φανουρόπιτα

Φανουρόπιτα: Η παραδοσιακή συνταγή με τα 9 υλικά

Υπάρχουν πολλές συνταγές που γεννήθηκαν μέσα από τις παραδόσεις και τα έθιμα της χώρας μας.

Μία από αυτές είναι η φανουρόπιτα.

Στην ουσία πρόκειται για ένα κέικ, αφράτο και λαχταριστό που φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου.

Η παράδοση λέει ότι φτιάχνουμε φανουρόπιτα όταν έχουμε χάσει κάτι και θέλουμε ο Άγιος να μας το φανερώσει.

Κάποιοι, αφού την φτιάξουν, την πηγαίνουν στην εκκλησία για να «διαβαστεί» και στη συνέχεια τη μοιράζουν.

Η φανουρόπιτα έχει παραδοσιακά 7 ή 9 υλικά, δεν περιέχει αυγά και τα βασικά υλικά είναι το λάδι, το αλεύρι και ο χυμός πορτοκαλιού.

Η διάσημη και πιο απλή συνταγή περιέχει 9 υλικά (πάντα έχει μονό αριθμό).

Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να την φτιάξεις:

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ποτήρι λάδι
  • 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 ποτήρι σταφίδες μαύρες
  • 1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ
  • 1/2 ποτήρι σταφίδες ξανθές

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά (εκτός από τα καρύδια και τις σταφίδες) σε μια λεκάνη με το σύρμα ή στο μίξερ.
  • Μετά προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί.
  • Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.
  • Βάζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι που πρέπει να βγει στεγνό. Όταν κρυώσει, μπορούμε να πασπαλίσουμε ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Έτοιμη! Καλή όρεξη!