Η πιο νόστιμη γέμιση γαλοπούλας είναι αυτή της Βέφας Αλεξιάδου
Μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που η πρώτη τηλεμαγείρισσα έδινε χωρίς φειδώ τις πεντανόστιμες μαμαδίστικες συνταγές (και συμβουλές) της σε όλους ανεξαιρέτως μέσα από το πλατό της Ρούλας Κορομηλά.
Όσοι όμως έτυχε να δοκιμάσουν τα φαγητά της, μιλούν για το απόλυτο comfort food που κυριολεκτικά ζέσταινε την ψυχή και χόρταινε σώμα και πνεύμα. Η κυρία Βέφα Αλεξιάδου μπορεί να μην εμφανίζεται πια σε τηλεοπτικές εκπομπές και να μην μαγειρεύει για τις ανάγκες κάποιου πρωινάδικου, ωστόσο πολλές από τις συνταγές της εξακολουθούν να βρίσκονται στο Top 3 των κορυφαίων.
Όπως για παράδειγμα η γέμιση της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας, η οποία τρώγεται ακόμα και σκέτη. Έχει φανταστική γεύση, συνδυάζει διάφορες υφές και θα κάνει την έκπληξη στο τραπέζι σας. Το βέβαιο είναι ότι ακόμα και όσοι δεν τρελαίνονται για γέμιση, σε αυτή τη συνταγή δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν.
Πάμε λοιπόν να δούμε πώς η γίνεται η γέμιση της Βέφας Αλεξιάδου:
Υλικά για τη γέμιση της γαλοπούλας
6 κουταλιές βούτυρο
τα εντόσθια της γαλοπούλας
1/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κιλού κιμά χοιρινό
1/4 κούπας ρύζι Καρολίνα
200 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα σε κομματάκια
1/4 κούπας κουκουνάρια
1/4 κούπας σταφίδες (προαιρετικά)
2 κουταλιές κονιάκ (προαιρετικά)
1 κούπα ζωμό κότας ή κρέατος
Εκτέλεση
Πλύνετε και κόψτε σε μικρά κομματάκια τα εντόσθια της γαλοπούλας.
Σε μία κατσαρόλα, ρίξτε το βούτυρο και βάλτε το να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέστε τα εντόσθια, τον κιμά, το κρεμμύδι και σοτάρετε τα καλά.
Ρίξτε το ρύζι, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι.
Τέλος, προσθέστε τον ζωμό κότας και ανακατέψτε. Αφήστε το να πάρει μία βράση.
Κατεβάστε το μείγμα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πάρτε όσο χρειάζεται και γεμίστε πρώτα το στήθος της γαλοπούλας.
Γεμίστε με την υπόλοιπη γέμιση το άνοιγμα της κοιλιάς και ράψτε το. Μην παραγεμίσετε τη γαλοπούλα. Αφήστε λίγο χώρο, γιατί η γέμιση με το ψήσιμο θα φουσκώσει.
Αν πάλι θέλετε να φτιάξετε την γέμιση στην κατσαρόλα (για να αποφύγετε το γέμισμα και το ράψιμο)
Αφού σοτάρετε τον κιμά με τα εντόσθια και τα κρεμμυδάκια, προσθέστε τον ζωμό κρέατος, σκεπάστε και σιγοβράστε 10'.
Ρίξτε το ρύζι, σκεπάστε και συνεχίστε το βράσιμο 20', ώσπου να μαλακώσει το ρύζι.
Προσθέστε κι ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά και κατεβάστε από τη φωτιά.
Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και λίγη κανέλα.
Καλή όρεξη και Καλά Χριστούγεννα