Φωτογραφία: unsplash/@leandros

Οι 3 ελληνικές πίτες που εξυμνεί ο Guardian -Και για χορτοφάγους, τραγανές και πεντανόστιμες

Είναι ευρέως γνωστό πως η Ελλάδα φημίζεται για τα μεσογειακά της πιάτα και τις πίτες της.

Παραδοσιακές, με τραγανό ή αφράτο φύλλο, πλούσια γέμιση και άρωμα Ελλάδας, οι πίτες συχνά συνοδεύουν τα Κυριακάτικα τραπέζια των οικογενειών.

Βέβαια, μπορεί κανείς να ετοιμάσει μια σπιτική πίτα και να την απολαύσει σε κάθε στιγμή της ημέρας, για πρωινό, κυρίως γεύμα, σνακ το απόγευμα, ακόμη και για ένα ελαφρύ βραδινό.

Σε σχετικό άρθρο του The Guardians 3 είναι στην κορυφή της λίστας τους και αυτές δεν είναι άλλες από τη σπανακόπιτα με το τραγανό φύλλο, την παραδοσιακή μπατζίνα της Θεσσαλίας και το αφράτο πεϊνιρλί με τη λαχταριστή γέμισή του.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τις 3 επιλογές του The Guardian και μάλιστα θα βρείτε και αντίστοιχες συνταγές για να φτιάξετε και να δοκιμάσετε τις υπέροχες γεύσεις τους.

Οι 3 ελληνικές πίτες που εξυμνεί ο Guardian -Και για χορτοφάγους, τραγανές και πεντανόστιμες

Σπανακόπιτα

Η σπανακόπιτα αποτελεί αγαπημένο πιάτο της ελληνικής κουζίνας και η προέλευσή της χρονολογείται περισσότερα από 400 χρόνια πίσω. Ο παραδοσιακός τρόπος είναι να φτιάξετε το δικό σας φύλλο, ωστόσο, μπορείτε σίγουρα να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο, από κουρού μέχρι και χωριάτικο, και να επιμεληθείτε τη γέμιση.

 Shutterstock

Δείτε μια συνταγή για να δοκιμάσετε την υπέροχη γεύση της σπανακόπιτας:

Υλικά

  • 500γρ φρέσκο σπανάκι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200γρ. ρικότα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 γενναιόδωρη πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 200γρ φέτα
  • 1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο κομμένο
  • 2 κ.γ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 5 φύλλα κρούστας

Εκτέλεση

Βάζουμε το σπανάκι σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ. Περιχύνουμε με βραστό νερό και πιέζουμε το σπανάκι προς τα κάτω με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνουνε για 1 λεπτό να μαραθεί, ανακατεύοντας μερικές φορές, ώστε όλα τα φύλλα να βυθιστούν. Βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και τοποθετούμε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό και στραγγίζουμε καλά. Χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας, στεγνώνουμε το σπανάκι και έπειτα ψιλοκόβουμε.

Ζεσταίνουμε 2 κ.γ. από το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να ροδίζουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε το σπανάκι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 190C / 170C στον αέρα και βάζουμε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ταψί για να ζεσταθεί. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη ρικότα στο χτυπημένο αυγό και ανακατεύουμε τις 2 κουταλιές της σούπας άνηθο, το σχοινόπρασο και τον δυόσμο. Ανακατέψτε το μείγμα ρικότα με το σπανάκι και στη συνέχεια θρυμματίστε στη φέτα.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί, στρώνουμε τα φύλλα και ραντίζουμε το πάνω με λίγο από το λάδι. Βάζουμε το δεύτερο φύλλο και αλείφουμε ακόμα λίγο λάδι και βάζουμε τη γέμιση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Ψήνουμε τη σπανακόπιτα για 25-30 λεπτά μέχρι η ζύμη να είναι τραγανή και χρυσή.

Μπατζίνα

Η νόστιμη αλμυρή πίτα χωρίς κρούστα, η οποία προέρχεται από τη Θεσσαλία, έχει μεγάλο φανατικό κοινό. Σε παραλαγές της συνταγής μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κολοκυθάκια με ό,τι θέλετε, από τριμμένη γλυκιά κολοκύθα ή γλυκοπατάτα με τυρί ή καρότα.

