γλυκιά κολοκυθόπιτα

Γλυκιά κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο: Αφράτη, γρήγορη και πανεύκολη

Η κολοκύθα είναι το απόλυτο λαχανικό του φθινοπώρου.

Αυτή η μεγάλη πορτοκαλί κολοκύθα με το υπέροχο χρώμα και γεύση που λατρεύουμε να απολαμβάνουμε αυτή την εποχή.

Τη τιμητική τους έχουν οι γλυκιές κολοκυθόπιτες, οι αχνιστές κολοκυθόσουπες αλλά και οι κολοκύθες σαν διακοσμητικά λόγω του Halloween.

Αν λατρεύεις κι εσύ τις λαχταριστές πίτες (και ποιος δεν τις λατρεύει άλλωστε;), σου έχουμε την τέλεια συνταγή για αφράτη γλυκιά κολοκυθόπιτα.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη και είναι πολύ εύκολη και γρήγορη.

Γίνεται χωρίς φύλλο και είναι τόσο λαχταριστή που αποκλείεται να φας μόνο ένα κομμάτι.

Φτιάξτην και απόλαυσέ την στον καναπέ βλέποντας μια ταινία για το Halloween:

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. ψίχα από πορτοκαλί κολοκύθα
  • 270 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
  • 150 ml χυμό πορτοκαλιού και 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 60 ml κονιάκ
  • 120 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
  • 1 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε την κολοκύθα και την βάζουμε μέσα σε μια βαμβακερή πετσέτα και να την πιέζουμε πάνω από ένα μπολ ώστε να αφαιρέσουμε την υγρασία.

Παίρνουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια με τη βοήθεια ενός τρίφτη, το τρίβουμε το από την πιο ψιλή πλευρά. Στην συνέχεια στύβουμε τα πορτοκάλια για να πάρουμε το χυμό τους.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την κολοκύθα και ανακατεύουμε καλά με την βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Προσθέτουμε την κολοκύθα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δεν πρέπει να μας ανησυχεί αν θα είναι κάπως σφιχτό.

Λαδώνουμε πολύ καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 23 εκ.

Ψήνουμε την πίτα για 50-60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο 180°C στον αέρα. Καλό είναι μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος να δοκιμάσουμε με ένα μαχαίρι το κέικ. Αν βγει καθαρό τότε το βγάζουμε από τον φούρνο.

Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και κατόπιν κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε προσθέτοντας άχνη ή σιρόπι σφενδάμου.

Καλή απόλαυση!

Η συνταγή είναι από το giorgostsoulis.com