Συνταγή για γιουβέτσι στον φούρνο με κοτόπουλο -Τα μυστικά για να μην κολλήσει το κριθαράκι και να βγει σπυρωτό
Το γιουβέτσι στον φούρνο είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα του της Κυριακής
Πρόκειται για το πιάτο που φέρνει αναμνήσεις θαλπωρής και ζεστασιάς ενώ κάθε μπουκιά είναι και ένα γευστικό ταξίδι.
Το γιουβέτσι στον φούρνο είναι αγαπημένο μικρών και μεγάλων. Πώς, όμως, θα το φτιάξετε χωρίς να λασπώσει ή να κολλήσει, ώστε να πάρετε τα εύσημα των καλεσμένων σας και να απολαύσετε και την τελευταία πιρουνιά;
Το πρώτο και πιο διαδεδομένο μυστικό για να μην λασπώσει το κριθαράκι σας είναι να το βράσετε για περίπου 3 -4 λεπτά και να τα ξεπλύνετε καλά με άφθονο παγωμένο νερό. Κατά αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα βράσει καλύτερα αλλά αφού ξεπλύνετε θα φύγει και το άμυλο από κάθε κόκκο με αποτέλεσμα το γιουβέτσι σας να μείνει σπυρωτό.
Ακόμη, αφού κάνετε το παραπάνω βήμα ρίξτε φρέσκο ελαιόλαδο και ανακατέψτε απαλά πριν βάλετε στον φούρνο με τα υπόλοιπα υλικά σας.
Αν πάλι δεν εμπιστεύεστε την παραπάνω μέθοδο, οι παλιοί συμβουλεύουν να τσιγαρίζετε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά σας και το κριθαράκι σας. Φυσικά ο χρόνο τσιγαρίσματος δεν θα είναι μεγάλος καθώς θέλουμε απλώς να «θωρακίσουμε» το κριθαράκι, ώστε να του χαρίσουμε ένα πιο αδιάβροχο αν θα μπορούσαμε να πούμε, αποτέλεσμα. Έτσι, δεν θα λασπώσει, αντιθέτως θα κρατήσει μια υπέροχη υφή.
Τέλος, μην ξεχνάτε πως το γιουβέτσι είναι ένα από τα φαγητά που καλό είναι να καταναλώνονται ζεστά, από τον φούρνο. Όσο περισσότερο αφήσετε το γιουβέτσι σας στο ψυγείο και το ξαναζεστάνετε τα υγρά του θα χαθούν και το γευστικό αποτέλεσμα δεν θα είναι ίδιο.
Συνταγή για γιουβέτσι στον φούρνο με κοτόπουλο
Παρακάτω έχουμε τη συνταγή του Πέτρου Συρίγου για το πιο λαχταριστό και νόστιμο γιουβέτσι
Υλικά
- 2 κιλά μοσχαρίσιο χτένι
- 6 ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκ. σκόρδο
- 3 καρότα
- 2 κλωνάρια σελερυ
- 200 ml κρασί κόκκινο
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 κ.τ.σ πελτέ ντομάτας
- 4-5 μπαχάρι
- 1 ξύλο κανέλας
- 500γρ κριθαράκι
Εκτέλεση
Κόβετε το μοσχάρι σε μερίδες, αν δεν το έχετε ζητήσει ήδη από τον χασάπη σας. Σοτάρετε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το μοσχάρι απ’ όλες τις πλευρές με ελαιόλαδο και αποσύρετε απ’ την κατσαρόλα.
Στην ίδια κατσαρόλα ρίξτε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο το καρότο, το σέλερυ και τα μπαχαρικά. Σωτάρετε για 2 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάλτε τον πελτέ, ανακατέψτε και σβήστε με το κρασί και αφήστε το λίγο να εξατμιστεί. Προσθέστε το μοσχάρι και την τριμμένη ντομάτα. Προσθέστε περίπου 2 λίτρα νερό και αν θέλετε ένα κύβο ζωμό. Σκεπάστε με καπάκι και βράστε για περίπου 2,5 ώρες σε μέτρια φωτια.
Σε ένα κατσαρολάκι προ-βράζετε το κριθαράκι για 5 λεπτά, σουρώστε και απλώστε το σε ένα ταψί φούρνου.
Βάλτε όλα τα υλικά της κατσαρόλας στο ταψί, προσθέστε λίγο νερό και κύβο λαχανικών ή κοτόπουλο για έξτρα γεύση και ψήστε στους 180 βαθμούς μέχρι να τραβήξει τα υγρά για 15 λεπτά. Αν δείτε ότι δεν θέλετε να βράσει παραπάνω το κριθαράκι σας προσθέστε λίγα παγάκια για να σταματήσετε το βράσιμο. Το γιουβέτσι με μοσχαράκι είναι έτοιμο και έχει μοσχομυρίσει την κουζίνα σας!