 Shutterstock

Δείτε μια συνταγή για να δοκιμάσετε την υπέροχη γεύση της μπατζίνας:

Υλικά

  • 4 κολοκυθάκια, τριμμένα 1 κ.γ. αλάτι 4 κ.σ.γιαούρτι
  • 3 αυγά
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 20γρ δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 60γρ άνηθο ψιλοκομμένο
  • 30γρ ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 90γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 200γρ φέτα, θρυμματισμένη
  • 4 κ.γ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 100γρ τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση

Βάζουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι, σκεπάζουμε με αλάτι και αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν για δύο ώρες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα σε ένα μπολ τα στραγγισμένα κολοκυθάκια και όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το λάδι και τη φρυγανιά), μέχρι δημιουργήσουμε έναν πηχτό χυλό και αλατοπιπερώνουμε.

Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 30 εκατοστών με δύο κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε δύο κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά πάνω από τη βάση της φόρμας. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και από πάνω με την υπόλοιπη φρυγανιά και ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Πεϊνιρλί

Το πεϊνιρλί, όπως αναγράφεται και στο The Guardian, έχει τις ρίζες του στην προσφυγική ιστορία της Ελλάδας. Ήταν ένα πιάτο που έφεραν οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την αρχαία ελληνική πόλη της Σμύρνης, το 1922.

Shutterstock

Δείτε μια συνταγή για να δοκιμάσετε την υπέροχη γεύση του πεϊνιρλί:

Για τη ζύμη

  • 30 γρ. νωπή μαγιά (θα τη βρείτε σε μικρά τετράγωνα πακετάκια στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ ή θα την αγοράσετε χύμα από το φούρνο της γειτονιάς σας)
  • 150 ml χλιαρό γάλα
  • 150 ml χλιαρό νερό + λίγο ακόμα (περίπου 50 ml), για το ζύμωμα
  • 50 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

Για τη γέμιση

  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο ακόμα, λιωμένο
  • 500 γρ. καλής ποιότητας πικάντικο κασέρι, χονδροτριμμένο
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά

Για τη ζύμη:

Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε τη μαγιά με το μισό χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγαλύτερο μπολ, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το μετρημένο νερό, το μετρημένο βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν όλα πολύ καλά.

Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί το υγρό μείγμα. Ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις με το χέρι μας, φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο και ενώνοντάς το με το υγρό μείγμα, μέχρι όλα μαζί τα υλικά να ενοποιηθούν. Ζυμώνομε το μείγμα για το πεϊνιρλί μας για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική.

Τη μεταφέρουμε σε μια επίπεδη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε με τις γροθιές μου για 10 λεπτά, ραντίζοντάς την κάθε τόσο με λίγες σταγόνες χλιαρό νερό. Η ζύμη πρέπει να γίνει πολύ μαλακή και ελαστική.

Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε κατά μέρος για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια ζυμώνουμε ελαφρώς τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε τέσσερα ίσα μέρη. Τα βάζουμε σε μια επίπεδη επιφάνεια, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε ξανά κατά μέρος για άλλα 30 – 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν καλά.

Για τα πεϊνιρλί: Παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε ελαφρώς με τον πλάστη, τραβώντας το πότε-πότε με τα χέρια για να γίνει ελαφρώς μακρουλό, με μήκος περίπου 20 εκ. Με προσοχή ανασηκώνουμε τις άκρες της ζύμης, φτιάχνοντας ένα χαμηλό τείχος περιμετρικά της, ώστε να γίνει σαν βαρκούλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα τρία κομμάτια ζύμης, φτιάχνοντας έτσι 4 πεϊνιρλί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.

Στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα φούρνου ή ένα μεγάλο και ρηχό ταψί. Βάζουμε εκεί τα πεϊνιρλί, το ένα δίπλα στο άλλο. Στη βάση καθενός βάζουμε από 1/2 κουτ. σούπας βούτυρο και μοιράζουμε εκεί το τριμμένο κασέρι. Τα ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει. Βγάζουμε το ταψί (ή τη λαμαρίνα) και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°C. Σπάμε από 1 αυγό στο κέντρο κάθε πεϊνιρλί. Με ένα πινέλο αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο τα χείλη της ζύμης και ξαναβάζουμε το ταψί με τα πεϊνιρλί στο φούρνο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά τα αυγά και να ροδίσουν τα πεϊνιρλί.