Γίγαντες στον φούρνο- Αρωματικοί και πεντανόστιμοι, βγαίνουν «λουκούμι»
Οι γίγαντες είναι ένα υγιεινό και απολαυστικό γεύμα, πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να λειτουργήσει σαν συνοδευτικός μεζές αλλά είναι και το τέλειο κυρίως πιάτο.
Αν και είναι λίγο μπελαλίδικο φαγητό αφού πρέπει να μουλιάσετε τα φασόλια και να τα μαγειρεύετε για ώρα, αξίζει κάθε λεπτό που θα ξοδέψετε στην κουζίνα.
Οι γίγαντες, και δη στον φούρνο, έχουν τέλεια γεύση και υφή, με τη σάλτσα τους να έχει ανεπανάληπτη άρωμα και γεύση ενώ η υφή τους είναι ιδανική.
Η σημερινή συνταγή μπορεί να είναι χρονοβόρα, έχει όμως εύκολα βήματα. Θα βάλετε στην αρχή τους γίγαντες στην κατσαρόλα και μετά από μια ώρα μαγείρεμα θα τους βάλετε στον φούρνο.
Η συνταγή είναι από το cookfast και το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.
Γίγαντες στον φούρνου
Υλικά
- 500 γρ γίγαντες Καστοριάς Φασόλια
- 5 κόκκινες ή 2 και ένα κονκασέ Ντομάτα
- 200 γρ ή ένα ματσάκι χοντροκομμένο Σέλερι
- 300 ml Ελαιόλαδο
- 1 -2 ρε ροδέλες Καρότο
- 2-3 Κρεμμύδι ξερό
- Αλάτι
- φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
- 2 Πιπεριά Τσίλι
- 2 κομμένες σε μπαστουνάκια Πιπεριά Φλωρίνης
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
Εκτέλεση
Βάλε την κατσαρόλα που είχες βάλει τους γίγαντες να μουλιάσουν από το βράδυ στην εστία της κουζίνας και άναψε το διακόπτη. Πρόσθεσε στην κατσαρόλα τα καρότα σε ροδέλες, το σέλερι ή το σέλινο και το ένα κρεμμύδι χοντροκομμένα, το αλάτι, τις 2 καυτερές πιπεριές τσίλι, το μπούκοβο, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και 100 περίπου ml ελαιόλαδο.
Στη συνέχεια πρόσθεσε και 3 γινωμένες κόκκινες ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη. Αν δεν έχεις φρέσκες ντομάτες, μία κονσέρβα ντομάτα κονκασέ 400γρ. Μόλις πάρουν βράση, χαμήλωσε τη φωτιά βάζοντας στο 4 ή 5 το διακόπτη και άσε το φαγητό σκεπασμένο με το καπάκι περίπου για μία ώρα να βράσει, χωρίς να ασχοληθείς παραπάνω μαζί του.
Αφού περάσουν 50 με 55 λεπτά, άναψε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Πάρε ένα μεγάλο κρεμμύδι, καθάρισέ το και κόψτο στρογγυλές ροδέλες. Κάνε το ίδιο με 1-2 ντομάτες, προσπαθώντας να κάνεις λεπτές σχετικά φέτες. Βγάλε τα σπόρια από το εσωτερικό και κόψε τις 2 πιπεριές Φλωρίνης σε μπαστουνάκια. Καθάρισε τα σκόρδα και κόψε τις σκελίδες στη μέση. Πάρε ένα ταψί 25x35 και ρίξε όλους τους γίγαντες από την κατσαρόλα στο ταψί.
Άπλωσέ τους με ένα κουτάλι ομοιόμορφα και ρίξε από πάνω τα σκόρδα, τις πιπεριές φλωρίνης, τις ροδέλες κρεμμύδι και ντομάτας!
Πρόσθεσε άλλα 200 ml ελαιόλαδο και βάλε το φαγητό στο φούρνο στην κάτω σχάρα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το φαγητό θέλει λίγο περισσότερο από μία ώρα για να ολοκληρωθεί ώστε να φύγει το νερό και να μείνει με τη σάλτσα και το λαδάκι. Δεν θέλουμε τα φασόλια να λιώνουν αλλά να γίνουν μαλακά και να κρατάνε τη σάρκα τους.
Μόλις το νερό κοντεύει να εξατμιστεί και τα φασόλια σχεδόν έχουν γίνει, μπορείς να ανεβάσεις ακόμα λίγο τη θερμοκρασία και να "πάρει χρώμα" το φαγητό. Όμως θέλει πολύ προσοχή αφού μπορούν να "αρπάξουν", ακόμα και σε 5 λεπτά.