Φωτογραφία: Bovary

Γκιουζλεμέδες: Το παραδοσιακό τυροπιτάρι της Λέσβου με το περίεργο όνομα και το τραγανό φύλλο

Κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει τα δικά της παραδοσιακά ορεκτικά και πιάτα που σίγουρα αξίζουν μια δοκιμή. Μια τέτοια συνταγή είναι σίγουρα το παραδοσιακό τυροπιτάρι της Λέσβου, οι γκιουζλεμέδες.

Οι γκιουζλεμέδες είναι το παραδοσιακό ορεκτικό της Μυτιλήνης, το τυροπιτάρι που μετέφεραν εκεί οι Μικρασιάτισες νοικοκυρές.

Η λέξη προέρχεται από την τουρκική λέξη «goz», που σημαίνει «μάτι» και παραπέμπει στις φουσκάλες που δημιουργούνται κατά το τηγάνισμα της ζύμης του γκιουζλεμέ.

Τα τυλιχτά και διπλωμένα πιτάκια σε σχήμα φακέλου, έχουν τραγανή και αφράτη ζύμη.

Συνταγή για γκιουζλεμέδες Λέσβου

Για τη ζύμη

  • Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μισό ποτήρι χλιαρό νερό
  • μισό φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ ξύδι
  • μια πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. φέτα
  • 1 αυγό
  • ξερό δυόσμο

Εκτέλεση

Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το νερό, το λάδι, το ξύδι και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Ρίχνουμε μια -δυο σταγόνες λάδι και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα υλικά της γέμισης, τη φέτα, (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτα Μυτιλήνης, αν δεν έχετε όμως διαλέξτε την αγαπημένη σας) το αυγό, τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.

Αλευρώνουμε τον πάγκο και ανοίγουμε μικρά λεπτά φύλλα από το ζυμάρι μας, βάζουμε δύο κουταλιές από τη γέμιση και κλείνουμε δημιυργόντας ένα σε σχήμα φακέλου.Τηγανίζουμε τους γκιουζλεμέδες σε καυτό ελαιόλαδο και όταν αρχίζουν να ροδίζουν τους ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας.