Στον vintage χώρο της Madame Gâteaux θα πιείτε το τσάι σας και θα δοκιμάσετε χειροποίητα γλυκά από άλλη εποχή
Η Καλλιόπη Aναγνωστή, aka Madame Gâteaux, από μικρή είχε δύο μεγάλες αγάπες: την ζαχαροπλαστική και τα παλιά πράγματα.
Το πάθος για τo vintage της το καλλιέργησαν οι γονείς της, οι οποίοι μάζευαν αντίκες, ένα χόμπι που διατήρησε και η ίδια, φτιάχνοντας συλλογές που με τα χρόνια μεγαλώνουν, κυρίως από τις δεκαετίες του ’40, του ’50 και του ’60, που είναι και οι αγαπημένες της.
Αφού, λοιπόν, ακoλούθησε το όνειρό της, σπουδάζοντας ζαχαροπλαστική στην Αγγλία, στη διάσημη σχολή Le Cordon Bleu, άρχισε να εργάζεται ως pastry chef σε σημαντικά εστιατόρια και ξενοδοχεία του Λονδίνου, μεταξύ των οποίων το θρυλικό 5 αστέρων ξενοδοχείο Savoy, αλλά και το πολυκατάστημα Harrods.
«Εκεί εξειδικεύτηκα στο afternoon tea, οπότε όταν αποφάσισα να μετακομίσω στην Ελλάδα, ήθελα να δοκιμάσω να κάνω κάτι ανάλογο. Μου αρέσει σαν θεσμός- και να το απολαμβάνω ως πελάτης και να δουλεύω σε αυτό. Με ενδιαφέρει η όλη κουλτούρα της διαδικασίας, γιατί δίνει τροφή όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στο πνεύμα. Το afternoon tea είναι ένα πλήρες γεύμα, με αλμυρά και γλυκά και μας δίνει την ευκαιρία να περάσουμε όμορφα με φίλους μας σε έναν ιδιαίτερο χώρο», μας εξηγεί.
Κάπως, έτσι, λοιπόν δημιούργησε μια περσόνα, την Madame Gâteaux, εμπνευσμένη από τη γαλλική ζαχαροπλαστική που ακολουθεί ως επί το πλείστον. «Η Madame Gâteaux είναι το alter ego μου, αλλά με τα χρόνια έχει αποκτήσει τη δική της προσωπικότητα, κάνει και πράγματα δηλαδή έξω από μενα», μας λέει γελώντας. Η ίδια επιμελείται και το σερβίρισμα, πάντα ντυμένη με ρούχα εποχής, για να προσφέρει στους φιλοξενούμενούς της μια ολοκληρωμένη εμπειρία.
Αν, μάλιστα, έχετε μια ειδική περίσταση και θέλετε να την μιμηθείτε, μπορεί να σας προτείνει συνεργάτες της για να σας χτενίσουν, να σας βάψουν και να σας φτιάξουν φουστάνια, ώστε να πιείτε το τσάι σας με στυλ.
Στην αρχή, η Καλλιόπη πήγαινε σε ιδιωτικούς χώρους, όπου ετοίμαζε εκδηλώσεις, πράγμα που κάνει ακόμα, όμως, πλέον έχει δημιουργήσει στο Χαλάνδρι και το δικό της Τea room σε μια παλιά μονοκατοικία, με τη βοήθεια του συζύγου της, που έχει αναλάβει το marketing της επιχείρησης.
«Ο χώρος μας είναι διακοσμημένος με vintage αντικείμενα, δεν έχουμε ρετρό ή απομιμήσεις. Κάποια από αυτά ανήκουν στην οικογένειά μου, είναι κειμήλια δηλαδή, άλλα τα μαζέψαμε από αντικερί και παλαιοπωλεία. Ειδικά τα σερβίτσια τα ψάχνω πολύ, αγοράζω από όλο τον κόσμο, με έμφαση στις αγγλικές πορσελάνες από τις δεκαετίες του ’40, του ’50 και του ’60. Μου αρέσει η αισθητική των δεκαετιών αυτών, κυρίως η περίοδος του ΄50, το γούστο της θα έλεγα. Ίσως αυτό με τράβηξε κι άρχισα να συλλέγω».
