Σούπα βελουτέ φάβα

Γρήγορη σούπα βελουτέ φάβα Αιγαίου μόνο σε 45 λεπτά!

Δοκιμάστε αυτή την εύκολη συνταγή για βελουτέ σούπα φάβας που θα είναι έτοιμη σε 45’ λεπτά χωρίς καθόλου κόπο!

Η Σαρακοστή είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας να κάνουμε μια αποτοξίνωση από τα ζωικά προϊόντα και να ακολουθήσουμε μια χορτοφαγική διατροφή για ένα διάστημα που, όπως λένε οι ειδικοί, κάνει καλό τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον. Το πρόβλημα της σύγχρονης νοικοκυράς βέβαια είναι πως εκτός από νοικοκυρά είναι και εργαζόμενη σκληρά. Έτσι πολύ συχνά πέφτουμε στην παγίδα να ετοιμάζουμε τα ίδια γεύματα εβδομάδα με την εβδομάδα χωρίς ποικιλία και φαντασία, αφού αυτά μας είναι πιο εύκολα και μας γλιτώνουν από κόπο και χρόνο.

Η παρακάτω συνταγή, όμως, εκτός από απόλυτα γευστική και υγιεινή επιλογή είναι και πολύ γρήγορη, αφού η προετοιμασία της γίνεται σε πέντε μόλις λεπτά και το μαγείρεμα σε 40’! Είναι επίσης μια οικονομική λύση γεύματος, καθώς η τιμή του κιλού είναι περίπου 4 ευρώ σύμφωνα με το πιο πρόσφατο φυλλάδιο ΑΒ όπου βρίσκουμε συχνά όσπρια ελληνικά και εισαγωγής από διάφορες ετικέτες σε τιμές προσφοράς. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η φάβα ως όσπριο έχει υψηλή διατροφική αξία με 25% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, περίσσεια σιδήρου και μαγνησίου! 

Υλικά:

Για 5 μερίδες σούπα φάβας Αιγαίου βελουτέ θα χρειαστούμε:

  • 500 γρ φάβα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Ρίγανη ή θυμάρι

Για το σερβίρισμα:

  • 2-3 χλωρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • Κάπαρη σε άλμη 
  • Ψωμί σε φέτες φρυγανισμένο

Εκτέλεση

1. Από το προηγούμενο βράδυ αφήνουμε τη φάβα σε ένα μπολ με νερό για να μουλιάσει.Αν ξεχάσατε αυτό το το βήμα όμως δεν χρειάζεται πανικός. Όπως με όλα τα όσπρια μπορείτε να τη βράσετε μια φορά να πετάξτε το νερό και να συνεχίσετε.

2. Σε χύτρα ταχύτητας ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο (όσο να γεμίσει ο πάτος της), μια κουταλιά της σούπας αλάτι, ένα κλωνάρι ρίγανη ή θυμάρι, το ξερό κρεμμύδι κομμένο μικρά κομματάκια και τη φάβα μας.Αν δεν έχετε χύτρα ταχύτητας μπορείτε και πάλι να ακολουθήσετε τη συνταγή, απλώς θα σας πάρει περισσότερο χρόνο (περίπου 2 ώρες) να βράσει η φάβα σε ικανοποιητικό βαθμό.

3. Στη συνέχεια καλύπτουμε με νερό διπλάσιο της ποσότητας της φάβας, το οποίο έχουμε βράσει στο βραστήρα μας και κλείνουμε τη χύτρα.

4. Αφότου σηκωθεί η βαλβίδα χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας μας στο 1 και αφήνουμε να βράσει για περίπου 40’. 

5. Ύστερα ανοίγουμε τη χύτρα μας, αφαιρούμε το κλωναράκι της ρίγανης και ανακατεύουμε τη φάβα μας με το σύρμα. Σε αυτό το σημείο η φάβα θα έχει λιώσει οπότε δεν υπάρχει ανάγκη να την χτυπήσετε με ραβδομπλέντερ. Αν, ωστόσο, βρείτε μέσα κομματάκια μπορείτε αν θέλετε να την περάσετε από μια σίτα για πιο βελούδινο αποτέλεσμα. Αν η σούπα σας είναι πιο πηχτή ή πιο αραιή από ότι σας αρέσει, μπορείτε να διορθώσετε, προσθέτωντας νερό ή αφήνοντάς την να βράσει λιγάκι  ακόμα.

6. Σερβίρουμε τη σούπα μας σε βαθιά πιάτα με φρυγανισμένο ψωμί. Από πάνω μπορούμε να ρίξουμε ψιλοκομμένο χλωρό κρεμμυδάκι, καθώς και κάπαρη που ταιριάζουν πολύ και δίνουν μια νότα φρεσκάδας στο πιάτο μας. Αν σας περισσέψει σούπα μπορείτε να την φυλάξετε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να την αφήσετε να βράσει λίγο παραπάνω και να πήξει, έτσι ώστε να έχετε αλοιφή φάβας ως συνοδευτικό του σαρακοστιανού σας τραπεζιού.

Στα Δωδεκάνησα παλιά εκτός από κάπαρη συνόδευαν την σούπα φάβας με ξερό κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια καθώς και με παστό ψάρι όπως ρέγγα ή αντζούγιες

Με την παραπάνω γευστική σούπα φάβας βελουτέ μπορείτε σε 45’ να έχετε έτοιμο ένα θρεπτικό γεύμα για όλη την οικογένεια! Δοκιμάστε το και δε θα χάσετε!