Fatsiο: Το πολίτικο εστιατόριο στο Παγκράτι, όπου έτρωγε ο Γιώργος Σεφέρης και ο Μάνος Χατζιδάκις
Το «Fatsio» στο Παγκράτι είναι από εκείνα τα εστιατόρια, που η πορεία τους είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την Ιστορία της Αθήνας.
Η οικογένεια Φάτσιου ξεκίνησε το 1948 τις επιχειρησιακές της δραστηριότητες στην πανέμορφη Πρίγκηπο, στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Πρώτος ο Γεώργιος Φάτσιος άνοιξε ένα ουζερί, που έγινε στέκι όλων των καλοφαγάδων. Στη συνέχεια, ο γιος του, ο Κωνσταντίνος, αναλαμβάνει το κατάστημα και το μετατρέπει σε ένα από τα πιο πολυτελή εστιατόρια δυτικού τύπου. Φανταστείτε ότι στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν ακόμη σήμερα δύο μαγαζιά, που χρησιμοποιούν αυτό το όνομα.
Η μεγάλη του επιτυχία σύντομα τον οδήγησε στο να ανοίξει ένα δεύτερο μαγαζί το 1955, που διατήρησε μέχρι τις απελάσεις των Ελλήνων της Πόλης. Το 1963 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα και άρχισε να συνεργάζεται με το παλιό εστιατόριο της οδού Πινδάρου «Γεροφοίνικας», προτείνοντας ένα ανατρεπτικό για την εποχή μενού. Το 1969 όμως αποφασίζει να δημιουργήσει το δικό του εστιατόριο στο Παγκράτι.
Σήμερα, την επιχείρηση έχει αναλάβει ο γιος του, ο Γιώργος, που μαγειρεύει ο ίδιος όλα τα φαγητά του πλούσιου μενού και ο εγγονός του, ο Κώστας, που θα τον δείτε επί του σερβιρίσματος. Ο Γιώργος έχει αποφασίσει να διατηρήσει την παράδοση, ακόμα και την vintage αισθητική της οικογενειακής τους επιχείρησης, που ακόμα φέρει την ατμόσφαιρας της παλιάς αστικής Αθήνας.
Η ξύλινη πόρτα ίσως σας παραπλανήσει, αν δεν έχετε ξαναπάει, όμως η επιγραφή, που κρατάει από το ’69, θα σας επιβεβαιώσει ότι είστε στο σωστό μέρος. Στο εσωτερικό, αρτ-ντεκό διακόσμηση, ζωγραφιστά ταβάνια, παλιές φωτογραφίες στους τοίχους, ένα παλιό ραδιόφωνο, μια βαριά βελούδινη κουρτίνα, τραπέζια στρωμένα με κολαριστά λευκά τραπεζομάντηλα κι ένα ατομικό πορτατίφ στο καθένα από αυτά, δημιουργούν μια οικειότητα και ζεστασιά, σαν να βρισκόμαστε στην τραπεζαρία μας αγαπημένης θείας.
Τo «Fatsio», επιμένοντας σταθερά στο σπιτικό φαγητό, αν και δεν λείπουν κάποιες πιο γκουρμέ επιλογές, λειτουργεί από την Τρίτη έως την Κυριακή από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα και στη σάλα του θα βρείτε άτομα όλων των ηλικιών: από κατοίκους της περιοχής, καλλιτέχνες, επιστήμονες από το γειτονικό ίδρυμα Ερευνών, εργαζόμενους μέχρι μαμάδες με παιδιά. Από τα τραπέζια του πάντως έχουν περάσει σημαντικοί Έλληνες, όπως ο Σεφέρης, ο Τσαρούχης, ο Φασιανός, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και σχεδόν όλοι πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου και σινεμά.
Στο «Fatsio», πρέπει να ξέρετε ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, τα κινητά τηλέφωνα είναι χαμηλωμένα, οι επισκέπτες μιλούν σχεδόν ψιθυριστά και δεν υπάρχει μουσική, γιατί για τους ιδιοκτήτες του το μεσημεριανό φαγητό είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία: ένα σημαντικό διάλειμμα για να ανακτήσεις δυνάμεις και να συνεχίσεις την ημέρα σου με ζωντάνια.
