Φανουρόπιτα: Η παραδοσιακή συνταγή με τα 9 υλικά
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΗ ⸻ 26 AUG 2021
Υπάρχουν πολλές συνταγές που γεννήθηκαν μέσα από τις παραδόσεις και τα έθιμα της χώρας μας.
Μία από αυτές είναι η φανουρόπιτα.
Στην ουσία πρόκειται για ένα κέικ, αφράτο και λαχταριστό που φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου.
Η παράδοση λέει ότι φτιάχνουμε φανουρόπιτα όταν έχουμε χάσει κάτι και θέλουμε ο Άγιος να μας το φανερώσει.
Κάποιοι, αφού την φτιάξουν, την πηγαίνουν στην εκκλησία για να «διαβαστεί» και στη συνέχεια τη μοιράζουν.
Η φανουρόπιτα έχει παραδοσιακά 7 ή 9 υλικά, δεν περιέχει αυγά και τα βασικά υλικά είναι το λάδι, το αλεύρι και ο χυμός πορτοκαλιού.
Η διάσημη και πιο απλή συνταγή περιέχει 9 υλικά (πάντα έχει μονό αριθμό).
Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να την φτιάξεις:
ΥΛΙΚΑ
- 1 ποτήρι λάδι
- 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
- 1 ποτήρι σταφίδες μαύρες
- 1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ
- 1/2 ποτήρι σταφίδες ξανθές
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά (εκτός από τα καρύδια και τις σταφίδες) σε μια λεκάνη με το σύρμα ή στο μίξερ.
- Μετά προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί.
- Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.
- Βάζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι που πρέπει να βγει στεγνό. Όταν κρυώσει, μπορούμε να πασπαλίσουμε ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Έτοιμη! Καλή όρεξη!