμιγδάλι ψιλό
- Πιπέρι λίγο αλάτι ανάλογα το τυρί
Εκτέλεση
- Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το γιαούρτι να ανακατευτούν καλά προσθέτουμε το λάδι λιγο αλατι πιπέρι και τέλος το αλεύρι ανακατέυουμε να γίνει ένας πηχτός χυλός Ρίχνουμε την μισή φέτα το κεφαλοτύρι και ανακατέυουμε.
- Σε ένα ταψάκι 26×35 εκ βάζω λίγο λάδι πασπαλίζω με 2-3 Κ.σ σιμιγδάλι ψιλό και ρίχνω τον χυλό από επάνω σκορπίζουμε λίγο ακόμα σιμιγδαλι και την υπόλοιπη φέτα.
- Ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα 40-45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο σας.