Γίγαντες τηγανητοί

Γίγαντες τηγανητοί με κουρκούτι: Τραγανοί και πεντανόστιμοι

Λατρεύουμε όλα τα φαγητά, πόσο μάλλον αυτά που είναι φτιαγμένα με αγάπη.

Για παράδειγμα, τα τηγανητά. Μπορεί να ξέρουμε ότι δεν πρέπει να τα τρώμε συνέχεια, αλλά κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε μερικές τραγανές μπουκίτσες.

Αν σου αρέσουν οι γίγαντες στον φούρνο, θα λατρέψεις τους τηγανητούς γίγαντες με κουρκούτι. Είναι μια απίθανη και διαφορετική συνταγή που συνοδεύεται από μια πεντανόστιμη σάλτσα για να βουτήξεις.

Η συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη είναι απλή και εύκολη και θα σε κάνει να γλύφεις τα δάχτυλά σου (κυριολεκτικά).

Σημείωσε τι θα χρειαστείς:

ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό γίγαντες
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουτάκι μπύρα
λίγο αλάτι
Για τη σάλτσα:
5 κ.σ. πελτέ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1 κ.σ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε άφθονο κρύο νερό από το προηγούμενο βράδυ.

Την επόμενη μέρα, τους βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν αλλά να μη λιώσουν. Τους σουρώνουμε και τους αφήνουμε να κρυώσουν.

Ετοιμάζουμε το κουρκούτι ανακατεύοντας το αλεύρι με τη μπύρα. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο.

Τηγανίζουμε τους γίγαντες σε καυτό ελαιόλαδο αφού τους βουτήξουμε έναν έναν στο κουρκούτι.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα τσιγαρίζοντας ελαφρά το κρεμμύδι στα 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον πελτέ, τα σκόρδα, τη ζάχαρη και το ξύδι.

Ρίχνουμε και ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και την περνάμε από το μίξερ να γίνει βελούδινη.

Σερβίρουμε τους γίγαντες σε μια πιατέλα και τη σάλτσα σε ένα μπολ στη μέση.

Καλή όρεξη!

Η συνταγή είναι από το eliasmamalakis.gr.