Η Αθήνα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το Παρίσι και το Μιλάνο: Τα bakeries που φτιάχνουν προζυμένιο ψωμί και απίθανα κρουασάν

Η Αθήνα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το Παρίσι και το Μιλάνο: Τα bakeries που φτιάχνουν προζυμένιο ψωμί και απίθανα κρουασάν

«Στην Αθήνα τρώμε καλύτερα από ποτέ». Αυτό μου είπε τις προάλλες ένας φίλος, καθώς δάγκωνε το κρουασάν σοκολάτας του από το Neropistolo.

Η ατάκα του μου έμεινε στο μυαλό και όσο το σκέφτομαι έχει δίκιο. Ο γαστρονομικός χάρτης της Αθήνας έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν αφορά μόνο τα πολύ ακριβά εστιατόρια, αλλά και το street food ακόμη και τους φούρνους της.

Η Αθήνα φουρνίζει και φουρνίζει πολύ. Από προζυμένια και χαρουπένια ψωμιά μέχρι cinnamon rolls και κάρδαμο buns.

Neropistolo

Δανειζόμενοι το όνομα του παιδικού παιχνιδιού, ο Σπύρος Αργυρίου και ο Γιώργος Σταματελόπουλος δημιούργησαν το Neropistolo, στην οδό Βουλής στο κέντρο της Αθήνας.

Για το νέο microbakery συνεργάστηκαν με τον Γάλλο αρτοποιό Kamel Saci και την Γεωργιάννα Φοντριέ. Πρόκειται για δύο ανθρώπους με δυνατό βιογραφικό και εμπειρία σε αστεράτα εστιατόρια.

Το μενού του Neropistolo έχει γαλλικές βάσεις και δανέζικές επιρροές. Τα πάντα παρασκευάζονται εντός του μαγαζιού: στο υπόγειο ψήνονται τα ψωμιά και τα γλυκά, ενώ στον επάνω όροφο τα κρουασάν, αφρατεύουν στη σωστή θερμοκρασία.

Τι θα δοκιμάσετε; Μα φυσικά τα κρουασάν τους και τη μυρωδάτη τσιαπάτα που γεμίζει υλικά.

Βουλής 35, Αθήνα

72H Artisanal Bakery & Eatery Athens

Πριν από λίγους μήνες, έκανε το ντεμπούτο του στην Αθήνα το 72H Artisanal Bakery & Eatery Athens και ξάφνου ουρές άρχισαν να σχηματίζονται στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Πατρώου.

Εδώ, φτιάχνουν σχολαστικά το δικό τους προζύμι και όπως λέει το όνομά τους, το αφήνουν να ξεκουραστεί για 72 ολόκληρες ώρες πριν αρχίσουν να ζυμώνουν με το χέρι. Η γεύση του ψωμιού βαθιά με αρώματα που ξεκλειδώνουν μνήμες.

Οι επιλογές σε αρτοσκευάσματα πολλές, κρουασάν, κάρδαμο bun, αλλά και πρωινά και πίτσες. Αυτό που ξεχωρίζει, ίσως, λίγο παραπάνω –όλα είναι πεντανόστιμα- είναι το cinnamon roll. Η γλυκιά και σπιρτόζικη κανέλα Κεϋλάνης ενώνεται με την οξύτητα του frosting τυριού. Τουλάχιστον εθιστικο!

Πατρώου 9, Αθήνα

La Linda

La linda στα ισπανικά σημαίνει όμορφη και η αλήθεια αυτό αντικρίζεις περνώντας από την οδό Κύπρου στο Νο13 της Γλυφάδας: ομορφιά. Τη γοητεία που δημιουργεί η τέχνη και εν προκειμένω η τέχνη του ψωμιού, του φουρνίσματος γλυκών και αλμυρών.

Ο έρωτας του πατέρα της Isabella Aquilina για την Ελλάδα ήταν αυτό που την έπεισε να ανοίξει υποκατάστημα του La Linda στη χώρα μας. Κάπως έτσι, ο φούρνος με τα 11 χρόνια ιστορία στην παραθαλάσσια Punta del Este της Ουρουγουάης, χώρεσε στη Γλυφάδα.

Εδώ, δοκιμάζουμε τα φημισμένα bizcochos, τάρτες με blueberries, κλασσικά pain au chocolat, αλλά το κάτι άλλο είναι τα σάντουιτς φοκάτσια που άλλοτε γεμίζουν με παστράμι και άλλοτε με μορταδέλα, μοτσαρέλα και πέστο.

Κύπρου 13, Γλυφάδα

Τα κλασσικά και αγαπημένα bakeries

Kora Bakery

Το κλισέ «οι συστάσεις δεν χρειάζονται» ισχύει για το Kora Bakery. Το αγαπημένο bakery του στο στενάκι της Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου από την πρώτη στιγμή που άνοιξε αποτελεί προορισμός των Αθηναίων και όχι μόνο.

Καθετί που υπάρχει στο Kora είναι ολόφρεσκο. Το προζυμένιο τους ψωμί ζυμώνεται με τρία υλικά: νερό, αλάτι και εξαιρετικό αλεύρι. Όλα τα ψωμιά του Kora αφήνονται να ζυμωθούν φυσικά και να ωριμάσουν για τουλάχιστον 20 ώρες.

Τα βιεννουαζερί φτιάχνονται με φρέσκια ζύμη και όλη η διαδικασία διαρκεί 72 ώρες. Όλη η διαδικασία για τους ανθρώπους του Kora αποτελεί ιεροτελεστία και γι΄ αυτό όλα τα παρασκευάσματά τους είναι αληθινά νόστιμα. Κρουασάν, κάρδαμο bun και cinnamon roll, salted brownies από γλυκά και από αλμυρά κρουασάν με ζαμπόν, κασέρι και ντιζόν. Δεν έχετε φάει κάτι καλύτερο!

Αυτό, επίσης, που κάνει το Kora ακόμη πιο ξεχωριστό απ’ ότι είναι είναι πως ακόμη και καφές του στο ντελίβερι είναι φανταστικός και νόστιμος.

Overoll

Στην οδό Πραξιτέλους στο κέντρο της Αθήνας, η μυρωδιά του βουτύρου σας οδηγεί στο Overoll, την κρουασαντέρι της Αθήνας. Η μαεστρία των pastry chefs Άλκη Ζέρβα, Ιωάννη Κίκιρα και Σπύρου Παππά αποκαλύπτεται σε κάθε μπουκιά. Τραγανό κρουσάν με τις κυψέλες του που κρύβουν αρώματα που γεμίζουν το στόμα.

Απολαύστε ομορφιά...

Εκτός από το all-time classic κρουασάν βουτύρου, από τα γλυκά κρουασάν πρέπει πρέπει να δοκιμάσετε το φημισμένο κρουασάν φιστίκι. Αν είστε του αλμυρού επιλέξτε το λουκάνικο και τη σπανακόπιτα.

Το Overoll έχει ανοίξει τα φτερά του και γεμίζει αρώματα τη Νέα Σμύρνη και τη Θεσσαλονίκη. #whereveryougoweroll!

Πραξιτέλους 27, Αθήνα / Ομήρου 40, Νέα Σμύρνη / Αγίας Θεοδώρας 15, Θεσσαλονίκη