Χονολουλού: Το new age ζυθεστιατόριο της Νέας Σμύρνης
Χονολουλού δεν έχει μόνο η Χαβάη, αλλά και η Νέα Σμύρνη, και μάλιστα είναι γευστικότατη, αφού στην ουσία μιλάμε για ένα new age ζυθεστιατόριο, που τιμάει την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με μοντέρνα twists.
H «Χονολουλού»» διαφέρει από τα υπόλοιπα μαγαζιά της περιοχής, καθώς στεγάζεται σε ένα παλιό οίκημα, από αυτά που βοηθούν τη Νέα Σμύρνη να διατηρεί τον χαρακτήρα μιας αυθεντικής γειτονιάς. Ο χώρος λιτός και κομψός, με ξύλινα έπιπλα και ρετρό ατμόσφαιρα, προσφέρεται για μια χαλαρή έξοδο, ή για μια ρομαντική βραδιά, υπό τους ήχους της τζαζ συνήθως μουσικής. Όταν ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να καθίσετε και στα τραπεζάκια, που βγάζουν στο πεζοδρόμιο και φωτίζονται από όμορφα διακριτικά λαμπάκια.
Η κουζίνα επικεντρώνεται στις ελληνικές γεύσεις, κυρίως στις πολίτικες και κρητικές . Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης της, ο Αλέξανδρος, που του άρεσει να μαγειρεύει και ο ίδιος, έχειτη μανία να συλλέγει αυθεντικές συνταγές από διαφορές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και από παλιές νοικοκυρές-σίγουρα θα λατρέψει τη γιαγιά σας, αν αποφασίσετε να τη βγάλετε για φαγητό- δίνοντας μεγάλη προσοχή στις πρώτες ύλες. Εδώ λοιπόν όλα τα κρέατα είναι προσεκτικά επιλεγμένα από Έλληνες μικροπαραγωγούς, όπως και τα τυριά.
Τι θα φάτε στη «Χονολουλού» στη Νέα Σμύρνη
Ο κατάλογος στη «Χονολουλού» αλλάζει συχνά, γιατί ακολουθεί πιστά την εποχικότητα και τους κύκλους της φύσης. Ξεκινήστε το γεύμα σας με μια σαλάτα χωριάτικη καπρέζε με μπουράτα- μοτσαρέλα ή στρατσιατέλα, πέστο φρέσκου βασιλικού και αλοιφωτή Υπάτης, που μπορείτε να συνοδεύσετε με προζυμένιο ψωμί, το οποίο θα σας έρθει με μια ποικιλία ελιών (Θρούμπα, Καλαμών και Θάσου). Το ψωμί όμως πάει τέλεια και με αλοιφές, όπως την τυροχτυπητή, πο υαναμειγνύει αρμονικά πικάντικη φέτα, τσαλαφούτι Καρπενησίου και πρόβειο γιαούρτι.
Αξίζει επίσης να παραγγείλετε μια γκουρμέ σαλάτα με φιλέτο καψάλισμένου λάχανου, ελληνικό κυανό τυρί και προσούτο προβατίνας, ή μια ιδιαίτερη παραλλαγή του γνωστού ντάκου με χαρουποπαξίμαδο, πούλπα ντομάτας και ψιμοτύρι Λιδωρικίου.
Σταθερή αξία στη λίστα των ορεκτικών της «Χονολουλούς» είναι το συκώτι ρακόμελο- με ψημένη ρακή, παρακαλώ- μια μοναδική έμπνευση του σεφ, βασισμένη σε μια ξεχασμένη συνταγή, που σερβίρεται με πολέντα φάβας, συνδυάζοντας την κουζίνα των Μικρασιατών προσφύγων με την κρητική παράδοση. Από τα πιάτα που δύσκολα θα βρείτε αλλού, το χειροποίητο λουκάνικο Δοξάτου Δράμας με γλυκοπικάντικο λάχανο θα σας ανοίξει την όρεξη, όπως και τα τσαχπίνικα Spring rolls μουσακά με μοσχαρίσιο κιμά και κρέμα καπνιστής μελιτζάνας, ή μια ψητή πατάτα jacket, με ξινόκρεμα και άοσμο παστουρμά, που επίσης έχει άρωμα πολίτικο.
Πολίτικο είναι και το Χουνκιαρ μπεγιεντί, το αγαπημένο φαγητό του σουλτάνου, που θα βρείτε στα κυρίως πιάτα. Φτιάχνεται είτε από μοσχαρίσιο μάγουλο, είτε από rib και κρέμα καπνιστής μελιτζάνας. Εξαιρετικοί επίσης οι φρεσκοζυμωμένοι κεφτέδες σχάρας από ζυγούρι, που συνοδεύονται με ριζότο γαμοπίλαφο, αλλά καιτα κανελόνια με μπεσαμέλ Μετσοβόνε. Για τους χορτοφάγους μια καλή επιλογή είναι οι μακαρούνες με μανιτάρια, οι παρδέλες Βυτίνας καγιανά με Βολάκι Άνδρου, αλλά και το δροσερό καρπάτσιο κολοκυθάκι με παρμεζάνα και φιλέτα αχλαδιού.
Η «Χονολουλού» βέβαια είναι το απόλυτο στέκι κρεατοφαγίας με τη ρακέτα φυτικής εκτροφής (χοιρινή ελληνική μπριζόλα) να φημίζεται για το άριστο ψήσιμό της, ή την ποιοτική ταλιάτα μοσχαρίσιας σπαλομπριζόλας, που έρχεται χωρίς φιοριτούρες, μόνο με αλάτι μαύρο Χαβάης, να ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα θα βρείτε και παϊδάκια αρνίσια από την Κάρυστο Ευβοίας, ενώ οι λάτρεις της σούβλας πρέπει να δοκιμάσουν το κοντοσούβλι κοτόπουλο με τρίχρωμες πιπεριές Δράμας και μουστάρδα μανταρίνι.
Τώρα, ως γνήσιο ζυθεστιατόριο, η «Χονολουλού» προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από μπίρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες σε μπουκάλι, αλλά και draft, καθώς και επιλεγμένες ετικέτες κρασιού, ούζου και τσίπουρου, ενώ η κάρτα των ποτών κλείνει με spirits (ουίσκι, τζιν, βότκα, λικέρ μαστίχα και Aperol).
Στο τέλος για επιδόρπιο, σας περιμένει μια τάρτα λεμόνι και μια Banoffee, αλλά και ένα απολαυστικό Cheesecake με κρέμα σμετάνα και μαρμελάδα λωτού.
Στα συν της «Χονολουλούς», οι πολύ καλές τιμές, το ευγενικό προσωπικό και ο συνδυασμός του casual dining με την υψηλή ποιότητα.
Αιγαίου και Κυζίκου, Νέα Σμύρνη, 2130997949