Τι θα φάτε στο «Fatsio», το διάσημο πολίτικο εστιατόριο του Παγκρατίου
Σε καθημερινή βάση στις γυάλινες προθήκες του, θα βρείτε εξαιρετικά μαμαδίστικα φαγητά, που συχνά εναλλάσσονται, αποκλειστικά εμπνευσμένα από την ελληνική και την πολίτικη κουζίνα, χωρίς μοντερνιές. Το βασικό είναι ότι οι συνταγές παραμένουν απαράλλαχτες εδώ και χρόνια, ενώ ο κύριος Φάτσιος επιμένει στην ποιότητα των πρώτων υλών και στις παραδοσιακές τεχνικές μαγειρέματος του, οπότε το φαγητό εδώ είναι πραγματικά όπως παλιά. Άλλωστε όπως λέει και ο Γιώργος: «Αν έρθει σήμερα κάποιος που είχε φάει εδώ στη δεκαετία του ’80, θα το βρει, όπως ακριβώς το θυμάται».
Το μενού στο «Fatsio» χωρίζεται σε πολλές κατηγορίες. Καταρχάς, φτιάχνουν υπέροχα λαδερά: αγκινάρες αλά πολίτα, κωνσταντινουπολίτικους λαχανοντολμάδες με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδα, μικρασιάτικα ρεβίθια, τρομερά ντολμαδάκια, αλλά και φακές με ρύζι. Τη σκυτάλη στη συνέχεια παίρνουν τα κρεατικά, της ώρας και μαγειρευτά: δοκιμάστε τα φημισμένα σουτζουκάκια, έναν μουσακά απόλαυση, το μοσχάρι τυλιγμένο σε με μελιτζάνα, μερακλίδικους λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο και κιμά, αλλά και το διάσημο μοσχαράκι εσκαλόπ με την πικάντικη σάλτσα τυριού και την gravy, που εφηύρε ο παππούς Φάτσιος.
Σημειώστε ότι οι σαλάτες του είναι φρεσκότατες και τα βραστά λαχανικά του πάντα ζωντανά, οπότε μην παραλείψετε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με κάποιο από τα πρώτα πιάτα. Μια ιδιαίτερη επιλογή είναι η ρουαγιάλ με πέστροφα και σολόμο.
Επίσης, καθημερινά υπάρχει φρέσκο ψάρι ημέρας και σίγουρα η σπεσιαλιτέ του είναι η σφυρίδα με μαγιονέζα- σπιτική φυσικά- που πρέπει οπωσδήποτε να παραγγείλετε να την πετύχετε, αλλά και οι γαρίδες κοκτέιλ.
Τέσσερις φορές τον χρόνο -τα Φώτα, στις 25 Μαρτίου, την Κυριακή των Βαΐων και την Καθαρά Δευτέρα- σερβίρουν τέλειο μπακαλιάρο, που φτιάχνεται με μοναδικό τρόπο.Μόνο που θα πρέπει να έχετε κρατήσει τις μερίδες που θέλετε από την προηγούμενη, γιατί γίνεται πραγματικά ανάρπαστος.
Τέλος, ακόµα και αν κάνετε δίαιτα, αφήστε χώρο για το επιδόρπιο. Καζάν ντιπί, εκμέκ με παγωτό καϊμάκι δικής τους παραγωγής), μπακλαβάς, σεκέρ παρέ, ραβανί, σουτλάτς, δηλαδή ρυζόγαλου φούρνου, που δύσκολα θα βρείτε αλλού, ασουρέ και υπεροχές κρέμες θα σας ταξιδεύουν στην Ανατολή, ενώ υπάρχει κι ένα αμαρτωλό σουφλέ σοκολάτας. Συνοδεύεστε το γλυκό σα με τσάι ή καφέ, χαζεύοντας τις νεραντζιές στον δρόμο.
Αν μένετε ή εργάζεστε στις γύρω περιοχές (Παγκράτι, Ιλίσια, Κολωνάκι, Σύνταγμα, Μετς, Βύρωνα, Καισαριανή), να ξέρετε πως κάνουν και delivery, αν και ο χώρος πραγματικά έχει τη δική του αύρα.
Ευφρονίου 5-7, Παγκράτι, 210 7217421