Ο χώρος της που στεγάζεται σε μια παλιά μονοκατοικία στο Χαλάνδρι, είναι ανοιχτός καθημερινά, όμως, λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού. Μπορεί να φιλοξενήσει 6-10 άτομα καθήμενα, ενώ, αν πρόκειται για μπουφέ χωράει έως και 25 επισκέπτες. Την άνοιξη, το καλοκαίρι και όποτε άλλοτε ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να απολαύσετε το afternoon tea σας στον καταπράσινο κήπο της στα δύο μεγάλα φερ φορζέ τραπέζια (6-10 άτομα), που είναι περικυκλωμένα από μανταρινιές μας, αρωματικές λεβάντες, πολύχρωμες βουκαμβίλιες και πικροδάφνες. Όπως, όμως, μας εξομολογείται η Καλλιόπη, στα μελλοντικά της σχέδιά της είναι να φτιάξει και μια τσαγερία ανοιχτή στο κοινό.
Στο Tea Room μπορείτε να διοργανώσετε μικρές οικογενειακές εκδηλώσεις, bridal ή babyshowers, ή απλώς ένα ξεχωριστό απόγευμα για τους φίλους σας. Υπάρχουν τρία μενού με λιγότερες ή περισσότερες επιλογές σε γλυκά και αλμυρά εδέσματα, που έχουν τα ονόματα τριών μεγάλων αστέρων: της Ντόρις Ντέι, της Λουσίλ Μπολ και της Γκρέις Κέλι.
Τα πάντα παρασκευάζονται από την Καλλιόπη και ανάμεσα στις προτάσεις της θα βρείτε αλμυρές κις λορέν, muffins, cheesecakes, τάρτες, χειροποίητα μπισκότα, αλλά και κέικ ή τούρτες που φτιάχνονται κατόπιν παραγγελίας.
«Αγαπώ τη γαλλική ζαχαροπλαστική, έχουμε, όμως, και κλασικά βρετανικά γλυκά, αλλά και σύγχρονες αμερικανικές συνταγές. Τα κέικ μας, για παράδειγμα, αποτελούνται από 4 layers από παντεσπάνι και επικάλυψη βουτυρόκρεμας. Δίνω έμφαση στα λουλουδένια αρώματα του τριαντάφυλλου, της λεβάντας και της βιολέτας, ενώ οι παστέλ αποχρώσεις επικρατούν στην αισθητική τόσο των γλυκών όσο και των σερβίτσιων μας».
Όλα αυτά συνοδεύονται με τσάγια που ταιριάζουν στις γεύσεις που θα επιλέξετε, ενώ, υπάρχουν και κάποια ροφήματα επιπλέον, όπως σπιτικές λεμονάδες με λεβάντα, σμέουρα ή ρόδι, ανθρακούχο νερό με ροδόνερο και φράουλες, άλλα και μια συνταγή για παγωμένο τσάι.
Βέβαια, το afternoon tea είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία και έχει το δικό του τελετουργικό, το οποίο η Καλλιόπη κρατάει, όχι αυστηρά βέβαια, γιατί στόχος της είναι να περάσουν όλοι καλά και να νιώσουν άνετα.
«Διαβάζω για το τελετουργικό και το σαβουάρ βιβρ και μιλώ γι’ αυτό στους φιλοξενούμενούς μου, αλλά δεν θέλω να καταπιέζω κανέναν. Συχνά οι ίδιοι με ρωτάνε πώς πρέπει να κρατάνε το φλιτζάνι, με ποια σειρά πρέπει να σερβίρονται τα εδέσματα. Ο βασικός κανόνας είναι ότι ξεκινάμε με τα αλμυρά, που συνήθως είναι finger sandwiches, συνεχίζουμε με τα scones, δηλαδή γλυκά σκωτσέζικα ψωμάκια και στο τέλος βγαίνουν τα υπόλοιπα γλυκά που είναι μικρά και τρώγονται εύκολα με το χέρι».
Περισσότερα θα σας εξηγήσει η ίδια είτε την επισκεφτείτε στον χώρο της είτε την καλέσετε στο σπίτι σας, όπου θα έρθει με τα σερβίτσια και την καλή της διάθεση για να σας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία και να σας ταξιδέψει στον χρόνο, τότε που όλα είχαν στιλ!
Ζαν Μωρεάς 72, Χαλάνδρι , 6974 182 192 & 211 1848 109